2013-10-13 21:23:04
Φωτογραφία για 3 στους 10 νέους σκοπεύουν να φύγουν από την Κύπρο
Ο διεθνής οίκος Fitch Ratings αναβάθμισε την Παρασκευή το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε εγχώριο νόμισμα στο “CCC”, από το καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» («Restricted Default»).

Ο οίκος είχε υποβαθμίσει στις 28 Ιουνίου το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας», μετά την επιβεβαίωση της κυπριακής Κυβέρνησης ότι ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή ομολόγων που υπόκεινται στο εγχώριο δίκαιο.

Επίσης, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε τα ομόλογα που επηρεάστηκαν από την ανταλλαγή χρέους που ολοκληρώθηκε την 1η Ιουλίου σε “CCC”, από “D”, σημειώνοντας παράλληλα ότι επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «CCC” των ομολόγων που δεν εμπλέκονται στη συναλλαγή.

Επιπλέον, ο Fitch επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε ξένο νόμισμα στο «B-» με αρνητικό ορίζοντα και την υψηλότερη αξιολόγηση που μπορεί να λάβει η Κύπρος στο «Β».

Ο Οίκος σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα σε σχέση με την παραγωγή, την ανεργία και το δημοσιονομικό έλλειμμα και εκτιμά ότι η πίεση στις τράπεζες για απομόχλευση αναμένεται να ασκήσει σημαντική πίεση στην οικονομία με αλυσιδωτές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.


Ο Fitch αναμένει ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο από ό, τι υπολογίζεται από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο Οίκος αναμένει, επίσης, ότι θα υπάρξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους αντικατοπτρίζοντας τις αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει σημαντικά υψηλότερα από ό, τι προβλέπεται.

Θεωρεί, επίσης, ότι επί του παρόντος ότι το δημοσιονομικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν θα υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ, όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον Fitch, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο νόμισμα (IDR), σε «Β-» αντανακλά, μεταξύ άλλων, το ότι το πρόγραμμα στήριξης βελτιώνει την άμεση θέση του κράτους βελτιώνει την άμεση θέση της Κυβέρνησης τόσο από την άποψη ρευστότητας όσο και από άποψη φερεγγυότητας, αν και με μεγάλους κινδύνους αρνητικών εξελίξεων.

Ο οίκος εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το συμφωνηθέν πρόγραμμα στήριξης να βγει εκτός πορείας υλοποίησης και πως η Κύπρος δεν έχει ευελιξία στην αντιμετώπιση εγχώριων ή εξωτερικών σοκ.

Σημειώνει ακόμη ότι το υψηλό δημόσιο χρέος, ενδεχομένως να ξεπεράσει το 126% του ΑΕΠ έως το 2015 που προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εκτίμηση του οίκου για βαθύτερη ύφεση κατά τα τελευταία έτη του προγράμματος και μια πιο αργή ανάκαμψη από αυτή που αναμένεται.

Αναφέρει επίσης ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θέτουν ένα επιπρόσθετο κίνδυνο: μια πρόωρη άρση αυτών των περιορισμών η οποία θα ενεργοποίηση τη φυγή κεφαλαίων θα έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες.

Ο Οίκος αναφέρει επίσης ότι οι αρνητικές προοπτικές σε σχέση με την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα αντανακλούν σε μια σειρά από κινδύνους που μπορούν, ατομικά ή συλλογικά, να οδηγήσουν σε περαιτέρω πίεση στις αξιολογήσεις, μεταξύ των οποίων, είναι και ο υψηλός κίνδυνος υλοποίησης του προγράμματος.

Ο Οίκος αναφέρει ότι η βαθιά ύφεση και η ραγδαία αυξανόμενη ανεργία θα καταστήσει πιο δύσκολη την εφαρμογή προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας ότι η πολιτική βούληση για την εφαρμογή επώδυνων μέτρων μέτρα μπορεί να εξασθενήσει.

Σημαντικές αποκλίσεις από τους μελλοντικούς στόχους του προγράμματος, ιδίως των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, θα υπονόμευε την αξιολόγηση, όπως αναφέρει.

Ανέφερε ότι η ύφεση θα μπορούσε να είναι σημαντικά βαθύτερη και να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι προβλέπεται πρόγραμμα στήριξης, όπως ήταν η εμπειρία άλλων χωρών της ευρωζώνης που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα. Αυτό, προσθέτει, θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη δυναμική του χρέους της Κύπρου.

Ο Fitch αναφέρεται επίσης στον κίνδυνο εντατικοποίησης της τραπεζικής κρίσης στη Κύπρο.
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ