2013-10-20 19:17:06
Φωτογραφία για Νέα επίθεση ΑΚΕΛ κατά Κυβέρνησης
Εκ νέου επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού κατά την ομιλία του στη 16η Συνδιάσκεψη Κομματικής Οργάνωσης Πόλης- Προαστείων ΑΚΕΛ Λεμεσού. "Δεν είναι νοητό εμείς να παρασυρόμαστε σε υποκειμενικές αναλύσεις και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις. Ούτε είναι νοητό να μας παρασύρει και εμάς η πολεμική και η λασπολογία που εκτοξεύεται καθημερινά ενάντια στο ΑΚΕΛ, με στόχο να το αποδυναμώσουν, και να καλύψουν τις δικές τους αντιλαϊκές πολιτικές", επεσήμανε μεταξύ άλλων. O ΓΓ του ΑΚΕΛ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρά τις επιστολές του κόμματος για διάλογο δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Μ΄ αυτή τους την πολιτική συμπεριφορά, δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στην Κυβέρνηση, επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πολλά και υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν στην κυπριακή κοινωνία. "Εδώ και χρόνια αναλωνόμαστε οι πολιτικές δυνάμεις σε μεταξύ μας αντιπαραθέσεις, αντί να επικεντρωνόμαστε στην παραγωγή πολιτικής που θα επιλύει τα προβλήματα του λαού".


Δεν θα τους περάσει να πλήξουν το ΑΚΕΛ

Το χειρότερο όλων, επεσήμανε, είναι πως επιχείρησαν να πλήξουν τον κάθε ΑΚΕΛιστή, εκεί που ποτέ προηγουμένως δεν τόλμησαν: στο ήθος και στην αξιοπρέπεια του. "Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι μια: δεν θα τους περάσει! Όλοι ξέρουμε και την ιστορία και το παρόν του καθενός από εμάς. Βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό, ούτε μας ικανοποιεί. Έχουμε χρέος να μην επιτρέπουμε σε κανένα να τολμά να μας θίξει˙ να μη δίνουμε την αφορμή σε κανένα να μας κατηγορεί. Λειτουργώντας με το ήθος και την εντιμότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε ΑΚΕΛιστή. Χαράσσοντας πολιτικές θέσεις για τη διαφάνεια και την πάταξη της διαπλοκής, που να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους".

Υπόθεση Δρομολαξιά

Εδώ και μερικές βδομάδες, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, πριν βγουν στη δημοσιότητα οι «πληροφορίες» για τη Δρομολαξιά, το κόμμα ανέλαβε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. "Συστήσαμε 4μελή ομάδα η οποία ετοιμάζει προτάσεις για την πάταξη αυτών των αρνητικών φαινομένων. Ταυτόχρονα αποφασίσαμε όπως τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δώσουμε στη δημοσιότητα την κατάσταση των περιουσιακών μας στοιχείων. Επαναλαμβάνω την πρόσκληση- πρόκληση μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων να τα δώσουν κι εκείνοι. Μόνο έτσι θα αναβαθμίσουμε την αξιοπιστία μας στην κοινή γνώμη. Τέλος, ήδη παίρνουμε μέτρα σε ότι αφορά τους εξελεγμένους λογαριασμούς του Κόμματος έτσι ώστε από το 2014 να δίνονται στη δημοσιότητα", είπε.

Το ΑΚΕΛ, επεσήμανε, όλα τα χρόνια της ζωής και της δράσης του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός σκληρού αγώνα. Στις μέρες μας, είπε, αυτός ο αγώνας, γίνεται όλο και πιο σκληρός, όλο και πιο σύνθετος και δύσκολος.

Η δύναμη που θα πάρει τον τόπο μπροστά

"Ο αγώνας για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας, για ξεπέρασμα των δυσκολιών και τη δημιουργία δίκαιης κοινωνίας, της κοινωνίας του αύριο, συναντά λογής εμπόδια τα οποία καλούμαστε να ξεπεράσουμε. Ανεξάρτητα από την εικόνα που επιχειρούν να καλλιεργήσουν στην κοινωνία οι πολιτικοί μας αντιπάλοι, εμείς ξέρουμε πως το ΑΚΕΛ είναι εκείνη η δύναμη που μπορεί να πάρει τον τόπο μπροστά. Η δύναμη που μπορεί πιο αποτελεσματικά να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του τόπου και του λαού μας, ιδιαίτερα των εργαζομένων. Αυτό χρειάζεται να το επιβεβαιώσουμε στην πράξη με σκληρή δουλειά, πολιτική αρχών και συνεχή αγώνα", είπε.

Δείχνουν τα δόντια τους ο εθνικιμός και ο σοβινισμός

Ο κ. Κυπριανού, είπε ότι στο διεθνές πεδίο οι ανταγωνισμοί και τα συμφέροντα βάζουν σήμερα πιο ξεκάθαρα από ποτέ την Κύπρο στο στόχαστρο τους. "Στο εσωτερικό πεδίο ο εθνικισμός και ο σοβινισμός που έντεχνα καλλιεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια δείχνουν ξανά τα δόντια τους. Είναι η ίδια η κυρίαρχη ιδεολογία του καπιταλισμού, που χρησιμοποιεί χίλιες δύο μεθόδους για να απευθυνθεί στις συνειδήσεις του λαού και να τις μπολιάσει με ατομικισμό, αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες, μίσος, φανατισμό και ψευδαισθήσεις προκειμένου να τις καθηλώσει και να τις αξιοποιήσει προς υλοποίηση των στόχων του. Η πάλη που έχουμε να διεξαγάγουμε είναι πολυδιάστατη. Να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας. Να υπερασπιστούμε ταυτόχρονα το Κόμμα μας από τον πόλεμο που του γίνεται, αλλά και από φαινόμενα, που ενώ χαρακτηρίζουν την αστική κοινωνία τα συναντούμε δυστυχώς πλέον μέσα στο ίδιο μας το Κόμμα, όπως είναι ο παραγοντισμός και άλλες στρεβλές αντιλήψεις", είπε.

Ο κ. Κυπριανού τόνιζε πόσο σημαντικό είναι στη σημερινή Συνδιάσκεψη να γίνει διάλογος, ζύμωση, αυτοκριτική και να ληφθούν αποφάσεις που θα επιτρέψουν στην Επαρχιακή Οργάνωση της Λεμεσού να κάνει βήματα μπροστά. "Να αναβαθμίσει τη δράση, τους αγώνες και την επιρροή της στην πόλη της Λεμεσού. Την πόλη που γέννησε το ΑΚΕΛ και στην οποία το Κόμμα μας πρωταγωνίστησε για δεκαετίες. Ο στόχος της Συνδιάσκεψης πρέπει να είναι η έναρξη μιας πορείας που θα ανεβάσει το Κόμμα μας ψηλά".

Καμία ανταπόκριση του Προέδρου για διάλογο

Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Κυπριανού, βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση σε όλους τους τομείς. Το μέλλον της εξαρτάται από την πορεία των επικείμενων συνομιλιών για το Κυπριακό∙ από το αν θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τη θηλιά του Μνημονίου∙ από το αν θα αξιοποιηθεί ο φυσικός μας πλούτος προς όφελος της πατρίδας και του λαού μας∙ από το αν θα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε κατακτήσεις και δικαιώματα του λαού. "Όλα αυτά τα ζητήματα, επιβάλλουν συλλογικότητα και ενότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν. «Γιατί τότε δε ρίχνετε τους τόνους» θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Θα απαντήσω στο ερώτημα αν και κάποια πράγματα είναι αυτονόητα. Εδώ και αρκετό καιρό ως ΑΚΕΛ έχουμε απλωμένο το χέρι προς την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, καλώντας σε διάλογο.

Δυστυχώς, όχι μόνο δεν υπήρξε ανταπόκριση, αλλά αντιθέτως ορισμένοι κυβερνητικοί και φιλοκυβερνητικοί κύκλοι φροντίζουν να εξανεμίζουν την όποια δυνατότητα συνεννόησης".

Ακόμη χειρότερα, πρόσθεσε, λειτουργούν σε ορισμένες περιπτώσεις με διάθεση να σπείρουν το διχασμό ανάμεσα στο λαό μας, θυμίζοντας άλλες εποχές. Όταν ξέσπασε η υπόθεση της Δρομολαξιάς, μίλησα για καλλιέργεια κλίματος διχασμού. "Όχι γιατί απαιτούσαμε όπως έγραφαν διάφοροι συγκάλυψη της όποιας υπόθεσης. Αλλά γιατί με μια στημένη διαδικασία, προσπάθησαν να διασύρουν και να πλήξουν το ΑΚΕΛ. Σπέρνουν φανατισμό και μίσος. Όλα αυτά τραυματίζουν την πολιτική ζωή του τόπου και σίγουρα δεν αφήνουν περιθώρια συνεννόησης και συναίνεσης.

Από την άλλη, αν το ΑΚΕΛ ασκήσει κριτική, ως αντιπολίτευση που είναι, η απάντηση από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους είναι «το ΑΚΕΛ να μη μιλά». Αυτή είναι η αντίληψη τους για τη δημοκρατία. Αν υποβάλουμε προτάσεις ή εισηγήσεις παραμένουν δίχως καμία ανταπόκριση, ούτε καν απάντηση. Την ίδια στιγμή, κομματικοποιούν τα πάντα στο πέρασμα τους, επιχειρώντας να ελέγξουν το κάθετι.

Υποδεικνύουμε τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία στον τόπο μας, μετά την εφαρμογή του Μνημονίου. Υποδεικνύουμε την πιστωτική ασφυξία που επέφερε το κούρεμα των καταθέσεων, τη συρρίκνωση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Τις περικοπές στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ευημερία. Τις ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών που έχουν τεράστια σημασία για την εθνική ασφάλεια. Που διαδραματίζουν ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο και στηρίζουν διαχρονικά το κράτος".

Η απάντηση που λαμβάνουμε, είπε, είναι «το ΑΚΕΛ να μη μιλά». "Ωσάν και αν δεν ξαναμιλήσει το ΑΚΕΛ, θα λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα και θα επανεκκινήσει η οικονομία".

Η Κυβέρνηση εξυπηρετεί χούφτα μεγαλοεπειχηρηματιών

"Απέστειλα από μέρους του ΑΚΕΛ επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την παράκληση να υπήρχε ελάχιστος προβληματισμός πριν την ανανέωση του διατάγματος για την επέκταση των ωραρίων των καταστημάτων. Η Κυβέρνηση προχώρησε δίχως καν να διαβουλευθεί με τους μικρομεσαίους. Για την Κυβέρνηση τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται σε χιλιάδες οικογένειες με αυτή την απόφαση είναι λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες είναι και το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Φτάνει να εξυπηρετούνται μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών", ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι τα τέσσερα μεγάλα κόμματα και η Κυβέρνηση συμφώνησαν στη Βουλή σε ορισμένες θέσεις για το Συνεργατισμό. Τελικά, πρόσθεσε εκδόθηκε διάταγμα για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, δίχως καν να διαβουλευθούν με τα κόμματα και να ληφθούν υπόψιν τα όσα συμφωνήθηκαν.

Δυστυχώς είπε, και στο Κυπριακό η θέση της Κυβέρνησης για συλλογικότητα και ενότητα παραβιάζονται σε κάθε χειρισμό.

"Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ο κ. Αναστασιάδης είχε λάβει το έγγραφο Ντάουνερ εξαρχής και το κράτησε κρυφό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για μέρες. Η πρόταση για την Αμμόχωστο, συζητείτο με Ευρωπαίους και Τούρκους αξιωματούχους δίχως η πολιτική ηγεσία του Τόπου να γνωρίζει ο, τιδήποτε. Τίποτα δεν γνωρίζαμε και για την πρόταση του κ. Αναστασιάδη για αμοιβαιότητα σε ό, τι αφορά την επαφή των διαπραγματευτών με τα αντίστοιχα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην έλλειψη συλλογικότητας που δυναμιτίζει την ενότητα. Είναι επίσης προφανές ότι γίνονται ενέργειες που δεν στοχεύουν στην προώθηση της ουσίας του Κυπριακού αλλά στην ικανοποίηση των κυβερνητικών εταίρων και των επικοινωνιακών αναγκών της Κυβέρνησης. Σε τελευταία ανάλυση οι ενέργειες αυτές εκθέτουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα", ανέφερε.

Επικοινωνιακοί ακροβατισμοί

Ο κ. Έρογλου, επεσήμανε δεν τήρησε τη δέσμευση να σεβαστεί τη συμφωνημένη βάση και να αποδεχθεί τις ουσιαστικές συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ και τελικά εγκατέλειψε την τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Σήμερα εμφανίζεται έτοιμος να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση από εκεί που έμεινε. "Όμως η δική μας πλευρά, ακόμα και τώρα που κατέρρευσε ο μύθος περί δήθεν απαράδεκτων υποχωρήσεων Χριστόφια με το έγγραφο Ντάουνερ, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Παράλληλα, από το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς, έχουν αφαιρεθεί τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ, όπου για πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά δέχθηκε τη μία και μόνη κυριαρχία, τη μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και τη μία ιθαγένεια. Την ίδια ώρα προσπαθεί ο κ. Αναστασιάδης να επανακαθορίσει τη βάση, αντιμετωπίζοντας σημαντικές δυσκολίες. Αυτή είναι μόνο μια μικρή ένδειξη για τις δυσκολίες που θα προκύψουν αν εξακολουθήσουμε τους επικοινωνιακούς ακροβατισμούς".

Πρέπει να διαφυλαχθεί η βάση των συνομιλιών

Ως ΑΚΕΛ είπε ο κ. Κυπριανού, πιστεύουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προωθήσουμε λύση χωρίς να μας επιβληθούν από έξω απαράδεκτες ρυθμίσεις είναι να μη δίνουμε ζωτικό χώρο στον οποιοδήποτε να προωθήσει τις θέσεις του. "Πρέπει να διαφυλαχθεί η βάση των συνομιλιών όπως αυτή καθορίζεται, από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ και να διαφυλαχθούν οι σημαντικές συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ των δύο ηγετών. Αν προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο, τότε κανείς δεν θα βρει χώρο για να μας επιβάλει τις δικές του ρυθμίσεις. Επιπλέον, αν η πολιτική μας είναι ισορροπημένη και διαλεκτική, τότε όλοι θα κατανοήσουν, ότι δεν μπορούν να μας επιβάλουν οτιδήποτε. Αυτό αποκτά ακόμα περισσότερη σημασία μετά τη θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος, για κατάθεση συνολικού σχεδίου λύσης. Μήπως αυτό δε θα επιτρέψει στην Τουρκία, με τις πλάτες των ισχυρών της φίλων, να καταθέσει στο τραπέζι και να αξιώσει να εφαρμοστούν απαράδεκτες, διχοτομικές λύσεις;

Είναι γι΄αυτό που θεωρήσαμε ατυχέστατη την αναφορά του κ. Αναστασιάδη σε «ηλεκτροσοκ» για το κυπριακό. «Ηλεκτροσόκ» ζήσαμε και με τα Eurogroup του Μαρτίου, τις οδυνηρές συνέπειες των οποίων πληρώνει ο λαός μας. Εξίσου ατυχής ήταν και η αναφορά του κ. Αναστασιάδη σε «εξελικτική ομοσπονδία». Και ενώ ο ίδιος στο Εθνικό Συμβούλιο το απέδωσε σε λάθος, ο κ. Κασουλίδης προσπάθησε να μας πείσει πως ο όρος και το περιεχόμενο του είναι πιο δόκιμος.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Σωστή λύση αυτή την περίοδο θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη που είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια, αρκεί αυτή να επανενώνει τον τόπο μας με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με διασφαλισμένη τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Να οδηγεί σε λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων".

Ξερογυρίζουμε στην εκκίνηση

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία είπε ο κ. Κυπριανού, δεν επανεκκινήσαμε, ξερογυρίζουμε στην εκκίνηση. "Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, το βιοτικό επίπεδο των κυπρίων έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανεργία πλησιάζει το 20%. Η μισθολογική προς τα κάτω αλλαγή στην Κύπρο είναι κατά πολύ χειρότερη από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ας σημειωθεί είναι απαράδεκτα χαμηλός.

Μήπως μόνο στην Κύπρο συμβαίνουν όλα αυτά; Θα λέγαμε ψέματα αν απαντούσαμε καταφατικά, αν μιμούμασταν τη στάση του ΔΗΣΥ που όσο ήταν αντιπολίτευση προσπαθούσε να πείσει πως η οικονομική κρίση οφείλεται στο Δ. Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ. Πρόκειται για διεθνή συστημική κρίση. Κρίση που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με την πολιτική των Μνημονίων πανευρωπαϊκά με οδυνηρότατες συνέπειες για τους λαούς. Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, η μαζική ανεργία οδηγεί στη φτώχεια 120 εκατομμύρια ευρωπαίους. Τα ποσοστά των απόρων, κυρίως από τη μεσαία τάξη, έχουν αυξηθεί κατά 75%.

Όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της ασυδοσίας, της απληστίας του μεγαλοεπιχειρηματικού πολυεθνικού τομέα, της ίδιας της φύσης της καπιταλιστικής κρίσης. Ασυδοσία, την οποία δυστυχώς η παρούσα διακυβέρνηση διευκολύνει και ενθαρρύνει. Ικανοποιώντας την απαίτηση μια χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών για επέκταση των ωραρίων, προχωρώντας σε ιδιωτικοποιήσεις κρατικού πλούτου, καταρτίζοντας προϋπολογισμούς λιτότητας με περικοπές σε υγεία, παιδεία και στο κράτος πρόνοιας", είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μείωση του προϋπολογισμού ανάπτυξης κατά 20%. "Αυτό γίνεται την ώρα που όλοι υποστηρίζουμε ότι η ανάπτυξη είναι η μόνη ελπίδα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η τραγική ειρωνία είναι ότι το σημείο αιχμής στην ισοπεδωτική κριτική που ασκούσε ο ΔΗΣΥ ως αντιπολίτευση ήταν η εμμονή στην ανάπτυξη. Τώρα που έχουν την εξουσία το ξέχασαν όπως ξέχασαν και όλες τις άλλες μαγικές λύσεις".

Ελπίδα για ανάκαμψη θα προκύψει και με τη σωστή αξιοποίηση του φυσικού αερίου, τόνισε. "Θα πω μόνο αυτό: αν θέλουμε τελικά να μη μείνουμε στα λόγια χρειάζεται να εργαστούμε με αποτελεσματικότητα, αποφασιστικότητα και ταχύτητα. Και κυρίως, να μην εθελοτυφλούμε γιατί το παιχνίδι των ανταγωνισμών στην περιοχή μας είναι μεγάλο και επικίνδυνο. Η Κυβέρνηση πιστεύει πως το αμερικάνικο ενδιαφέρον περιορίζεται στον άξονα Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου. Διαφωνούμε με αυτή την εκτίμηση. Οι ΗΠΑ ουδέποτε εγκατέλειψαν την υπεράσπιση της Τουρκίας και των συμφερόντων της στην περιοχή, γιατί είναι πολύτιμος σύμμαχος της πολιτικής τους. Αν θεωρούμαστε εμείς αγκυλωμένοι επειδή επιμένουμε να μιλούμε για τον ιμπεριαλισμό και τα συμφέροντα του, ας μη μείνει η Κυβέρνηση αγκυλωμένη στο «δόγμα της Δύσης» για το καλό του τόπου. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μην κατασκευαστεί τερματικό ή να κατασκευαστεί κάποιο μικρού μεγέθους στην Κύπρο. Ως αποτέλεσμα το Φυσικό Αέριο θα διοχετεύεται με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ συνηγορεί σε κάτι τέτοιο".

Όλα αυτά τα δεδομένα, ανέφερε, επιβάλλουν το ΑΚΕΛ να είναι ισχυρό για να έχει καθοριστική παρέμβαση στις εξελίξεις. "Τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα. Κατά την άποψη μας, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όχι γιατί μας αρέσει να αναπτύσσουμε θεωρίες συνωμοσιολογίας όπως μας κατηγορούν πολλοί και διάφοροι. Είναι η ίδια η καθημερινότητα που μάς επιβεβαιώνει. Η επίθεση που εντάθηκε μετά την τραγική έκρηξη στο Μαρί και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, είναι επίθεση πολιτική και ιδεολογική. Ο στόχος είναι πια ξεκάθαρος. Για να υλοποιηθούν οι στόχοι των Κυβερνώντων και των «φίλων» τους χρειάζεται να εξουδετερωθεί το κύριο εμπόδιο αντίστασης∙ το ΑΚΕΛ. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι για κάθε απαράδεκτη δική τους απόφαση, φταίει ακόμα ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ; Δέχτηκαν το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά κατηγορούν γι΄αυτό την προηγούμενη Κυβέρνηση. Κι ας παραδέχθηκε ο κ. Αναστασιάδης πως είπε στην κ. Λαγκαρντ ότι η πρώτη φορά, που απαίτησαν από την Κύπρο κούρεμα καταθέσεων, ήταν επί Προεδρίας του.

Δέχτηκαν τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά κατηγορούν γι΄αυτό την προηγούμενη Κυβέρνηση. Το δάχτυλο τους δεν αρκεί για να τους κρύψει. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι δική τους θέση. Απόδειξη τούτου είναι οι πάμπολλες παλαιότερες δηλώσεις τους για το θέμα", εξήγησε.

Την καλύτερη απάντηση στην αήθεια των επιθέσεων, θα τη δώσουμε όλοι μαζί και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, πρόσθεσε. "Όπως έλεγε ο Λένιν το Κόμμα είναι υπόλογο για το κάθε μέλος του και το κάθε μέλος είναι υπόλογο στο Κόμμα. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Γιατί η δύναμη και το ήθος μας είναι γέννημα της δύναμης των ιδανικών μας, της ακατανίκητης θεωρίας του Μαρξισμού - Λενινισμού. Άνθρωποι που παλεύουν για μια κοινωνία ποιοτικά ανώτερη είναι και πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή την υπόθεση, δίχως βλέψεις, δίχως υστεροβουλία, δίχως προσωπικό συμφέρον. Από εδώ γεννάται η δύναμη του δικού μας Κινήματος. Αυτή η δύναμη είναι που καθοδηγεί κάθε μάχη του ΑΚΕΛ για τους εργαζόμενους και για τον τόπο.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να αναβαθμίσουμε τη δουλειά μας σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο. Ήδη το Πολιτικό Γραφείο έχει αποφασίσει ομόφωνα να προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή τη διοργάνωση Προγραμματικού Συνεδρίου αρχές του 2014. Σ΄αυτό θα επαναβεβαιώσουμε τις βασικές μας αρχές, πολιτικές και οργανωτικές. Θα διαμορφώσουμε ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις σ΄όλα τα μείζονα ζητήματα που τίθενται ενώπιον μας. Πολιτικές θέσεις που θα απαντούν σ΄αυτά και θα δημιουργούν προοπτική και ελπίδα για καλύτερο μέλλον".

Δεν φοβόμαστε να δούμε το πρόσωπό μας στον καθρέφτη

"Θα επαναλάβουμε επίσης ότι εμείς δεν φοβόμαστε να δούμε το πρόσωπο μας στον καθρέφτη. Εκτός από κριτική, είμαστε ίσως οι μόνοι που ξέρουμε να κάνουμε και αυτοκριτική. Στο προγραμματικό Συνέδριο θα συζητήσουμε και πως προχωρούμε μπροστά. Πως δένουμε ακόμα περισσότερο τη θεωρία με την πράξη. Την οργανωτική με την ιδεολογική μας δουλειά.

Χρειάζεται να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή στο οργανωτικό μας δυνάμωμα από τα πάνω μέχρι τα κάτω. Ήδη, πρωτοβουλιακά, ξεκινήσαμε από τον περασμένο Ιούλιο να συζητούμε την ανάγκη φρεσκαρίσματος στη Γραμματεία και στο Πολιτικό Γραφείο. Τα γεγονότα της Δρομολαξιάς καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της συζήτησης. Αυτή έχει ήδη επαναρχίσει και σύντομα θα συζητήσουμε στην Κεντρική Επιτροπή κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο τις αλλαγές.

Ανάλογη συζήτηση θα πρέπει να γίνει για τα σώματα σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα όμως θα πρέπει να γίνει για τις Κομματικές Ομάδες Βάσης. Χρειάζεται να τις ανανεώσουμε. Να τις μετατρέψουμε σε ζωντανούς πυρήνες δράσης για την προώθηση τοπικών προβλημάτων και για την άμεση επαφή μας με τις τοπικές κοινωνίες. Σε μεταφορείς των θέσεων του Κόμματος μας στον κυπριακό λαό, δίχως στρεβλώσεις.

Από σήμερα το ΑΚΕΛ ανασηκώνει ξανά την πλάτη του. Υψώνει το ανάστημα του και περνά στην αντεπίθεση. Γιατί ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να χαρίσουμε σε κανένα τον ιδρώτα, τις θυσίες, τα δάκρυα και το αίμα που μπόλιασαν και ανάθρεψαν αυτό το Κόμμα. Γιατί ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να χαρίσουμε σε κανένα το μέλλον του τόπου, το μέλλον του λαού μας. Γιατί εμείς γεννηθήκαμε για να στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το αύριο! Έτσι κι αλλιώς, αυτό το αύριο, το δικό μας αύριο, δεν μπορεί και δε θα αφήσουμε να το νικήσει κανείς", κατέληξε.

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ