2013-10-19 06:39:05
Φωτογραφία για Πώς το δίδυμο Σαρρή-Στυλιανίδη εξασφάλισε 1,8 δις για Λαϊκή
Με την παρουσίαση ρόδινων στοιχείων, φαίνεται να εξασφαλίστηκε η έγκριση της Βουλής για την κρατική ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας με το ποσό των 1,8 δις. Στοιχεία, τα οποία υπεβλήθησαν στη Βουλή, καταδεικνύουν ότι το επιχειρηματικό σχέδιο και οι προβλέψεις για δήθεν κέρδη της τράπεζας το 2012 ήταν εκτός πραγματικότητας.

Εφιαλτική είναι η αλήθεια των αριθμών και των στοιχείων, τα οποία κρύβονταν πίσω από τη Λαϊκή τράπεζα και τα οποία προεξοφλούσαν τη δραματική της πορεία και τελικώς την κατάρρευση της.

Η ομάδα Σαρρή και Στυλιανίδη, η οποία το Μάιο του 2012 έσπευσε στη Βουλή να ζητήσει την άρον - άρον κρατική στήριξη της τράπεζας, παρουσίασε μία εντελώς διαφορετική από την πραγματικότητα εικόνα στους βουλευτές, με στόχο να εξασφαλίσει τα 1,8 δις, που σήμερα φορτώθηκαν και αυτά στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών.

Κατ' αρχήν παρέδωσαν στη Βουλή μόνο το καλό σενάριο του επιχειρηματικού πλάνου της Τράπεζας για την περίοδο 2012 - 2016.


Βάσει του επιχειρηματικού πλάνου, οι τότε διοικούντες την Λαϊκή Τράπεζα, εκτιμούσαν ότι το 2012 η τράπεζα θα πραγματοποιούσε κέρδη 6,8 εκ. ενώ τον προηγούμενο χρόνο είχε καταγράψει ζημιές 3,6 δις ευρώ. Εκτιμούσαν ότι οι καταθέσεις της Λαϊκής θα αυξάνονταν στα 21,9 δις και τα δάνεια θα μειώνονταν από τα 26,7 δις το 2011 στα 24,6 δις το 2012.

Η πραγματικότητα, όμως, ήταν διαφορετική, όπως αποδεικνύεται από τα οικονομικά αποτελέσματα. Η Λαϊκή τον αμέσως επόμενο μήνα μετά και την παραχώρηση της κρατικής ενίσχυσης, φάνηκε ότι στο εξάμηνο είχε καταγράψει στα εξαμηνιαία της αποτελέσματα όχι κέρδη, αλλά ζημιές της τάξης των 729 εκ. ευρώ.

Τα πράγματα, φαίνονται ξεκάθαρα και από τα δημοσιοποιηθέντα οικονομικά αποτελέσματα του εννιαμήνου.

Η Τράπεζα στο τέλος κατέγραψε τεράστιες ζημιές. Από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, είχε ζημιές που υπερέβαιναν το ένα δις, οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν στα 17,9 δις, ενώ προβλεπόταν ότι θα αυξάνονταν στα 21,9 δις.

Επισημαίνεται ότι στις 8 Δεκεμβρίου το 2011, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανακοίνωσε έλλειμμα για τη Λαϊκή της τάξης των 2 δις. Η Λαική προχώρησε σε μετατροπή των αξιογράφων, αλλά απέτυχε να καλύψει το έλλειμμα μέχρι 30 Ιουνίου και ζήτησε κρατική στήριξη. Το δε διάταγμα για κρατική στήριξη της Τράπεζας, εγκρίθηκε το Μάιο 2012 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόνιζε ξεκάθαρα ότι έπρεπε άμεσα να υπάρξει σχέδιο αναδιάρθρωσης από εξωτερικούς συμβούλους, το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ.

Είναι ξεκάθαρο ότι η εκτίμηση της τότε διοικήσης της Τράπεζας είχε πέσει έξω. Το επιχειρηματικό σχέδιο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, όπως δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2013.

Πάντως, φαίνεται να μην είχαν ιδέα οι βουλευτές ούτε για τον ELA. Τον Ιούνιο του 2012 ο ELA ξεπέρασε τα 5,5 δις, ενώ η καταθετική αιμορραγία της Λαϊκής συνεχιζόταν. Η τότε διοίκηση της Λαϊκής και εκπρόσωπος της Κεντρικής -διότι ο διοικητής και πάλι απουσίαζε στο εξωτερικό- δεν ανέφεραν στους βουλευτές για τη χρήση του ELA. Έδωσαν μεν το προσχέδιο του ενημερωτικού δελτίου της Τράπεζας, στο οποίο αναγραφόταν η χρήση του ELA, αλλά δεν έκαναν καμία προφορική αναφορά στη διάρκεια εκείνης της θυελλώδους συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών. Βεβαίως, οι βουλευτές δεν διάβασαν το ενημερωτικό δελτίο, ωστόσο, η τότε διοίκηση της Λαϊκής και ιδιαίτερα η Κεντρική όφειλαν να τους το επισημάνουν δεδομένου ότι απευθύνονταν σε πολιτικούς και όχι σε τεχνοκράτες.

Το ερώτημα βασανιστικό το Μάιο του 2012, όμως εκ των υστέρων η απάντηση θα ήταν διαφορετική. Αν αφηνόταν η Λαϊκή το Μάιο του 2012, η ζημιά θα ήταν μικρότερη ή έστω αν η τράπεζα διασπαζόταν.

Οι εκτιμήσεις ότι τα 1,8 δις ήταν αρκετά ήταν ξεκάθαρο πως ήταν εκτός πραγματικότητας, ενώ οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις ήταν παραπλανητικές.

Ποιες άλλες επιλογές εξετάστηκαν το Μάιο του 2012; Γιατί στο επιχειρηματικό πλάνο δεν υπήρξαν παραδοχές ακραίου σεναρίου; Οι προβλέψεις ανταποκρίνονταν στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου;
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ