2013-10-13 13:17:04
Φωτογραφία για Αχαΐα: Χωρίς λάδι φέτος εκατοντάδες νοικοκυριά! - Πρωτοφανής ακαρπία έπληξε τους ελαιώνες
Σε απόγνωση βρίσκονται και οι ελαιοκαλλιεργητές της Αχαΐας εξαιτίας της πρωτοφανούς ακαρπίας που έπληξε τους ελαιώνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η φετινή ακαρπία στα ελαιόδεντρα φθάνει έως και το 70%, γεγονός που σημαίνει πως πολλά νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς λάδι, ενώ η τιμή του διαθέσιμου προϊόντος θα εκτιναχθεί στα ύψη. Επίσης, προβλήματα θα παρουσιαστούν και στις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου, αναφέρει η «Γνώμη».

Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Σωτήρης Λαμπρόπουλος, το πρόβλημα είναι παροδικό και εμφανίζεται μόνο στη φετινή παραγωγή, εξαιτίας του πρώιμου καύσωνα που σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο, οπότε και τα ελαιόδεντρα βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας.

«Προκλήθηκε βλάβη στη γονιμοποίηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ακαρπία στα ελαιόδεντρα, τα οποία όμως, θα επανέλθουν τις επόμενες χρονιές. Είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Αχαΐα, έχει επηρεάσει πάρα πολλές περιοχές, όπως η Μεσσηνία, η Κόρινθος και η Αιτωλοακαρνανία και σε κάθε περίπτωση θα έχει συνέπειες», ανέφερε ο κ. Λαμπρόπουλος.


Ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τις ζημιές που έγιναν στα ελαιόδεντρα, καθώς οι αιτήσεις αποζημίωσης δεν έγιναν έγκαιρα, με αποτέλεσμα, αφενός να μην υπάρξει καταγραφή της ζημιάς κι αφετέρου, να μην κινηθούν όταν έπρεπε οι διαδικασίες ένταξης και αποζημίωσης μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ. Σήμερα ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει αυτή την ζημιά και οι ελαιοκαλλιεργητές θα χάσουν το εισόδημά τους το οποίο δεν μπορούν να αντικαταστήσουν από αλλού.

Οι παραγωγοί, έχουν ζητήσει ήδη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να δώσει λύση, ενώ οι ίδιοι έχουν προτείνει, οι γεωπόνοι του Δημοσίου να συγκεντρώσουν τα δεδομένα (μετεωρολογικά κ.ά.) που στοιχειοθετούν την εκτεταμένη ζημιά στην παραγωγή του νομού εξ αιτίας της ακαρπίας και εν τέλει να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

«Τις διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών έπρεπε να τις κινήσουν οι Δήμοι. Ακόμη, όμως και όσοι το έκαναν έλαβαν αρνητική απάντηση από το Υπουργείο», επεσήμανε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση η απώλεια εισοδήματος θα είναι σημαντική για αρκετές αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει η ελαιοκαλλιέργεια στην οικονομία του Νομού, αλλά και της απώλειας εισοδήματος που έχει ήδη συντελεστεί.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας εξέδωσε ψήφισμα, επισημαίνοντας πως «ο αγροτικός κόσμος ευρύτερα της Δυτικής Αχαΐας περνά δύσκολες μέρες που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και δυστυχώς το φάσμα της χρεοκοπίας πλανάται πάνω από κάθε νοικοκυριό». Το Δημοτικό Συμβούλιο κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος και την δεινή θέση των αγροτών καλεί τους αρμόδιους φορείς να εντάξουν τις ζημιές από ακαρπία σε πρόγραμμα κάλυψης από τον ΕΛΓΑ.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ