2013-10-10 10:41:15
Φωτογραφία για ΣΟΨΥ: Με κατάθλιψη 12 στους 100 - Αλματώδης αύξηση - Ενημερωτική εκστρατεία σήμερα στην Πάτρα
Αλματώδης αύξηση καταγράφει η κατάθλιψη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Στοιχεία – σοκ, που καταδεικνύουν την αύξηση της μείζονος κατάθλιψης, σε ποσοστό της τάξεως 50%, λόγω της οικονομικής κρίσης, προκύπτουν από την έρευνα που διεξήγαγε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) για το 2013.

Περίπου 12 στους 100 κατοίκους της χώρας, όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα, πληρούν τα κλινικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης, ενώ τα περιστατικά διπλασιάστηκαν το 2013 σε σχέση με το 2011, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι επιδράσεις της οικονομικής δυσπραγίας στην ψυχική υγεία είναι σοβαρές.

«Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τα περιστατικά ψυχικής υγείας σ’ όλη τη χώρα και στην περιοχή μας. Στο ΣΟΨΥ έχουμε σε καθημερινή βάση τρία αιτήματα για βοήθεια από ανθρώπους που πριν την κρίση δεν παρουσίαζαν κανένα πρόβλημα ψυχικής υγείας», δήλωσε στη «Γνώμη» η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Ατόμων με Ψυχική Υγεία Πάτρας, Αγγέλα Τριανταφύλλου, μιλώντας με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία.


ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ

«Πρόκειται για ανθρώπους, μέσης ηλικίας, χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, οι οποίοι είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους είτε απειλούνται από την ανεργία και αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως κρίσεις πανικού, διαταραχές μέχρι μείζονα επεισόδια», επισήμανε περιγράφοντας το προφίλ των ανθρώπων που εμφανίζουν διαταραχές στην ψυχική τους υγεία.

Σύμφωνα δε με την έρευνα, αυτοί που έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 400 ευρώ, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι αποτελούν τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται πιο σοβαρά από την οικονομική κρίση και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά μείζονος κατάθλιψης. Οι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται σε μεγαλύτερο ποσοστό 15,6% έναντι των ανδρών, 9%. Εκτιμάται δε, ότι το πρόβλημα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις εάν συνυπολογιστεί πως ακόμα και σήμερα το στίγμα και η προκατάληψη συνοδεύουν τους ψυχικά πάσχοντες.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Για το λόγο αυτό, το ΣΟΨΥ Πάτρας, πραγματοποιεί σήμερα τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για τα ζητήματα ψυχικής υγείας. Με βάση την πλατεία Γεωργίου και τον Έσπερο τα μέλη του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα ενημερώνουν τους συμπολίτες και θα συνομιλούν μαζί τους περνώντας το μήνυμα «Ενημερώσου – Συζήτησε – Ζήτα Βοήθεια».

«ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ SOS»

«Εκπέμπουμε SOS προς όλους και κυρίως προς το Υπουργείο Υγείας. Χρειάζονται προγράμματα ενημέρωσης της κοινότητας και στήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας», ανέφερε η πρόεδρος του Δ.Σ. Αγγέλα Τριανταφύλλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την έρευνα του ΕΠΙΨΥ, σύμφωνα με την οποία, το 2013 η μηνιαία επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης- αυτής δηλαδή που χρήζει άμεσης θεραπείας, ανέρχεται στο ποσοστό του 12,3% του ελληνικού πληθυσμού, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν 8.2%, το 2009 ήταν 6,8% ενώ το 2008 μόλις 3,3%.

Ωστόσο, κάλεσε τους πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να απαλλαχτούν από το στίγμα, να δώσουν σημασία στα συμπτώματα, όταν αυτά επιμένουν πάνω από τρεις εβδομάδες, και να αναζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς, καθώς όσο πιο σύντομα ξεκινήσει η θεραπεία τόσο καλύτερη έκβαση θα έχει το πρόβλημά τους.

150 ΑΤΟΜΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

«Διεκδικούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια για τους ψυχικά πάσχοντες, καλύτερες συνθήκες νοσηλείας, στήριξη των δομών που προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο. Προσφέρουμε υπηρεσίες σε 150 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στις αντίστοιχες οικογένειές τους, καλύπτοντας την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και επανένταξη στην κοινωνία και την κάλυψη του κενού χρόνου με δημιουργικές δραστηριότητες», συνέχισε η κυρία Τριανταφύλλου, επισημαίνοντας ότι ο ΣΟΨΥ Πάτρας στηρίζεται μόνον από την τοπική κοινωνία και από το μεγάλο δίκτυο εθελοντών που λειτουργεί συνεχώς από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Ωστόσο, τόνισε, πως ο Σύλλογος στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και η ανάγκη ενίσχυσής του είναι μεγάλη. «Γι’ αυτό και διοργανώνουμε το Σάββατο μια μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία με τους Θανάση Πολυκανδριώτη και τη Λένα Αλκαίου, μαζί με το μουσικό σύνολο «Οι Επόμενοι», στις 8:30 μ.μ. στο «Τόφαλος». Καλούμε όλους τους Πατρινούς να μας δώσουν ελπίδα, να πάρουν χαρά, στηρίζοντας το ΣΟΨΥ που φέτος κλείνει 10 χρόνια πορείας», κατέληξε η κυρία Τριανταφύλλου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι εισιτήρια στην προπώληση κοστίζουν 5 ευρώ, ενώ την ημέρα της συναυλίας 10 ευρώ. Τηλ. επικοινωνίας: 2610 621273 και 6977452647.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ