2013-10-16 12:32:04
Φωτογραφία για Στο κόκκινο οι ΗΠΑ για λουκέτο και… χρεοκοπία
Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, για να λήξει το “λουκέτο” που έχει επιβληθεί από τις αρχές Οκτωβρίου στην... ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναβλήθηκε και η αμερικανική οικονομία παραμένει σε τεντωμένο σχοινί.

Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα προσπαθήσουν να προωθήσουν έναν νέο συμβιβαστικό νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, που θα μπορούσε να επεκτείνει έως τις 7 Φεβρουαρίου το όριο του ομοσπονδιακού ελλείμματος με «σημαντικές περικοπές» και θα εγγυάται την χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως τις 15 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντέβιν Νούνες.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και να εμφανιστεί καθησυχαστικός προς τους πολίτες, καθώς συνεχίζονται οι πολιτικές συνομιλίες για να αποφευχθεί η πιθανότητα αθέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι προσδοκά το δημοσιονομικό αδιέξοδο να επιλυθεί.


Ο Ομπάμα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο WABC της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η κίνηση προς μια δικομματική συμφωνία στη Γερουσία τον κάνει να πιστεύει πως σημειώνεται πρόοδος στο κρίσιμο ζήτημα.

«Η προσδοκία μου είναι ότι οδηγούμαστε σε λύση, αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο», είπε ο αμερικανός πρόεδρος αναφέροντας επίσης ότι έχει προειδοποιήσει τους γερουσιαστές, για την κρισιμότητα της υπόθεσης.

Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λου στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη και ενώ εκπνέει εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων η χρονική προθεσμία για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει σαφής λύση στον ορίζοντα.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα στις 2:25 μ.μ. τοπική ώρα της Τετάρτης (1825 GMT).

Ο Τζακ Λιου έχει είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη και το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών από τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δημιουργηθεί ζήτημα αθέτησης των υποχρεώσεων του αμερικανικού χρέους.

Νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι η απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι μια υπενθύμιση προς το Κογκρέσο ότι η χώρα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία άρχισαν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο, να αποτραπεί η χρεοκοπία και να επαναλειτουργήσουν οι κλειστές ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετά την αποτυχία που προέκυψε λίγο νωρίτερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ντόν Στιούαρτ εκπρόσωπος του επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία του Μιτς Μακκόνελ, δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα απόψε, οι ηγέτες αποφάσισαν να εργαστούν προς μια λύση που θα ανοίξει εκ νέου την κυβέρνηση και θα αποτρέψει τη χρεοκοπία και είναι αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί».

Ο εκπρόσωπος του Χάρι Ρέιντ επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες «είναι αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία είναι εφικτή». Όμως κανείς από τους δύο εκπροσώπους δεν έδωσε ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας.

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ