2013-10-10 10:17:03
Φωτογραφία για «Κλειδώνουν» οι αλλαγές στη φορολόγηση υπεραξιών
Σημαντικές μεταβολές στο θέμα φορολόγησης της υπεραξίας των τίτλων αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων, έπειτα από... σχετική παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στη χρηματιστηριακή κοινότητα.

Μία από τις βασικές αλλαγές αφορά το άρθρο 21 του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο «επιχειρηματική συναλλαγή θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά, με σκοπό την επίτευξη κέρδους.

Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων». Σύμφωνα με την ερμηνεία του εν λόγω άρθρου, όσα φυσικά πρόσωπα πραγματοποιούν περισσότερες των 3 συναλλαγές εντός εξαμήνου επί χρηματοπιστωτικών μέσων θα χαρακτηρίζονται ως επιτηδευματίες και κατά συνέπεια, μεταξύ άλλων, θα υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων και εξόδων.


Το σημείο αυτό είχε επισημάνει πρόσφατα με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών και ο ΣΜΕΧΑ και -όπως φαίνεται- θα επιλυθεί νομικά ο πλήρης διαχωρισμός των χρηματιστηριακών συναλλαγών με τις επιχειρηματικές συναλλαγές, έτσι ώστε να μη χαρακτηρίζονται επιτηδευματίες οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου.

Ο φορολογικός νόμος, με ισχύ από την αρχή του νέου έτους, προβλέπει αυτοτελή φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών (διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης εφόσον η δεύτερη υπερβαίνει την πρώτη με συντελεστή 15%).

Μέχρι στιγμής τέτοια φορολογία δεν υπήρχε, ενώ ο μόνος φόρος ο οποίος ισχύει είναι αυτός που επιβάλλεται κατά την πώληση των μετοχών και ο οποίος είναι ίσος με το 2 τοις χιλίοις της συνολικής αξίας της πώλησης.

Ενα «αγκάθι» που παραμένει, ωστόσο, και έχει στο παρελθόν τονιστεί απ’ όλους ανεξαιρέτως τους φορείς της κεφαλαιαγοράς αφορά το γεγονός ότι ενώ στον αρχικό σχεδιασμό ο φόρος υπεραξίας θα αντικαθιστούσε το φόρο επί των πωλήσεων, τελικώς είναι ιδιαίτερα πιθανό να ισχύσουν παράλληλα και οι δύο φόροι. Επίσης, πρόβλημα θα αποδειχτεί για την εγχώρια αγορά η αποφυγή διπλής φορολόγησης με χώρες όπου δεν υπάρχει σχετική σύμβαση και τέτοιες είναι κυρίως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Τέλος, αναμένεται να υπάρξει συμψηφισμός ζημιών και κερδών από τις μετοχές σε βάθος χρόνου. Δεν έχει όμως αποσαφηνιστεί εάν ο συμψηφισμός θα αφορά κάθε μετοχή χωριστά, κάθε χαρτοφυλάκιο χωριστά (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κ.λπ.) ή το σύνολο του χαρτοφυλακίου του επενδυτή.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα ισχύσει αφορολόγητο όσον αφορά την υπεραξία των μετοχών, ενώ το ύψος αυτού αναμένεται να καθοριστεί μεταξύ 25.000 και 50.000 ευρώ. Η εν λόγω εξέλιξη είναι σημαντική για τους μικροεπενδυτές και αποτελεί αποτέλεσμα επιμονής των παραγόντων της αγοράς οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν σχετικώς αναφέροντας πως το αφορολόγητο ισχύει και για τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Εκκρεμές παραμένει ένα ακόμα άρθρο στο οποίο απαριθμούνται οι μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες και εκεί δεν συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι των ομολογιακών δανείων που εκδίδονται από ανώνυμες εταιρείες, πρακτική που αποτελεί εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, νόμιμη και διαφανή φορολογικά.

Για το θέμα αυτό, ο ΣΜΕΧΑ έχει ζητήσει να αλλάξει το άρθρο ώστε οι μη εκπιπτόμενες δαπάνες να περιγράφονται ως εξής «τόκοι από δάνεια που λαμβάνει η επιχείρηση από τρίτους, εκτός από τα τραπεζικά και ομολογιακά δάνεια που εκδίδονται από Α.Ε., κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο των δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό αναφέρεται στο στατιστικό δελτίο οικονομικής συγκυρίας της ΤτΕ για την πλησιέστερη χρονική περίοδο πριν από την ημερομηνία δανεισμού».

naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ