2013-10-14 13:55:06
Φωτογραφία για Εθνική, Μουντιάλ, FIFA-UEFA και… αριθμοί!
του Δημήτρη Κωτσέλη

Διαβάστε στο galanolefkosfaros.gr σε τι θέση θα βρεθεί στο FIFA Ranking του Νοεμβρίου η Ελλάδα, ποια αντίπαλο μπορεί να βρει στα μπαράζ, πώς θα προκριθεί στα τελικά του Euro 2016, γιατί θα πλησιάσουμε το 2014 στο top-10 του κόσμου, αλλά και... πια μεγαθήρια θα πρέπει να κοντράρουμε στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Μπορεί να μην έπεισε με την απόδοσή της, όμως το «τρίποντο» με τη Σλοβακία ήρθε για την Ελλάδα του Σάντος. Μία νίκη καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια, που έχει αντίκτυπο από τα μπαράζ για την πρόκριση μέχρι και τα προκριματικά του Euro 2016.

Τα σενάρια των μπαράζ

Μετά και την εξασφάλιση της ισχυρής θέσης της Ελλάδας στα νοκ-άουτ του Νοεμβρίου, τα πράγματα ξεκαθάρισαν αρκετά σχετικά με τις πιθανές αντιπάλους. Αν η Σουηδία δεν χάσει στην έδρα της από την αδιάφορη Γερμανία τότε φεύγει από πιθανή μας αντίπαλος και γίνεται ισχυρή μαζί με τη «γαλανόλευκη», την Κροατία και την Πορτογαλία. Έτσι, θα έχουμε για πιθανούς τη Γαλλία, την Ισλανδία ή τη Σλοβενία, την Τουρκία ή τη Ρουμανία και την Ουκρανία ή την Αγγλία.


Η Γαλλία έχει πάρει σίγουρη θέση στους ανίσχυρους. Η Ουκρανία θα είναι εκεί αν η Αγγλία νικήσει την Πολωνία στο Λονδίνο και η Σουηδία δεν χάσει από τους Γερμανούς. Η Αγγλία θα είναι στα μπαράζ αλλά ισχυρή (τότε θα υποβιβαστεί ανίσχυρη η Σουηδία) αν δεν κερδίσει την Πολωνία εντός έδρας στην αυλαία του προκριματικού. Η Ρουμανία (παίζει εντός με Εσθονία) θα είναι πιθανή αντίπαλος αν φέρει καλύτερο απότελεσμα από την Τουρκία (εντός με αδιάφορη Ολλανδία), ενώ σε περίπτωση ίδιου αποτελέσματος για να περάσουν οι Ρουμάνοι τους Τούρκους θα πρέπει να κερδίσουν με +5 γκολ διαφορά τους Εσθονούς από όσα θα κερδίσουν οι Τούρκοι τους Ολλανδούς. Τέλος, στα μπαράζ και πιθανή αντίπαλος θα είναι η Ισλανδία αν νικήσει την αδιάφορη Νορβηγία στο Όσλο. Αλλιώς είναι στο χέρι των Σλοβένων (είναι ένα πόντο πίσω) να κερδίσουν στην αδιάφορη Ελβετία και να τους προσπεράσουν. Όλα αυτά φυσικά αν οι Λιθουανοί δεν μας κάνουν το… δώρο με τη Βοσνία την προσεχή Τρίτη, οπότε πάμε απευθείας Βραζιλία!

Επιλέγοντας αντίπαλο

Προφανώς (1) είναι θετικότατο ότι θα είμαστε ισχυροί, που συνεπάγεται περισσότερες πιθανότητες γιοα βατό αντίπαλο. Προφανώς (2) μακριά από τη Γαλλία. Προφανώς (3), ένα ματς Ελλάδα-Τουρκία από μόνο του – πόσο μάλλον σε μπαράζ για πρόκριση σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου θα είναι σκέτη… φωτιά! Προφανώς (4) το ζευγαράκι Σλοβενία-Ισλανδία είναι… λουκούμι. Προφανώς (5) αφού το κάναμε μία φορά το 2009 με τους Ουκρανούς γιατί όχι ξανά; Κατά τα άλλα, οι Σουηδοί κόντρα σε μας θα είναι το φαβορί, και οι Ρουμάνοι είναι στα μέτρα μας αν είμαστε σοβαροί.

Ισχυρή για πρόκριση στο Euro 2016

Επιπλέον, η νίκη της Ελλάδας επί της Σλοβακίας την φέρνει σε θέση επικεφαλής ομίλου για τα προκριματικά του Euro 2016. Όπως αναμένεται να συμβεί, στα προκριματικά του Euro 2016 οι ομάδες θα χωριστούν σε ομίλους των 5 (δυο γκρουπ) και 6 (επτά γκρουπ) ομάδων. Την πρόκριση θα πάρουν απευθείας οι 2 πρώτοι από κάθε όμιλο + την καλύτερη 3η ομάδα όλων των ομίλων, ενώ οι υπόλοιποι 8 τρίτοι θα παίξουν μπαράζ. Η Ελλάδα λοιπόν θα είναι ισχυρή σε όμιλο και λόγω της αύξησης των ομάδων της τελικής φάσης σε 24 από το 2016 και τη διοργάνωση της Γαλλίας, η υποθεση πρόκριση θα γίνει σφαώς πιο εύκολη σε σχέση με τα Μουντιάλ.

Πτώση στο FIFA Ranking

Παρά το διαφαινόμενο «δυο στα δύο» στα ματς του Οκτωβρίου για την Εθνική μας ομάδα, η «γαλανόλευκη» θα υποχωρήσει στην παγκόσμια κατάταξη, με το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή να είναι πώς θα κατρακυλήσει 4 θέσεις, στο Νο16 του κόσμου. Κι αυτό διότι, η μεν νίκη επί του Λιχτενστάιν λόγω δυναμικότητας αντιπάλου δεν θα δίνει παρά ελάχιστους βαθμούς, ενώ διαγράφονται νίκες με την πάροδο του χρόνου που μας ανέβαζαν πιο ψηλά.

Πρόκριση και Top-10 από 2014

Ωστόσο, αν η Ελλάδα καταφέρει να πάρει την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ, αναμένεται να πάρει και πάλι την ανιούσα και να σκαρφαλώσει ξανά ψηλά στη βαθμολογία της FIFA. Μάλιστα, συνεχίζοντας με θετικά αποτελέσματα και διατηρώντας το αήττητό της είναι πολύ πιθανό στα τέλη του 2013 – αρχές 2014 να φλερτάρει ξανά με το top-10 των εθνικών ομάδων.

Θέση στα γκρουπ του Μουντιάλ

Όπως έχει ανακοινώσει η FIFA, η κατανομή των 32 ομάδων στα 4 γκρουπ δυναμικότητας των 8 ομάδων για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα έχει ως εξής: Στο 1ογκρουπ θα τοποθετηθεί η διοργανώτρια Βραζιλία μαζί με τις 7 πρώτες της παγκόσμιας κατάταξης του Νοεμβρίου ενώ τα άλλα 3 γκρουπ θα έχουν γεωγραφικά κριτήρια. Για την Ελλάδα, αν τελικά προκριθεί στο Μουντιάλ, για την ώρα μοιάζει μάλλον απίθανο να μπορέσει να βρεθεί στο γκρουπ των ισχυρών. Έτσι, θα κληθεί να κοντράρει στον όμιλο, κατά πάσα πιθανότητα, μία από τις: Βραζιλία, Ισπανία, Αργεντινή, Ολλανδία, Γερμανία, Κολομβία, Ιταλία, Βέλγιο.

galanolefkosfaros.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ