2013-10-16 12:16:08
Φωτογραφία για Περισσότερες πυρκαγιές, λιγότερα καμένα - Το ... θαύμα της Πυροσβεστικής
Ίδιος αριθμός πυρκαγιών, λιγότερες καμένες εκτάσεις με... λιγότερα χρήματα. «Πετύχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με ελάχιστα λεφτά, με βελτιώσεις σε συγκεκριμένα σημεία, με έξυπνο τρόπο τα καταφέραμε πολύ καλά» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας κατά τη διάρκεια δημοσιοποίησης απολογιστικών στοιχείων για την αντιπυρική περίοδο.

Μειώθηκαν φέτος οι καμένες εκτάσεις, παρότι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών παρέμεινε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου 2013 εκδηλώθηκαν 4.248 δασικές πυρκαγιές και ο αριθμός των καμένων εκτάσεων ανήλθε σε 188.405 στρέμματα. Το 2012 αντίστοιχα, είχαν ξεσπάσει 4.334 δασικές πυρκαγιές και οι καμένες εκτάσεις είχαν υπολογιστεί σε 430.700 στρέμματα. «Παρά τις αντιξοότητες, το 2013 υπήρξε κατά 100% βελτίωση στο αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα μάλιστα με τα απολογιστικά στοιχεία της Π.Υ., οι καμένες εκτάσεις κατέγραψαν το 2013 μείωση κατά 58,5% και σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας.


Ανακοινώθηκε επίσης ότι το 73,3% των δασικών πυρκαγιών τέθηκε υπό έλεγχο μέσα στις τρεις πρώτες ώρες από την εκδήλωσή τους.

Ταυτόχρονα, το 2013 συνελήφθησαν εντός των ορίων του αυτόφωρου 190 εμπρηστές, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 108%! «Οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) με τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής» δήλωσε σχετικά ο προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων κ. Βασ. Καπέλιος.

Από τα στοιχεία της ΔΑΕΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι σε ποσοστό 47% οι δασικές πυρκαγιές (σ.σ. του 2013) οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση και σε ποσοστό 27% σε εμπρησμό από αμέλεια. Αντίστοιχα, στο 11,4% των περιπτώσεων, τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά παραμένουν άγνωστα. «Ενισχύσαμε τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία και επιλήφθηκε σε όλα τα σοβαρά συμβάντα. Ταυτόχρονα ενισχύθηκαν και αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες των ανακριτικών γραφείων των Π.Υ. Αυτό, πέρα από το αποτέλεσμα της αύξησης του ποσοστού εξιχνίασης των αιτιών και κατάδειξης των υπαιτίων πρόκλησης των πυρκαγιών λειτούργησε και αποτρεπτικά για την όποια δράση των εμπρηστών», δήλωσε σχετικά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Σωτήρης Γεωργακόπουλος.

Πηγή: newsit
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ