2013-10-20 12:02:09
Φωτογραφία για Αντισυνταγματικότητα της φορολόγησης ακινήτων στην Ελλάδα
Γράφει ο Ιάκωβος

Θέλω να γράψω κάποια πράγματα για την φορολόγηση των ακινήτων στηνΕλλάδα. Δεν είμαι ειδικός, οπότε είναι κάποια βασικά πράγματα μόνο, πουόμως νομίζω είναι σημαντικά.

Θέλω να εξηγήσω κάτι που είναι πολύ απλό. Ότι η φορολόγηση των ακινήτων στην Ελλάδα είναι αντισυνταγματική. Τομε ποιο τρόπο μπορεί να αντιδράσει κάποιος, δεν τον ξέρω. Δεν είμαι νομικός. Εγώ θα εξηγήσω αυτό μόνο. Την αντισυνταγματικότητα της.Πρέπει καταρχάς να εξηγήσω, τι εννοούμε φορολογικά (και νομικά νομίζω)όταν λέμε κεφάλαιο. Κεφάλαιο, είναι η εργασία προηγουμένων ετών, πουμπορεί τώρα να αποφέρει εισόδημα. Ας πούμε, ότι έχουμε έναν γιατρό, ένανμαγαζάτορα και έναν αγρότη. Φορολογικά, του γιατρού θεωρείταιεισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα, του μαγαζάτορα εισόδημα απόεμπορικές δραστηριότητες, και του αγρότη από αγροτικές δραστηριότητες.Είναι δηλαδή διαφορετικές μορφές εισοδημάτων φορολογικά, καιαντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο
. Φορολογούνται με διαφορετικότρόπο δηλαδή. Είναι πχ υποχρεωμένοι να εκδίδουν διαφορετικά φορολογικάστοιχεία, φορολογούνται με διαφορετικούς συντελεστές κτλ. Έστω, ότι βγάλανε όλοι φέτος από τη δουλειά τους 100 χιλιάδες ευρώ, μετάτους φόρους που πλήρωσαν, και άρα καθαρά. Έστω, ότι όλοι ξόδεψαν τις 50χιλιάδες και αποταμίευσαν τις υπόλοιπες 50 χιλιάδες. Ο ένας τα επένδυσε σεένα ακίνητο, που ενοικίασε στη συνέχεια σε κάποιον τρίτο, ο άλλος τακατέθεσε σε ένα τραπεζικό λογιαριασμό, και ο τρίτος αγόρασεχρηματιστηριακές μετοχές. Και οι τρεις αυτές επενδύσεις, παύουν να είναιεισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα, από εμπορικές δραστηριότητες καιαπό αγροτικές δραστηριότητες. Είναι πια κεφάλαιο. Και οι τρεις μορφές.Μπορούν δηλαδή πλέον, να δίνουν άκοπα στους ιδιοκτήτες τους ένα ποσό,χωρίς αυτοί να καταβάλλουν καμία προσπάθεια. Αυτό σημαίνει κεφάλαιο.Είναι επενδυμένη και φορολογημένη εργασία προηγουμένων ετών, πουαποφέρει εισόδημα.Αναφέρω το παραπάνω παράδειγμα, για να καταλάβει κάποιος άσχετος μετο θέμα, τι είναι το κεφάλαιο φορολογικά και νομικά. Θέλω να πω, ότι απόοποιαδήποτε δραστηριότητα και αν προέρχεται ένα εισόδημα, την επομένηχρονιά της απόκτησης του, αφού φορολογηθεί και επενδυθεί, παύει να έχεισχέση με αυτή τη δραστηριότητα. Είναι κεφάλαιο. Είναι ξαναλέω,φορολογημένη εργασία προηγουμένων χρόνων, που μπορεί πλέον νααποφέρει εισόδημα άκοπα. Ελπίζω ότι είναι απλό και κατανοητό το τι είναι“κεφάλαιο”.
scribd.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ