2013-10-14 21:50:35
Φωτογραφία για Citi: Υπομονή και τα χειρότερα είναι πίσω μας ...!!!
«Τα χειρότερα είναι πίσω μας» αλλά και «υπομονή», είναι τα κύρια μηνύματα που αποκόμισε η Citigroup μετά από την επίσκεψή της στην Αθήνα και τις συναντήσεις με όλους τους φορείς (τράπεζες, ΤτΕ, ΤΧΣ, ΔΝΤ, υπουργείο Οικονομικών).

Όπως τονίζει, το πολιτικό ρίσκο παραμένει και οι επικεφαλής των τραπεζών έχουν μεγάλη λίστα με αυτά που πρέπει να γίνουν, η οποία περιλαμβάνει τα NPLs, την αναδιάρθρωση, τη χρηματοδότηση, και συζητήσεις με τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Αναφορικά με την επιθεώρηση της BlackRock στα βιβλία δανείων των τραπεζών, η Citigroup αναφέρει ότι τα αποτελέσματα (προς το τέλος του έτους) θα παράσχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη.

Οι προσδοκίες κάνουν λόγο για ευνοϊκά αποτελέσματα, «αν και διαισθανόμαστε κάποια έλλειψη σαφήνειας αναφορικά με το plan B» (π.χ. τη σειρά μεταξύ ομολογιούχων ή των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ) σε περίπτωση των πιο αυστηρών αποτελεσμάτων.


Ο «καθορισμός» των assets και των liabilities πιθανώς θα χρειαστεί χρόνια, επίσης λόγω των απαραίτητων αναθεωρήσεων από ρυθμιστικής πλευράς. Ορισμένοι λόγοι περιλαμβάνουν τον κίνδυνο να πλημμυρίσει η αγορά με collateral από επισφαλή δάνεια ή το απαγορευτικό κόστος της χρηματοδότησης από την αγορά. Το ανοδικό ρίσκο ωστόσο θα μπορούσε να είναι σημαντικό, π.χ. ανάκτηση των πληρωμών από «strategic defaulters» θα μπορούσε να μετατραπεί σε επιστροφή των προβλέψεων, επισημαίνει η Citigroup.

Τονίζει ωστόσο ότι αυτό αναμένεται να είναι μια πολυετής διαδικασία, με πιθανές προσαρμογές στα χρονοδιαγράμματα των ρυθμιστικών απαιτήσεων.

Εκτιμά ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθούσαν, αλλά δεν είναι πιθανό να είναι ταχείες. «Διαισθανόμαστε μια κοινή συνειδητοποίηση μεταξύ των τραπεζών και των φορέων χάραξης πολιτικής για τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις τράπεζες και εν τέλει την ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των «strategic defaulters» ή και της βελτίωσης των όρων των warrants για την επίσπευση της άσκησης. Ωστόσο, με δεδομένο το μέγεθος και τη σύνθετη νομική διαδικασία, τη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της πολιτικής ισορροπίας, όλα αυτά υποδεικνύουν αργή πρόοδο».

Η Citigroup εκτιμά ότι η μακροπρόθεσμη κερδοφορία εμφανίζεται σταθερή, ενώ το επίπεδο είναι προς συζήτηση. «Η ολιγοπωλιακή διάρθρωση (από 15 σε τέσσερις τράπεζες) και τα συμφέροντα των φορέων χάραξης πολιτικής (επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια), θεωρούνται από τους ανθρώπους που συναντήσαμε, ως μοχλοί για τη διψήφιες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων προς το 2016-2017 , από το περίπου 20% προ κρίσης. Ωστόσο, θεωρούμε ότι το ακριβές επίπεδο θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς και το «μελλοντικό» επιχειρηματικό μοντέλο (ακόμη ρευστό π.χ. θα εξαρτηθεί από το εάν το ρυθμιστικό πλαίσιο θα επιτρέψει περισσότερες προμήθειες».

Αναφέρει ακόμη ότι μακροπρόθεσμα θα είναι ελκυστικές, αλλά ο δρόμος είναι ανώμαλος. Διατηρεί τη σύσταση neutral για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και επισημαίνει ότι βγάζοντας εκτός τις πολιτικές επιπλοκές, «θεωρούμε ότι οι βραχυπρόθεσμες θετικές εξελίξεις παραμένουν υποστηρικτικές: η μείωση της δημιουργίας NPLs και του κόστους των καταθέσεων, οι προσδοκίες ότι για τα αποτελέσματα της BlackRock θα είναι διαχειρίσιμα και θα προσθέσουν σαφήνεια. Οι ΡTBV είναι ήδη κοντά ή υψηλότερα των ευρωπαϊκών εταίρων. Η «επούλωση» των τραπεζών θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποια εμπόδια, αλλά περιμένουμε περαιτέρω καταλύτες (συνθήκες της αγοράς, τα reviews από BlackRock και ΕΚΤ, ρυθμιστικές αλλαγές) προτού λάβουμε μια σαφέστερη στάση».

Αναφορικά με τις μη τραπεζικές επιχειρήσεις, με στελέχη των οποίων συναντήθηκε, η Citigroup αναφέρει ότι «οι εισηγμένες και γενικώς υγιείς επιχειρήσεις, επισήμαναν μια σταθεροποίηση τελευταίως στην καταναλωτική ζήτηση τους τελευταίους μήνες. Η διάθεση για τραπεζικό χρέος φαίνεται πολύ χαμηλή. Οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τη μείωση του εργασιακού κόστους. Οι προσλήψεις, π.χ. σε εξειδικευμένο κλάδο μεταποίησης, φαίνεται να είναι περιορισμένες».

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ