2013-10-12 09:47:55
Φωτογραφία για Πάτρα: Tι μέλλει γενέσθαι με τον Προαστιακό
Η επέκταση του προαστιακού τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά της Πάτρας αποτελεί πάγιο αίτημα πολιτών και φορέων. Τα σπουδαία για την επέκταση προς την Κάτω Αχαΐα έρχονται τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, οπότε και στις 11 το πρωί στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα, ο Πρόεδρος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, θα παραδώσει εκ μέρους του Οργανισμού την πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2007-2013 του έργου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου από την Πάτρα στην Κάτω Αχαΐα.

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκτός του Περιφερειάρχη και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, καθώς στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΔΕ.

Επιπλέον, στη συνάντηση έχουν προσκληθεί, ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάνης Δημαράς, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Γιανναδάκης.


Ο φάκελος του έργου, που όλοι οι τοπικοί φορείς εύχονται να είναι πλήρης κατατίθεται 50 μέρες από τη σύσκεψη που είχε γίνει στις 20 Αυγούστου στην Περιφέρεια, αλλά και μόλις μία ημέρα πριν την λήξη της σχετικής πρόσκλησης που είχε δημοσιεύσει η Περιφέρεια, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωσή της θα έκλεινε στις 15 Οκτωβρίου.

Στο τέλος Αυγούστου, όλοι οι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με τον ΟΣΕ είχαν αποφασίσει να… τρέξουν έναν αγώνα ταχύτητας, προκειμένου να κατατεθεί ολοκληρωμένος ο φάκελος του έργου μέσα σε 1,5-2 μήνες, προκειμένου η επέκταση του προαστιακού να πάρει το «πράσινο φως» από το ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Ενδιάμεσα υπήρξε και μία τροποποίηση της μελέτης του έργου από τον δήμο, κατά την οποία υπήρξε περιορισμός των στάσεων και των διαβάσεων του προαστιακού, στην διαδρομή του από τον Άγιο Ανδρέα της Πάτρας μέχρι την Κ. Αχαΐα.

Αυτό κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου η διαδρομή να γίνεται μέσα σε μισή ώρα, ώστε να διασφαλίζεται η «βιωσιμότητα» του έργου. Ο προαστιακός θα πρέπει να αναπτύσσει μέση ταχύτητα 60 χλμ / ώρα. Έτσι, άλλαξε ο δήμος την αρχική μελέτη που είχε παραδώσει στον ΟΣΕ και δημιούργησε νέα, που προβλέπει 9 αντί για 11 στάσεις και περιορισμό των ισςόπεδων διαβάσεων σε 8. Αν και από τον δήμο δεν είχαν ανακοινωθεί οι στάσεις που «κόπηκαν», πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται για μία στάση στην Ελ. Βενιζέλου (επειδή η περιοχή είναι κοντά στον σταθμό του Αγ. Ανδρέου) και άλλη μία, μεταξύ Τσουκαλαιίκων και Καμινίων. Οι άλλες στάσεις που είχαν προβλεφθεί, είναι στην Ανθείας (θα εξυπηρετείται και το νέο λιμάνι), στον Αγ. Γεώργιο Ιτεών, στην Παραλία (25ης Μαρτίου), στην περιοχή «Ταούση», στα Βραχναίϊκα, στα Τσουκαλαίικα, στα Καμίνια, στον Αλισσό και τέλος, στην Κ. Αχαΐα. Βέβαια, ο τελευταίος λόγος ανήκει στον ΟΣΕ και μένει να φανεί την Δευτέρα ποιες είναι οι επιλογές του Οργανισμού, προκειμένου ο προαστιακός να είναι και γρήγορος, αλλά και «ελκυστικός» στους πολίτες.

Αν όλα πάνε καλά και το έργο πάρει το πράσινο φως για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2013, η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται έναν με ενάμισι χρόνο αργότερα, δηλαδή στις αρχές ή στα μέσα του 2015.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
F1 GP Ιαπωνίας - QP: Ο Webber στην pole!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
F1 GP Ιαπωνίας - QP: Ο Webber στην pole!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ