2013-10-13 14:00:07
Φωτογραφία για ΛΟΤΖΕΣΚΙ VS ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ
Πέρυσι έπαιξαν αντίπαλοι στο Eurocup. Φέτος αναβαθμίστηκαν στην Ευρωλίγκα και μιλώντας στο "gazzetta.gr", σχολιάζουν τη νέα πρόκληση της καριέρας τους και το πρώτο πολυαναμενόμενο ντέρμπι "αιωνίων"!

Πριν από περίπου 10 μήνες και οι δυο τους πρωταγωνίστησαν σε ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια του περυσινού Eurocup, που διεξήχθη στο κλειστό του Ελληνικού. Ο Ματ Λοτζέσκι (18π., 8ρ., 5ασ., 3κλ.) ήταν ο καλύτερος παίκτης της Οστάνδης, που εκείνο το βράδυ (05/12/2012) έχασε την πρόκριση στους "16" της διοργάνωσης από ένα απίστευτο τρίποντο του Βλαδίμηρου Γιάνκοβιτς (8π. με 2/2 τριπ.) στην εκπνοή της παράτασης, το οποίο χάρισε τη νίκη (101-100) στον αδιάφορο Πανιώνιο.

Έναν χρόνο αργότερα, ο 28χρονος Αμερικανός (με βελγικό διαβατήριο) γκαρντ και ο 23χρονος διεθνής φόργουορντ, θα ζήσουν (και πάλι ως αντίπαλοι) για πρώτη φορά στην καριέρα τους το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού και δεν αποκλείεται να μαρκάρουν ο ένας τον άλλον! Οι δύο μίλησαν παραμονές της πρώτης μεγάλης συνάντησης των "αιωνίων αντιπάλων" στην εφετινή σεζόν, παρουσιάζοντας τις απόψεις τους, σχετικά με την παρεμφερή αλλαγή που προέκυψε στην καριέρα τους.


Ματ Λοτζέσκι: "Να μην κριθεί στο σουτ!"

Έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο πανεπιστήμιο της Χαβάη και πέρασε τα 6 πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας στο Βέλγιο, αποκτώντας πρόσφατα την βελγική υπηκοότητα. Ένας τραυματισμός, λίγες μέρες πριν την έναρξη των αγώνων, του στέρησε τη συμμετοχή στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ. Την πρώτη διετία (2007-2009), φόρεσε τη φανέλα της Άαλσταρ, ενώ από το 2009 μέχρι και πριν λίγους μήνες ήταν μέλος της Οστάνδης, με τα χρώματα της οποίας κατέκτησε δύο Κύπελλα (2010 & 2013) και δύο πρωταθλήματα (2012 & 2013) και αναδείχτηκε δύο φορές MVP της βελγικής λίγκας (2009 & 2013). Πέρυσι, έπαιξε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις σε 6 αγώνες (μ.ο. 16,0π. & 5,3ρ. με 96,6% στις βολ., 51,2% στα διπ. & 57,7% στα τριπ.) στο Eurocup.

- Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τον Ολυμπιακό;

«Όλα είναι μία χαρά! Οι συμπαίκτες μου, το προπονητικό επιτελείο και οι άνθρωποι της ομάδας με υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο και με έκαναν να αισθανθώ άνετα από την πρώτη στιγμή...»

- Κι εσύ τους αντάμειψες με το buzzer-beater στον τελικό του τουρνουά της Κωνσταντινούπολης «(Γελάει...)! Χάρηκα πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω και να βοηθήσω την ομάδα να κατακτήσει έστω κι έναν άτυπο τίτλο! Ήταν ένα ουσιαστικά ένα από τα πρώτα παιχνίδια μου στην ομάδα και μου έδωσε αυτοπεποίθηση... Μακάρι να μπορέσω να το ξανακάνω και σ' άλλα ματς, μπροστά στους φιλάθλους μας...»

- Κόντρα στον Παναθηναϊκό για παράδειγμα, αν και αυτό το ματς θα γίνει μεταξύ συγγενών και φίλων;

«Δεν ξέρω ακόμη αν θα αναλάβω ξανά τόσο μεγάλη ευθύνη, όμως καλύτερα να μην χρειαστεί σε ένα τέτοιο ματς... Θα είναι προτιμότερο να μην κριθεί σε ένα σουτ!»

- Τι έχεις ακούσει για τον μεγάλο σας αντίπαλο;

«Από ότι έχω καταλάβει είναι ο μεγάλος μας "εχθρός"! Ανυπομονώ για την πρώτη μας συνάντηση... Θέλω να δω περί τίνος πρόκειται...»

- Ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ομάδας σου μέχρι στιγμής;

«Το βάθος που έχουμε σε κάθε θέση και η ομοιογένεια που έχουμε σαν ομάδα, παρ' ότι είμαστε λίγες μέρες όλοι μαζί. Το ταξίδι στην Βραζιλία μας βοήθησε πολύ να "δέσουμε" μεταξύ μας...»

- Πόσο διαφορετικό είναι το περιβάλλον στον Ολυμπιακό, σε σχέση με όσα είχες συνηθίσει στο Βέλγιο;

«Η μέρα με τη νύχτα! Κατ' αρχήν, εδώ έχει απίστευτο καιρό (γέλια!!)... Η Αθήνα είναι μία απολαυστική πόλη, σχεδόν οι πάντες μιλούν αγγλικά και όλοι στην οικογένειά μου είναι ενθουσιασμένοι με το νέο περιβάλλον! Όλα είναι διαφορετικά... Ο Ολυμπιακός είναι πιο επαγγελματική ομάδα της καριέρας μου και όλοι εδώ είναι "συμφιλιωμένοι" με την πίεση για το αποτέλεσμα και τις υψηλές απαιτήσεις... Το καταλαβαίνεις από τον τρόπο που λειτουργεί η ομάδα.»

- Στο μπασκετικό κομμάτι;

«Υπάρχουν πολλοί ψηλοί παίκτες! Στο Βέλγιο είχα συνηθίσει να αντιμετωπίζω πιο "κοντούς" και πιο γρήγορους σέντερ, αλλά εδώ είναι και υποθέτω και στην Ευρωλίγκα, οι ψηλοί είναι πιο δυνατοί και αθλητικοί...»

- Σου έκανε εντύπωση το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού; Γνωρίζεις ότι η εξαιρετική εμφάνιση που είχες κάνει πέρυσι, εδώ στην Αθήνα κόντρα στον Πανιώνιο για το Eurocup, "ανάγκασε" τον coach Μπαρτζώκα να ασχοληθεί σοβαρά με την περίπτωσή σου;

«(Χαμογελάει!!)... Έχω μιλήσει πολύ με τον coach και πραγματικά εξεπλάγην ευχάριστα, όταν συνειδητοποίησα ότι έχει πλήρη εικόνα για μένα και πόσο πολύ με πιστεύει... Φαίνεται ότι το Eurocup με διαφήμισε αρκετά καλά... Νιώθω πραγματικά πολύ τυχερός, που αποτελώ επιλογή ενός τόσο σπουδαίου προπονητή και μίας τόσο μεγάλης ομάδας!»

- Ποιο είναι το μεγάλο σου πλεονέκτημα σαν παίκτης;

«Θα έλεγα το ότι κάνω καλά τα μικρά πράγματα που χρειάζεται μία ομάδα και παράλληλα μπορώ να βοηθήσω και στο σκοράρισμα! Δεν είμαι κάποιος απίστευτος παίκτης, απλά τυχαίνει να είμαι καλός σε πολλούς τομείς, νομίζω...»

- Έξι χρόνια στο Βέλγιο, ήσουν μαθημένος να είσαι ο ηγέτης στις ομάδες που έπαιξες... Στον Ολυμπιακό θα είναι πιο πολύ ένας παίκτης ρόλου... Σε προβληματίζει αυτό;

«Ερχόμενος εδώ, ήξερα ότι θα έχω διαφορετικό ρόλο, αλλά νομίζω ότι έχω τη νοοτροπία να ανταποκριθώ σε αυτή την διαφορετικότητα, που μου δίνει άλλωστε και έξτρα κίνητρο... Νομίζω ότι η προσαρμογή σε νέες συνθήκες και σε μεγαλύτερες απαιτήσεις, είναι θέμα χαρακτήρα και προσωπικότητας και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αργήσω να αισθανθώ άνετα με το νέο μου ρόλο...»

Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς: "Πρωτιά με το καλημέρα!"

Ο Βλαδίμηρος γεννήθηκε στο Βελιγράδι, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα που έπαιξε μπάσκετ και έζησε ο πατέρας του, ο αείμνηστος "Μπόμπαν" Γιάνκοβιτς. Ο μονάκριβος γιος του, έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα από τον Πανιώνιο, μετακόμισε για έναν χρόνο (2007-08), ως δανεικός στην σερβική Μέγκα Βιζούρα και το 2009, επέστρεψε στη Νέα Σμύρνη. Είναι διεθνής με όλες τις Εθνικές ομάδες, ενώ πέρυσι αναδείχτηκε πιο βελτιωμένος παίκτης (μ.ο. 12,2π. & 6,5ρ. Με 81,9% στις βολ., 57,7% στα διπ. & 38,8% στα τριπ.) και μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος.

- Πως αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι το πρωτάθλημα αρχίζει με το ένα από τα δύο ντέρμπι των "αιωνίων", που συνήθως κρίνουν την πρωτιά στην κανονική περίοδο;

«Θα είναι ένα ντέρμπι πιο πολύ για τις εντυπώσεις, με την έννοια ότι αν κερδίσουμε θα είμαστε σίγουρα πρώτοι, ενώ αν χάσουμε θα είμαστε και πάλι το φαβορί, γιατί η πρωτιά θα κριθεί στον αγώνα του 2ου γύρου στο γεμάτο ΟΑΚΑ. Καμία από τις δύο ομάδες δεν θα είναι έτοιμες, αλλά θα έχουν μεγάλο κίνητρο. Ειδικότερα για μας, θα είναι μεγάλη υπόθεση να πετύχουμε τον στόχο μας από την πρώτη αγωνιστική!»

- Πως έχει κυλήσει ο πρώτος καιρός στον "νταμπλούχο" Ελλάδας;

«Ερχόμενος στον Παναθηναϊκό, δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω και λίγο-πολύ ήταν σαν να βαδίζω προς το άγνωστο. Κακά τα ψέματα μεγάλωσα στον Πανιώνιο, ο σύλλογος ήταν για μένα σαν δεύτερο σπίτι μου και ήμουν μαθημένος σε κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες. Τώρα, όλα άλλαξαν και σ' έναν βαθμό, ένιωσα σαν ξανακάθομαι στο θρανίο για να πάω στην πρώτη δημοτικού και να τα μάθω όλα από την αρχή... Έτσι αισθανόμουν τις πρώτες μέρες και στο ξεκίνημα της προετοιμασίας... Όλοι, όμως με αγκάλιασαν και με έκαναν να νιώσω οικεία, οπότε αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μπορώ να πω δεν σκέφτομαι σαν να πρωτοήρθα στην ομάδα...»

- Νιώθεις ήδη το βάρος της φανέλας, των υποχρεώσεων, των απαιτήσεων;

«Αυτό εννοείται... Μιλάμε για μία σεζόν με διπλάσια παιχνίδια απ' όσα είχα συνηθίσει να παίζω, πολλά και κουραστικά ταξίδια κι όλα αυτά, υπό την πίεση του αποτελέσματος και της επιτυχίας! Τα 'χουμε βάλει κάτω και μόνο τον Οκτώβριο, θα είμαστε συνολικά 16 μέρες μακριά από την Αθήνα... Αλλά αυτό είναι το τίμημα του πρωταθλητισμού και γι' αυτό πρέπει να αποκτήσουμε ομοιογένεια και να είμαστε δυνατοί σωματικά και πνευματικά...»

- Θα δούμε έναν διαφορετικό Γιάνκοβιτς φέτος, από πλευράς αγωνιστικού ρόλου; Θα κάνεις διαφορετικά πράγματα απ' αυτά που έχουμε συνηθίσει;

«Το σίγουρο είναι ότι δεν προσαρμοστεί ο Παναθηναϊκός σ' αυτά που μπορώ να κάνω εγώ, αλλά εγώ σ' αυτά που θέλει να από μένα ο προπονητής και η ομάδα. Όλα θα ξεκινάνε από την άμυνα και την αποτελεσματικότητα που θα επιδείξω σ' αυτό το κομμάτι, απέναντι σε πολύ υψηλού επιπέδου αντιπάλους! Αν είμαι καλός στα ανασταλτικά μου καθήκοντα και δεν κάνω λάθη, τότε δεν θα αργήσω να βρω τον ρόλο μου... Δεν μ' ενδιαφέρει τόσο ποιος θα είναι αυτός, όσο το να ανταποκριθώ όσο καλύτερα γίνεται στις απαιτήσεις του coach!»

- Σε παλιότερη συνέντευξη, είχες πει ότι ένας από τους παίκτες στους οποίους ήθελες να μοιάσεις, είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης και πριν από 8 χρόνια στο Βελιγράδι (2005), θυμόμαστε πόσο εκστασιασμένος ήσουν βλέποντας τον, να πετυχαίνει το αξέχαστο τρίποντο στον ημιτελικό με τη Γαλλία... Πως είναι το συναίσθημα, να προπονείσαι πλέον καθημερινά με ένα μεγάλο σου ίνδαλμα;

«Όταν έχεις τον Διαμαντίδη στην ομάδα αισθάνεσαι μεγάλη ασφάλεια! Ο Δημήτρης είναι μία κλάση μόνος του και δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποιον άλλον... Πιστεύω ότι το να είσαι συμπαίκτης με έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων παικτών όλων των εποχών, αποτελεί όνειρο και ευλογία μας για κάθε νέο μπασκετμπολίστα... Η παρουσία και μόνο στην προπόνηση, σου δίνει τεράστιο κίνητρο για να προσπαθείς συνεχώς να βελτιώνεσαι... Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα...»
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ