2013-10-15 16:03:04
Φωτογραφία για Σταϊκούρας: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ το 2013
Την εκτίμησή του ότι ο κρατικός προϋπολογισμός 2013 θα κλείσει μεπρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας... στην επιτροπή της Βουλής επί του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2014.

«Σε επίπεδο οκταμήνου -και εννεαμήνου μετά- δείξαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ήταν της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Αν ανατρέξει κάποιος στις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού που είναι ρεαλιστικές, η εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, ο αν. υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι από το συνολικό ύψος αφαιρείται το όφελος από την αναδρομική μείωση επιτοκίων δανείων, τα ANFAs, τα SMPs δηλαδή τα ποσά που επιστρέφουν στην Ελλάδα οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τη διαχείριση ομολόγων κι έτσι το πλεόνασμα έρχεται στα όρια του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους δανειστές.


Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου και του κοινωνικού προϋπολογισμού, δηλαδή των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ και των επιχορηγήσεων προς τους ΟΤΑ και πάλι το 2013 θα κλείσει με μικρό έστω πρωτογενές πλεόνασμα (της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο ο κ. Σταικούρας τόνισε ότι «παρά το γεγονός η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί» μεγάλη προσοχή απαιτείται στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, προσθέτοντας ότι «η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το κυνήγι εισφορών».
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ