2013-10-11 09:24:57
Φωτογραφία για Πάτρα: Διαλύουν το Πανεπιστήμιο - Κίνδυνος για συγχώνευση Τμημάτων κι επιβολή διδάκτρων
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι απεργούν έως την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία κάθε υπάλληλος καλείται να απογραφεί μόνος του, σε ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας. Όσοι δεν το κάνουν μέσα σε πέντε ημέρες, θα τεθούν σε αργία.

Την ίδια ώρα με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα του δικαστικού αγώνα του Πανεπιστημίου Πατρών και άλλων 7 ΑΕΙ ενάντια στη διαθεσιμότητα,μέσω προσφυγών στο ΣτΕ.

Την στήριξή του προς το Πανεπιστήμιο Πατρών υπογράμμισε χθες και ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη.

Ο Παναγιωτάκης, τόνισε ότι το τρίπτυχο του άμεσου μέλλοντος για το ΑΕΙ της Πάτρας θα είναι η συγχώνευση των Τμημάτων, η επιβολή διδάκτρων και η πίεση για λιγότερους εισακτέους, με ό,τι αυτά μπορεί να συνεπάγονται.


Παράλληλα η συρρίκνωση του Πανεπιστημίου αναμένεται να φέρει συρρίκνωση και στην κοινωνία της Πάτρα όπως τόνισε και ο Δήμαρχος, με δεινές συνέπειες για την οικονομία της περιοχής και όχι μόνο.

Ο Πρύτανης ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο έχει έτοιμο ένα plan B για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε περίπτωση που περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά δεν θέλησε να το αποκαλύψει, ενώ δήλωσε ότι η απειλή εισβολής εισαγγελέα στα Πανεπιστήμια, είναι κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας μας.

Στο μεταξύ χθες συνεδρίασε η Σύγκλητος. Η απόφαση έχει ως εξής:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην χθεσινή (10-10-2013) έκτακτη συνεδρία, διαπιστώνει με λύπη της την αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών, λόγω της Υπουργικής Απόφασης να θέσει σε διαθεσιμότητα 118 από τους 457 διοικητικούς υπαλλήλους, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις εντός και εκτός του Ιδρύματος.

Η Σύγκλητος εκφράζει, για άλλη μια φορά, την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή της προς τους διοικητικούς υπαλλήλους του, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διεθνή καταξίωση του Πανεπιστημίου Πατρών. Υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους μέχρι τη δικαίωσή τους. Αναμένει πάντα τις απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας στα ερωτήματα που του έθεσε το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Η Σύγκλητος, πιστή στις παραδόσεις του Πανεπιστημίου, ως τον κατεξοχήν θεσμό της έρευνας, της γνώσης και της δημοκρατικής λειτουργίας, καλεί την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να λάβει υπόψη τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Ιδρύματος και να προχωρήσει σε διάλογο με τα Πανεπιστήμια, ώστε να αποφεύγονται αποφάσεις που δεν προάγουν τη Δημοκρατία και το συλλογικό καλό.

Με αίσθημα ευθύνης η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζει την ευαρέσκειά της για την ένθερμη παρουσία των φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εύχεται στους φοιτητές και στις οικογένειές τους αποδοτικό ακαδημαϊκό έτος, χωρίς να κρύβει την αγωνία της για το μέλλον του Ιδρύματος, λόγω της διαρκούς μειούμενης δημόσιας χρηματοδότησης και της δραματικής μείωσης του προσωπικού. Τους διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι χωρίς να απεμπολήσει τα δίκαια αιτήματα των διοικητικών υπαλλήλων του θα πράξει ότι είναι δυνατόν, ώστε να εξευρεθούν συναινετικά λύσεις σε άμεσα πιεστικά προβλήματα, ώστε το Πανεπιστήμιο Πατρών να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στις εξαιρετικά δύσκολες σημερινές συνθήκες, στον κοινωνικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο του".
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ