2013-10-09 15:54:06
Φωτογραφία για Πάτρα: Nα επιστρέψει ο Μαρσύας από το Βρετανικό Μουσείο - Επικυρώθηκε το καταστατικό του ομώνυμου Συλλόγου
Επικυρώθηκε από το Ειρηνοδικείο Πατρών, το καταστατικό του συλλόγου «Ο ΜΑΡΣΥΑΣ». Την προσπάθεια , όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, "ξεκίνησαν 150 περίπου συμπολίτες μας, με στόχο την ανάδειξη, διάσωση και συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είτε πρόκειται για μνημεία είτε για έργα τέχνης είτε για πολύτιμα έγγραφα και βιβλία. Σημαντική παράμετρος στην προσπάθεια των συμπολιτών, αποτελεί το αίτημα της επιστροφής των αρχαιοτήτων, που έχουν φυγαδευτεί με διάφορους τρόπους και κοσμούν σήμερα τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Ενδεικτικό παράδειγμα, το ορειχάλκινο άγαλμα του Μαρσύα, ενός από τα περιφημότερα και πιο σπουδαία αγάλματα παγκοσμίως, το οποίο έχει ανευρεθεί το 1874, κατά τις εκσκαφές που γινόντουσαν, έξω από το κάστρο της Πάτρας, εκεί που σήμερα είναι η δεξαμενή, προκειμένου να κατασκευαστεί το λιμάνι. Η αρπαγή του από την Πάτρα (από το Δημαρχείο, που βρισκόταν τότε, στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α’ και χρησιμοποιούταν και σαν χώρος φύλαξης των αρχαιοτήτων) αποτέλεσε σημείο έντονης προεκλογικής αντιπαράθεσης, μεταξύ του τότε Δημάρχου Γεωργίου Ρούφου και του υποψήφιου και μετέπειτα Δημάρχου, Περικλή Καλαμογδάρτη
. Εφημερίδες της εποχής, ζητούσαν να μηνυθεί ο Ρούφος, ενώ ο Θωμόπουλος, γράφει για χρηματισμό υπαλλήλων στην Αθήνα, όπου το μετέφεραν, με τη δικαιολογία πως έπρεπε να συντηρηθεί, αλλά κατέληξε στην Αγγλία.

Το άγαλμα, εθεωρείτο το πιο σπουδαίο ορειχάλκινο άγαλμα στον κόσμο, έως την ανεύρεση του Εφήβου των Αντικυθήρων. Ήταν δε το πιο επισκέψιμο άγαλμα, στο Βρετανικό Μουσείο, συναγωνιζόμενο την επισκεψιμότητα τα Ελγίνεια Μάρμαρα.

Φανταστείτε ένα τόσο φημισμένο άγαλμα, να βρισκόταν στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Θα αποτελούσε λόγο προσέλκυσης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Ο σύλλογος συγχρόνως, έχει αρχίσει την καταγραφή αγαλμάτων, που ενώ έχουν βρεθεί, μετά από ανασκαφές, στην περιοχή της Πάτρας και της Αχαΐας, βρίσκονται (λόγω αρπαγής τους), σε μεγάλα μουσεία του κόσμου, όπως το Λούβρο και το Βρετανικό Μουσείο.

Ενδεικτικά πάλι αναφέρουμε πως έχει ήδη αποσταλεί έγγραφο, στην εφορία νεωτέρων μνημείων, για την ανάδειξη των σιντριβανιών της πλ. Γεωργίου Α΄, σε προστατευόμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως έχουν κάνει αρκετές πόλεις στην Ευρώπη, ακόμα και πόλεις της Ν. Αμερικής, που έχουν παρόμοια μνημεία και τα οποία έχουν αναφορά σε ελληνικούς μύθους.

Με νεώτερη ανακοίνωση θα αναφερθούν αναλυτικά και ολοκληρωμένα, συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις και για άλλα παρόμοια θέματα, που θα αφορούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και έχουν ξεχαστεί ή δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Στο σύλλογο είναι ευπρόσδεκτος κάθε ενεργός πολίτης, με ευαισθησίες και διάθεση να συνδράμει, στην διάσωση και ανάδειξη, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο και θα οδηγήσει το σύλλογο στις πρώτες του εκλογές, αποτελείται από τους συμπολίτες:

Ελένη Αλεξοπούλου

Αθανάσιο Γιανναδάκη

Λάζαρο Κολώνα

Χρήστο Μούλια

Νίκο Τζανάκο

φωτό από mlahanas.de
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ