2013-10-08 15:09:03
Φωτογραφία για Λαμπεντούζα: Πάνω από 300 οι νεκροί-Συνελήφθη ο καπετάνιος
Τα συνεργεία συνεχίζουν την επιχείρηση ανάσυρσης των σορών μεταναστών, μετά το ναυάγιο του πλοίου που βυθίστηκε στα ανοικτά της Λαμπεντούζα. Ο καπετάνιος του μοιραίου πλοιαρίου Μπενσαλέμ Καλέντ -από την Τυνησία- συνελήφθη... και προφυλακίστηκε με την κατηγορία των μαζικών ανθρωποκτονιών. 

Ο συνεργός ωστόσο του καπετάνιου δεν έχει ταυτοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες αναφέρονταν στους 500 μετανάστες που επέβαιναν στο πλοιάριο του θανάτου, αποκαλώντας τους "Λευκούς ανθρώπους". Σύμφωνα με την La Repubblica, ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνάει τους 300. Οι μαρτυρίες των δυτών από το ναυάγιο είναι σοκαριστικές. "Ξετύλιξαν ένα τείχος σορών" στο πλοίο, ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας, Πάολο Τρούκο, εξηγώντας ότι οι σοροί ήταν "κολλημένες η μία πάνω στην άλλη, ήταν απερίγραπτο, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωριστούν". Τα συνεργεία εκτιμούν ότι η ανάσυρση όλων των σορών θα χρειαστεί άλλες δύο ημέρες. 


Από τους περίπου 500 που υπολογίζεται ότι επέβαιναν συνολικά στο πλοίο, έχουν διασωθεί μόνο 155. Έκκληση στην Ευρώπη για δράση Μετά την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στην Ιταλία η τραγική αυτή υπόθεση, η Ρώμη ζητά από τις Βρυξέλλες να αναλάβει δράση για το ζήτημα, προειδοποιώντας ότι χωρίς ριζικές λύσεις στο ζήτημα του ασύλου, η τραγωδία δεν θα είναι η τελευταία. Η Ιταλία έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο την Τρίτη το θέμα, την ώρα που η ΕΕ εμφανίζεται απρόθυμη να τροποποιήσει την μεταναστευτική της πολιτική εξαιτίας της περιπλοκότητας του εκρηκτικού θέματος εκρηκτικού ενόψει των ευρωεκλογών της άνοιξης του 2014. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ζητούν τη λειτουργία ενός συστήματος κατανομής στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, τη στιγμή που ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, του 2003, προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου καταθέτουν την αίτησή τους στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη. Άλλο αίτημα, ο ενισχυμένος έλεγχος των ευρωπαϊκών ακτών, που ανήκει στην Frontex, που συγκροτήθηκε το 2004, αλλά ο προϋπολογισμός της δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. ετησίως, που είναι "ντροπή", σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. 
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ