2013-10-08 12:34:54
Φωτογραφία για Τα βιβλία θεωρούνται πλέον πράγμα του παρελθόντος από τη γενιά του YouTube
Μια νέα έρευνα από το Διεθνή Ίδρυμα για την εξάπλωση της Ανάγνωσης και της Γραφής (National Literacy Trust) καταδεικνύει πως τα παιδιά βρίσκουν το διάβασμα "ενοχλητικό" και προτιμούν στη θέση του τα βίντεο του You Tube...

 

Τα παιδιά που μεγαλώνουν στην εποχή του You Tube στρέφονται μακριά από τα βιβλία, σε ολοένα και αυξανόμενους αριθμούς, με την έρευνα να αποκαλύπτει πως ο αριθμός των παιδιών  που διαβάζουν εκτός σχολείου έχει πέσει στο 25% από το 2005, τη χρονιά δηλαδή που ξεκίνησε επίσημα και το You Tube  

Σύμφωνα με το Διεθνή Ίδρυμα για την εξάπλωση της Ανάγνωσης και της Γραφής, 34.910 νέοι άνθρωποι, σχεδόν ένα τρίτο των παιδιών αυτών είναι από 8-16 ετών, δηλώνει πως δε διαβάζει κανένα ενημερωτικό και ειδησεογραφικό κείμενο στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους.

Τα νέα παιδιά που ισχυρίζονταν  πως διάβαζαν κάθε μέρα στον ελεύθερο χρόνο τους εκτός σχολείου από το 38.1% που είχαν καταγραφεί το 2005, έχουν μειωθεί στο 28.4% για το 2012.


Για τον Jonathan Douglas, διευθυντή του Διεθνούς Ιδρύματος για την εξάπλωση της Ανάγνωσης και της Γραφής, αυτή η πτώση "αποτελεί μια πολύ σημαντική κοινωνική και πολιτιστική τάση η οποία χρειάζεται προσοχή και διερεύνηση". 

" Υπάρχει μια πραγματικά δυνατή σχέση ανάμεσα στην απόκτηση ικανότητας της γραφής και της ανάγνωσης και τις κοινωνικές προεκτάσεις, είτε αυτές αφορούν τα εισοδήματα, την ιδιοκτησία κατοικίας, την εργασία, ή μια αίσθηση εμπιστοσύνης στην κοινωνία" λέει ο ίδιος. "Αν τα παιδιά δεν μυηθούν και δεν εξασκηθούν στο να διαβάζουν, πολύ απλά θα χάσουν αυτή την ικανότητα".

" Η εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνει πως υπάρχει μια έκδηλη τάση που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και δείχνει πως το διάβασμα και το γράψιμο σαν μορφή γνώσης και επικοινωνίας έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την παρακολούθηση βίντεο ως μορφή επικοινωνίας και ενημέρωσης... Τα παιδιά ολοένα και περισσότερο αντλούν και επικοινωνούν τις πληροφορίες με τρόπους που δεν περιλαμβάνουν πλέον το διάβασμα και το γράψιμο".

Οι στάσεις και αντιλήψεις που σχετίζονται με το διάβασμα έχουν γίνει ακόμα πιο αρνητικές με την πάροδο του χρόνου, με το 21.5% των νέων ανθρώπων να συμφωνούν με τη δήλωση "Θα αισθανόμουν άσχημα αν οι φίλοι μου με έβλεπαν να διαβάζω". Το αντίστοιχο ποσοστό που αποδεχόταν μια τέτοια δήλωση σε έρευνα του 2010 ήταν 16.6%. Το διάβασμα χάνει συνεχώς έδαφος...

" Θέλουμε να κάνουμε το διάβασμα μέρος της νεανικής κουλτούρας και να μην αντιμετωπίζεται σαν κάτι που ταιριάζει μόνο στους μεσήλικες και στη μεσαία τάξη ανθρώπων", δηλώνει με έμφαση ο Jonathan Douglas.

Το πιο ανησυχητικό ίσως από όλη αυτή την έρευνα είναι πως και οι ίδιοι οι γονείς δε φαίνονται να ενδιαφέρονται για το πως ξοδεύουν τα παιδιά τους τον ελεύθερο χρόνο τους και δε μπαίνουν καν στην διαδικασία να τα παρακινήσουν και να τα ωθήσουν προς το διάβασμα, με αποτέλεσμα η αρνητική στάση των παιδιών απέναντι στο διάβασμα όλο και να ενισχύεται...

Πηγή: The Guardian

Μετάφραση-επιμέλεια κειμένου: Ευάγγελος Κουσιάδης Συγγραφέας-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

www.biblioland.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ