2013-10-12 11:39:02
Φωτογραφία για Αχαΐα: Πριν από 20 χρόνια υπήρχαν οι διπλάσιοι αστυνομικοί
Τουλάχιστον έξι ένοπλες ληστείες έχουν απασχολήσει την τοπική κοινωνία σε χρονικό διάστημα ενός χρόνου και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2012 έως και τον περασμένο Ιανουάριο. Δεν μιλάμε για απλές κλοπές ή διαρρήξεις, ούτε καν για κάποια ληστεία με την άσκηση σωματικής βίας (σπρώξιμο, απειλή κλπ).

Αναφερόμαστε σε περιστατικά επιθέσεων με πάνοπλους κουκουλοφόρους, έτοιμους να πατήσουν τη σκανδάλη. Επαγγελματίες του είδους και άκρως επικίνδυνους κακοποιούς που είτε μόνοι, είτε ως μέλη σπείρας αποφασίζουν να εκτελέσουν μια αποστολή με σκοπό να βάλουν το χρήμα στην τσέπη.

Πρόκειται για περιστατικά που στην πάλαι ποτέ φιλήσυχη Πάτρα δεν συγκαταλέγονταν στην ημερήσια διάταξη. Αν γινόταν μια ένοπλη ληστεία αποτελούσε είδηση πολλών ημερών στην τοπική κοινωνία. Δυστυχώς σήμερα φθάσαμε να το βλέπουμε κι αυτό ως ένα ακόμα κομμάτι της σκληρής πλευράς της καθημερινότητας.

Τι απασχολεί σήμερα την δημοσιογραφική έρευνα του «Κόσμου»; Πρώτα απ’ όλα το συνηθισμένο ερώτημα: «Τι κάνει η Αστυνομία;». Και δεύτερον, πόσα και ποια είναι ακριβώς τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην ευρύτερη περιοχή τους τελευταίους μήνες. Ένα από τα βασικότερα που προκύπτουν είναι ότι παρά τις τραγελαφικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στην Α.Δ. Αχαΐας, τα στοιχεία αναφορικά με τους δείκτες της εγκληματικότητας προκαλούν… ικανοποίηση. Υπό την έννοια ότι εκεί που θα περίμενε κανείς να έχει αυξηθεί ραγδαία η εγκληματικότητα, αντιθέτως βλέπει ότι οι στατιστικές δείχνουν μείωση, ειδικά των ληστειών. Βέβαια η εγκληματικότητα γενικώς είναι αυξημένη. Αλλά η μείωση φαίνεται όταν γίνεται η σύγκριση με τα πιο πρόσφατα χρόνια που οι δείκτες είχαν χτυπήσει κυριολεκτικά «κόκκινο». Με άλλα λόγια, δεν σημαίνει ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια.

Απλώς ότι όσο λίγο κι αν είναι το προσωπικό των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών, κάνουν το καλύτερο δυνατό. Και όπως λένε οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί, οι πάντες έχουν επενδύσει στο… φιλότιμο των χαμηλόβαθμων οι οποίοι πιστεύουν στην αποστολή τους.

Οι σημαντικότερες ένοπλες ληστείες

1η ΛΗΣΤΕΙΑ

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2012, σε χρηματαποστολή έξω από τράπεζα στην Αγ. Σοφίας, στην Πάτρα. Οι δύο ένοπλοι επιτέθηκαν στους υπαλλήλους αρπάζοντας το ειδικό κουτό που τα 70.000 ευρώ! Επιχείρησαν να διαφύγουν με μοτοσικλέτα αλλά την εγκατέλειψαν λόγω μηχανικού προβλήματος. Έκλεψαν αυτοκίνητο και διέφυγαν.

2η ΛΗΣΤΕΙΑ

Στις 9 Μαρτίου του 2012 ένοπλη ληστεία σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής έξω από το υποκατάστημα της Αlpha Bank στην Πλατεία Παπανδρέου. Οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό. Ακινητοποίησαν τον υπάλληλο, του άρπαξαν το σιδερένιο κουτί και χρησιμοποιώντας βαριοπούλα το έσπασαν για να πάρουν τα χρήματα…όλα έδειχναν πως επρόκειτο για τους ίδιους που είχαν χτυπήσει στην προηγούμενη περίπτωση.

3η ΛΗΣΤΕΙΑ

Την 1η Αυγούστου του 2012, δύο ένοπλοι εισέβαλαν σε… κατάστημα ψιλικών, στην Πάτρα. Φορούσαν κουκούλες. «Μπούκαραν» στο μαγαζί και με την απειλή όπλου άρπαξαν 300 ευρώ από το ταμείο.

Στη συνέχεια οι δράστες επιβιβάστηκαν σε μοτοσυκλέτα και διέφυγαν.

4η ΛΗΣΤΕΙΑ

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012, σε σούπερ μάρκετ επί της Ακτής Δυμαίων. Οι δύο δράστες εισέβαλαν αργά το μεσημέρι με παρατεταμένα όπλα και αφαίρεσαν από τα ταμεία το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ. Διέφυγαν με μηχανή.

5η ΛΗΣΤΕΙΑ

Στις 12 Νοεμβρίου του 2012 ένας ένοπλος κρανοφόρος ληστής εισέβαλε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα και αδιαφορώντας για το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, απείλησε και χτύπησε τον υπάλληλο. Άρπαξε 1.000 ευρώ και εξαφανίστηκε.

6η ΛΗΣΤΕΙΑ

Στις 9 Ιανουαρίου φέτος, σημειώθηκε ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο, στο κέντρο της Πάτρας. Οι δύο δράστες απείλησαν, άρπαξαν 1.000 ευρώ και κοσμήματα και εξαφανίστηκαν.

Α.Δ. ΑΧΑΪΑΣ: Ξέμειναν με… μια χούφτα ανθρώπων

Το 1985 ήταν 1.350 αστυνομικοί και σήμερα μόνο 700 !

Είναι για να κάνει κανείς τον σταυρό του! Διαβάζοντας τα στοιχεία που παραπέμπουν στον αριθμό των αστυνομικών που υπηρετούσαν κάποτε στις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νομού Αχαΐας, σίγουρα θα απορήσει. Κι αυτό, διότι η μείωση του προσωπικού τα τελευταία 30 χρόνια ήταν καταστροφική και πέρα από κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη. Αν κάποιος συνδυάσει και το γεγονός ότι όσο συνεχιζόταν η μείωση του προσωπικού παράλληλα αυξανόταν σταδιακά και η εγκληματικότητα, θα αναρωτηθεί «τι έκαναν οι πολιτικοί». Διότι το 1985, τότε που η εγκληματικότητα ήταν άκρως περιορισμένη, δεν είχαν ανοίξει τα σύνορα και ο πληθυσμός ήταν λιγότερος, στην Α.Δ. Αχαΐας υπηρετούσαν… 1.350 αστυνομικοί. Σήμερα, υπηρετούν μόλις… 700! Όταν η εγκληματικότητα έχει πολλαπλασιαστεί από τότε τόσο σε αριθμό κρουσμάτων, όσο και σε είδη εγκλημάτων. Το ακόλουθο στοιχείο είναι και το… «καλύτερο»: Το 1985 και λίγο πριν από την ενοποίηση της Αστυνομίας Πόλεων με την Ελληνική Χωροφυλακή, στην Πάτρα υπήρχαν όχι μία, αλλά… τρεις Ασφάλειες! Ήταν η Ασφάλεια Πατρών, η Ασφάλεια Προαστίου και η Ασφάλεια Γλαύκου. Και αυτές οι τρεις υπάγονταν στην Γενική Ασφάλεια Πατρών. Σήμερα, υπάρχει μόνο μία. Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών. Έχοντας μάλιστα αρμοδιότητα όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά από την Κ. Αχαΐα μέχρι το Αίγιο και από την Πάτρα μέχρι και τα Καλάβρυτα. Οι άνδρες που υπηρετούν σήμερα στην Ασφάλεια Πατρών ανέρχονται στους 120 στο σύνολο όλων των τμημάτων της Υποδιεύθυνσης. Και το «κερασάκι» το αφήσαμε για το τέλος: Για τα εγκλήματα ληστειών, κλοπών, διαρρήξεων και λοιπών τέτοιων εγκλημάτων, απασχολούνται στο αρμόδιο τμήμα μόλις… 20 αστυνομικοί. Μια χούφτα άνθρωποι δηλαδή…!

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν μείωση των εγκλημάτων

Όπως αποδεικνύεται μέσα από τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και της Αστυνομικής Γενικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, οι ληστείες στην Αχαΐα έχουν μειωθεί κατά 66 % στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του έτους που διανύουμε διαπράχθηκαν σε όλο το νομό Αχαΐας 36 λιγότερες ληστείες, 1.193 λιγότερες κλοπές – διαρρήξεις και 174 λιγότερες κλοπές οχημάτων. Στοιχεία συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα της περυσινής περιόδου. Η πτωτική τάση στις κλοπές και διαρρήξεις άρχισε να καταγράφεται εντός του 2012. Η τοπική Αστυνομία υποστηρίζει ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα αφενός της «επιχειρησιακής δυναμικής, που έχει αναπτυχθεί από τις αστυνομικές Αρχές στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού, ιδίως στον τομέα της πρόληψης και αποτροπής αντικοινωνικών συμπεριφορών, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών» και αφετέρου «στην εφαρμογή του σχεδίου « Ξένιος Ζευς » στην Πάτρα και η λειτουργία του Κέντρου Κλειστής Φιλοξενίας Κορίνθου που συνέβαλαν αποτελεσματικά στην βελτίωση των δεικτών εγκληματικότητας». Τα αποτελέσματα πιο αναλυτικά, είναι τα παρακάτω:

ΛΗΣΤΕΙΕΣ

36 λιγότερες ληστείες στη Αχαΐα.

(18 έναντι 54), ποσοστό μείωσης 66,00 %

28 λιγότερες ληστείες στην Πάτρα.

(10 έναντι 38), ποσοστό μείωσης 74,00 %

1 λιγότερη ληστεία στο Αίγιο.

(2 έναντι 3 ), ποσοστό μείωσης 33,00 %

ΚΛΟΠΕΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ

1193 λιγότερες κλοπές-διαρρήξεις στην Αχαΐα

(1167 έναντι 2360), ποσοστό μείωσης 51,00 %

1285 λιγότερες κλοπές διαρρήξεις στην Πάτρα

(750 έναντι 2035), ποσοστό μείωσης 63,00 %

53 περισσότερες κλοπές διαρρήξεις στο Αίγιο

(216 έναντι 163), ποσοστό αύξησης 32,00 %

ΚΛΟΠΕΣ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ

174 λιγότερες κλοπές τροχοφόρων στην Αχαΐα

(398 έναντι 572), ποσοστό μείωσης 30,00 %

180 λιγότερες κλοπές τροχοφόρων στην Πάτρα

(318 έναντι 498), ποσοστό μείωσης 36,00 %

19 περισσότερες κλοπές τροχοφόρων στο Αίγιο

(54 έναντι 35), ποσοστό αύξησης 54,00 %
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ