2013-10-14 14:40:08
Φωτογραφία για Στην τελική ευθεία η συμφωνία με την Ελβετία για τις καταθέσεις
Ζήτημα εβδομάδων, αν όχι ημερών, είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ελβετία για την φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στην χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Από τη συμφωνία αναμένεται να υπάρξει και σημαντικό δημοσιονομικό όφελος καθώς το δημόσιο πρόκειται να εισπράξει σημαντικά ποσά ως φορολογία τόκων αλλά και φόρο εισοδήματος.

Τις διαπραγματεύσεις διεξάγει ομάδα στελεχών του υπουργείου Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ο οποίος και έχει επισκεφθεί μέσα στο 2013 την Ελβετία για να διαπραγματευτεί εκ του σύνεγγυς τη σχετική συμφωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο και κρίσιμο στάδιο καθώς τελευταία έχουν πέσει στο τραπέζι σημαντικές λεπτομέρειες της συμφωνίας που κυοφορείται. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες:

- οι ελβετικές αρχές συνεργάζονται με την ελληνική πλευρά και είναι διατεθειμένες να δεχτούν μια συμφωνία η οποία ενώ διατηρεί το τραπεζικό απόρρητο για τους καταθέτες, θα οδηγεί στην απόδοση σημαντικών ποσών από την Ελβετία στην Ελλάδα.


- η κυοφορούμενη συμφωνία θα προσομοιάζει σε αντίστοιχες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελβετία με χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση τους όρους αυτών των συμφωνιών, η Ελβετία αποδίδει στις παραπάνω χώρες έως και το 40% του κεφαλαίου με αντάλλαγμα τη μη γνωστοποίηση των στοιχείων των δικαιούχων των λογαριασμών στη Βρετανία και τη Γερμανία. Οι ίδιες συμφωνίες προβλέπουν ότι εφόσον ο δικαιούχος του λογαριασμού επιθυμεί τη γνωστοποίηση των στοιχείων του στη χώρα του, τότε απαλλάσσεται από την καταβολή φόρου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που έχουν τοποθετήσει Έλληνες φορολογικοί κάτοικοι στην Ελβετία υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέρχεται και στα 30 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι μια συμφωνία με τους Ελβετούς μπορεί να αποφέρει σημαντικά ποσά στο ελληνικό δημόσιο ταμείο.

Για την οριστικοποίηση της συμφωνίας πρόκειται σύντομα να επισκεφθεί την Ελβετία ο κ. Μαυραγάνης. Να σημειωθεί ότι το θέμα της επικείμενης συμφωνίας για τις ελληνικές καταθέσεις στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην Ελβετία. Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με την Ομοσπονδιακή Υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας, κυρία Eveline Widmer-Schlumpf, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας προς όφελος και των δυο χωρών.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ