2013-10-18 01:24:37
Φωτογραφία για ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩN ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ Μ.Κ.Φ: ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΗ ΕΙΝΑΙ;
Δημήτρης Ν.Πατσάκης,16.10.13

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υλοποιείται η νομοθετημένη δυνατότητα των κρατικών παρόχων υπηρεσιών «κλειστής»  κοινωνικής φροντίδας και Ψυχιατρικών ιδρυμάτων, να παρακρατούν κλιμακούμενο, αναλόγως του ύψους, τμήμα της συντάξεως των επί μακρόν ή και εφ’όρου ζωής τροφίμων και φιλοξενουμένων στις δομές τους. Ο γράφων είχε  εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την πρακτική εφαρμογή του μέτρου, ήδη από την εξαγγελία του, παρότι συμφωνούσε για το λογικό του μέτρου. Οι τελευταίες είχαν ως βάση τα ακόλουθα:

-Αντί της «συντάξεως» τα κλιμάκια και τα αναλογούντα ποσά παρακράτησης, όφειλαν να υπολογίζονται επί των εκάστοτε εισοδημάτων από κάθε πηγή, π.χ. αγροτικές ενισχύσεις, τυχόν επιδόματα κ.ά.

-Σε κανένα ασφαλιστικό οργανισμό δεν υπήρχε (αμφιβάλλω εάν υφίσταται και επί του παρόντος) παραμετρική εφαρμογή κρατήσεων «υπερ τρίτων». Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον Ο.Γ.Α, το ενδεχόμενο είχε αποκλεισθεί, κατόπιν συγκεκριμένου ερωτήματος.


Από την άλλη, η εμπειρία έχει να παραθέσει χιλιάδες περιπτώσεων, ιδιαίτερα ψυχικά ασθενών, τα όποια πενιχρά ή και ικανοποιητικά εισοδήματα των οποίων εισπράττονται μέσω πληρεξουσίων αμφιβόλου ισχύος, εξουσιοδοτήσεων ή κοινών τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και μετά θάνατον, όπως «αποκαλύπτεται» από την ειδησεογραφία. Στην καλύτερη περίπτωση, όσοι εισπράττουν οι ίδιοι τις συντάξεις ή τα προνοιακά τους βοηθήματα, δεν είναι βέβαιο πως τα διαχειρίζονται, απολαμβάνουν ή αποταμιεύουν ιδία βουλήσει.

Το μόνο μέτρο που –τυπικά- ισχύει είναι πως, η φάση «εγκλεισμού» σε Μ.Κ.Φ. & Ψυχιατρεία συνεπιφέρει, εάν φυσικά ενημερωθεί ο φορέας έκδοσης των σχετικών εντολών, την διακοπή πολλών επιδομάτων προνοιακού χαρακτήρα, εξαιρουμένων της κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Η διασταύρωση και εξακρίβωση των επιδοματούχων είναι πιθανότατο να «βγάλει λαυράκια» σε κάθε επίπεδο. Ειρήσθω εν παρόδο πως ο πραγματικός αριθμός των κατόχων (όχι απαραίτητα δικαιούχων) Δελτίων «Κοινωνικής Πρόνοιας» παραμένει ακόμη άγνωστος, όντας σε ουσιαστικά «χειρόγραφη» και όχι διασυνδεόμενη on-line μορφή. Σε σχετικό ερώτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο, η απάντηση ήταν αρνητική, αποδιδομένης της ευθύνης στις δομές της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκηση. Παρά την θετική ενέργεια επί υφ.Υγείας Μ.Μπόλαρη, της απογραφής και «εκκαθάρισης» των πραγματικά αναξιοπαθών και ανικάνων προς εργασία και αυτό-εξυπηρέτηση, η προσπάθεια έχει παραμείνει ημιτελής, προς δόξαν του «αθάνατου» Ελληνικού κράτους.

Υπενθυμίζουμε πως η προσωπική μας άποψη αφορά στην διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων, ακόμη και αυξάνοντας τα ποσά, για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Αντίθετα, το «colpo grosso» του οργανωμένου ενσυνείδητα εγκλεισμού συνανθρώπων μας σε χώρους όπου δεν έχουν καμμία θέση, πολύ περισσότερο ανάγκη, με  βασικό σκοπό την κάρπωση των περιουσιακών τους στοιχείων, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει, εν ανάγκη τιμωρώντας παραδειγματικά όσους, με πράξεις ή και παραλείψεις εκ συστήματος, συνέβαλαν και συνεχίζουν να μετέχουν του «party».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ