2013-10-10 09:32:05
Φωτογραφία για Υγεία: Μικρότερος ο εγκέφαλος παιδιών που οι μητέρες κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη
Μικρότερο εγκέφαλο, αλλά και προβλήματα όπως κατάθλιψη και άγχος, φαίνεται να έχουν τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο «Erasmus», στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Neuropsychopharmacology».

Για τις ανάγκες της έρευνας, εξετάστηκαν περισσότερα από 200 παιδιά, οι μητέρες των οποίων συνήθιζαν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από ένα έως εννέα τσιγάρα τη μέρα και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με παιδιά, οι μητέρες των οποίων δεν κάπνιζαν καθόλου.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα συγκεκριμένα παιδιά παρουσιάζουν σημαντικές εγκεφαλικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα, καθώς το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιου άγχους, κακής διάθεσης και κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος αυτών των παιδιών είχε μικρότερη ποσότητα της γκρίζας και της λευκής ύλης.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο καπνός δρα καταστροφικά, καθώς μειώνει το οξυγόνο που φτάνει στο έμβρυο, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται πιο στενά, ενώ νεκρώνει και τους νευρώνες.

Με βάση τα παραπάνω, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες των παιδιών, τα οποία γίνονται αντιληπτά αργότερα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ