2013-10-14 13:22:09
Φωτογραφία για Εκτός μνημονίου βγαίνει η Ιρλανδία
Η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που βγαίνει εκτός μνημονίου όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντα Κένι. Σε μία πανηγυρική ομιλία στο συνέδριο του κόμματός του ο κ. Κένι τόνισε... «Υπάρχει ακόμη δρόμος, αλλά επιτέλους η εποχή της διάσωσης τελειώνει» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Η επίσημη ημερομηνία εξόδου της Ιρλανδίας από το μνημόνιο είναι η 15η Δεκεμβρίου και ο κ. Κένι διαβεβαίωσε πως ο προγραμματισμός αυτός θα τηρηθεί. 

«Δύο χρόνια πριν απευθύνθηκα στον ιρλανδικό λαό λέγοντας πως ήθελα να γίνω ο πρωθυπουργός που θα αποκαθιστούσε την οικονομική μας κυριαρχία και ανεξαρτησία. Ο στόχος αυτός είναι πλέον στην άκρη του χεριού μας» δήλωσε ο κ. Κέρι και συμπλήρωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Ιρλανδία θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης στις 15 Δεκεμβρίου και δεν θα γυρίσουμε πίσω».

Ο υπουργός Οικονομικών του Δουβλίνου, Μάικλ Κούναν άφησε να εννοηθεί πως η Ιρλανδία δεν θα κάνει χρήση των προληπτικών γραμμών πίστωσης στα πρώτα στάδια επιστροφής της χώρας στις αγορές. Ανέφερε ότι ο ιρλανδικός οργανισμός δημοσίου χρέους έχει κεφαλαιακά αποθέματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα».


Ο κ. Κέρι πάντως, συμπλήρωσε πως ο δύσκολος δρόμος για τη χώρα δεν έχει τελειώσει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα οικονομικά μας προβλήματα έχουν τελειώσει. Υπάρχουν ακόμη εμπόδια μπροστά μας» δήλωσε. Ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2014 παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα και φέρεται να περιλαμβάνει νέα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις. Επίσης, η κυβέρνηση θα κοινοποιήσει προς τα τέλη του έτους μία νέα μεσοπρόθεσμη οικονομική στρατηγική για τη «νέα εποχή» της χώρας.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ