2013-10-19 00:14:45
Φωτογραφία για Μανώλης Γλέζος: Όταν θα μου πείτε δεν σε έχουμε ανάγκη, θα προχωρήσει ο τόπος
Για 4η φορά στα Τρίκαλα την τελευταία 10ετία βρέθηκε απόψε στα Τρίκαλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και «Σύμβολο» της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος.

Ο κ. Γλέζος ήταν καλεσμένος της Διασωματειακής Επιτροπής Εκπροσώπων Τρικαλινών Φορέων, Εργαζομένων και Κοινωνικών Κινημάτων, όπως και οι Σπύρος Μαρκέτος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ και ο Κώστας Παλούκης Ιστορικός, σε μια εκδήλωση για τα 69χρονα των Τρικάλων μετά την απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Γερμανούς Ναζιστές και την ήττα του φασισμού και του Ναζισμού.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ο φασισμός ως ιστορικό παρελθόν και παρούσα απειλή», όπως κατέγραψε το trikalanews.gr εκατοντάδες Τρικαλινοί, κατέκλυσαν ασφυκτικά την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων για να την παρακολουθήσουν στο πλαίσιο της 18ης Οκτωβρίου ημέρα απελευθέρωσης των Τρικάλων από τους Γερμανούς Ναζί.

Τα δεδομένα της εκδήλωσης, η άνοδος της ακροδεξιάς παντού στην Ευρώπη και κυρίως η ανάπτυξη στα δεξιά αυτής της άκρας δεξιάς, δυνάμεις καθαρά νεοναζιστικές που, σε μερικές περιπτώσεις, όπως στην Ελλάδα, επιδιώκουν να ριζώσουν στην κοινωνία.


Πέρα των άλλων ο Μανώλης Γλέζος έθεσε επιτακτικά την ανάγκη μετονομασίας του Στρατοπέδου «Καβράκου», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» να υπάρχει αυτή η ονομασία σε στρατόπεδο στα Τρίκαλα «του Στρατηγού που παρέδωσε στους Ναζί την Αθήνα», με αποτέλεσμα δημότης να θέσει θέμα και μετονομασίας της Οδού Κονδύλη Για την «Χρυσή Αυγή», ο Μανώλης Γλέζος ανέφερε πως «αν διαγράψουμε την μειοψηφία, χάνουμε την Δημοκρατία, στην Δημοκρατία τους ανέχεσαι όλους και ντους πολεμάς ιδεολογικά», ζητώντας «μηδενική ανοχή απέναντι στην ιδεολογία του Φασισμού», εκτιμώντας ότι «θα αναζητήσει άλλη πολιτική στέγη».

Ο κ. Γλέζος τόνισε πως «ακούω να μου λένε σε έχουμε ανάγκη. Όταν θα μου πείτε δεν σε έχουμε ανάγκη, θα προχωρήσει ο τόπος», χαρακτήρισε τους Κυβερνώντες ως «εντολοδόχους της Τρόϊκας» και διαφώνησε ότι στην Ελλάδα υπάρχει «φασιστική κυβέρνηση», αλλά «απώλεια Εθνικής Ανεξαρτησίας», όπως διαφώνησε πως η Ελλάδα είναι σε κατοχή.

«Αν ήμασταν σε κατοχή, δεν θα μπορούσαμε να μαζευτούμε εδώ απόψε. Άλλο λευτεριά και άλλο η απώλεια της Εθνικής Ανεξαρτησίας».

«Έπρεπε να χυθεί Ελληνικό αίμα για να ξεσηκωθούμε κατά της ΄΄Χρυσής Αυγής΄΄, όταν χύνονταν το αίμα μεταναστών τι κάναμε;», αναρωτήθηκε και … αιφνιδίασε το ακροατήριο.

Αναφερόμενος σε ταξίδι του στην Γαλλία όπου συνάντησε Γάλλους Αντιστασιακούς, έκανε αναφορά για πανό που είχαν αναρτήσει οι Γάλλοι και στο οποίο αναγράφονταν «Έλληνες σταματήστε εδώ ξεκινά η Γαλλία», για να αναδείξει την αναγνώριση των Ελλήνων που κατάφεραν σε εποχή που φάνταζε ανίκητος ο «άξονας», οι Έλληνες διέλυσαν τον μύθο…

Μεταξύ άλλων στην συζήτηση που υπήρξε, «Δεν μπαίνω στο ΄΄Τι Καβράκος τι Κονδύλης΄΄ σχολίασε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας και πρόσθεσε «προτιμώ τα ανοιχτά από τα κλειστά σχολεία», απαντώντας στον Γιάννη Ρίτσο που ρώτησε αν είναι φασισμός η ενέργεια της Βάσως Κάκλα να φωνάξει κλειδαρά για να ανοίξει το σχολείο που είναι Διευθύντρια και τελούσε υπό κατάληψη, θέμα που είχε αποκαλύψει το trikalanews.gr

Ο Κώστας Φώλιας, εξαπέλυσε επίθεση στις ιστοσελίδες των Τρικάλων επειδή αναρτούν θέματα της πολιτικής δραστηριότητας της «Χρυσής Αυγής», στα ραδιόφωνα, λέγοντας με ειρωνική διάθεση πως «η πιο ΄΄σκληρή ερώτηση΄΄ που έχουν κάνει στον τοπικό εκπρόσωπο της ΄΄Χρυσής Αυγής΄΄ Γιώργο Μισιάκα είναι ΄΄δεν χαμογελάτε και εσείς ρε παιδί μου΄΄ και τους …΄΄τσακίζουν΄΄ με την … ΄΄σκληρότητα΄΄ των ερωτήσεων», ενώ στο «στόχαστρο» έβαλε και τους Εφέδρους και τους Καταδρομείς «που παρελάζουν στις Εθνικές Επετείους και πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά».

Ο Δημήτρης Παπαθανασίου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην …συνύπαρξη βουλευτών και Δημοτικής Αρχής με στελέχη της «Χρυσής Αυγής» σε εκδηλώσεις μνήμης αλλά εκείνη την ώρα είχε αποχωρήσει προσωρινά από την αίθουσα ο κ. Λάππας.

Ο Χρήστος Σταμόπουλος, αναρωτήθηκε «πως θα ανατραπεί το Μνημόνιο με τους βουλευτές Τρικάλων της Ν.Δ. που ζητούν να μπουν τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ και όταν ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Λάππας ΄΄στιγμάτισε΄΄ την πορεία του καλώντας τα ΜΑΤ για να λειτουργήσει το Δημαρχείο.

«Η Ελλάδα έχασε την Εθνική της Ανεξαρτησία με …δραχμή, άρα δεν είναι η μορφή του χρήματος. Το ίδιο δεν δημιουργεί αξίες, τις αξίες τις δημιουργεί ο άνθρωπος», ανέφερε ο κ. Γλέζος, όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ευρώ.

Για την θεωρία των δύο άκρων, ο κ. Γλέζος την χαρακτήρισε «απαράδεκτη και συκοφαντική που δείχνει αδυναμία επιχειρημάτων», ενώ για την βία, ανέφερε «πως δεν είμαστε δικαστήριο άρα δεν καταδικάζουμε αλλά καταγγέλλουμε και πρώτα πρέπει να απολογηθούν αυτοί για την κρατική βία» και πρόσθεσε «στόχος είναι να έρθει ο λαός στην Εξουσία όπως έγινε στην κατοχή. Δεν έχουμε ανάγκη από ΄΄σωτήρες΄΄ εμείς θα αποφασίζουμε για τις τύχες μας. Όλοι είμαστε ίσοι και αυτό οδηγεί στην ΄΄λαϊκή κυριαρχία΄΄. Όλα τα άλλα είναι …κουτουράδες».

Επόμενη συζήτηση που σχεδιάζουν οι διοργανωτές είναι για την Δημόσια Υγεία.

Να σημειωθεί πως στον χώρο, υπήρχαν κουπόνια αξίας 2 ευρώ για την ενίσχυση του Ταμείου των εργαζομένων της ΕΡΤ αλλά μπορούσε κάποιος να ενισχύσει οικονομικά το Ταμείο με την αγορά μπλούζας με σύνθημα τον αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

trikalanews.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πάτρα: Bazaar στο Bar Cafe Libido
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πάτρα: Bazaar στο Bar Cafe Libido
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ