2013-10-21 09:59:09
Φωτογραφία για Το μικρό άτυχο κορίτσι που ταρακούνησε το σύστημα
Νόμος - ασπίδα για το εμπόριο βρεφών.

Το διάτρητο καθεστώς χορήγησης πιστοποιητικών για βρέφη που γεννιούνται εκτός νοσοκομείων, καθεστώς που ήρθε στην επιφάνεια με τη δημοσιοποίηση της περιπέτειας της τετράχρονης Μαρίας... αναγκάζει τους αρμοδίους να πάρουν μέτρα για να ανακόψουν το κύμα παρόμοιων κρουσμάτων.

Πέντε διαφορετικές εκδοχές έδωσαν οι συλληφθέντες Αθίγγανοι για την ταυτότητα της τετράχρονης

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αναγνωρίζει το θεσμικό κενό και με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Λ. Γρηγοράκου προαναγγέλλει την αλλαγή του νομικού πλαισίου με στόχο να αξιοποιείται «η χρήση αδιαμφισβήτητων μέσων της τεχνολογίας, της ιατρικής και του Δικαίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να θεσμοθετήσει στο επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, τον υποχρεωτικό έλεγχο και την ταυτοποίηση DNA των φερόμενων ως γονέων και των βρεφών που γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου.


Μέχρι σήμερα, τα βρέφη που γεννιούνται σε μαιευτήρια δηλώνονταν στα ληξιαρχεία από τους γονείς τους εντός 10ημέρου με την προσκόμιση αποδεικτικών εγγράφων από το νοσοκομείο και τον μαιευτήρα. Μετά την πάροδο του 10ημέρου προβλέπεται καταβολή παράβολου 13 ευρώ το οποίο αυξήθηκε στα 300 ευρώ.

Τσιγγανάκι, ανύποπτο για όσα συνέβησαν γύρω του, παίζει στον καταυλισμό που βρέθηκε η μικρή Μαρί

Αντίστοιχα για τα βρέφη που γεννήθηκαν εκτός νοσοκομείο προβλέπεται ότι μπορούν να αναγνωριστούν και να δηλωθούν στο Ληξιαρχείο εντός 10 ημερών με την παρουσία των γονέων και 2 μαρτύρων. Μετά την πάροδο του 10ημέρου και σ΄ αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται η καταβολή παραβόλου 13 ευρώ που τροποποιήθηκε σε 300.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου 12χρονα παιδιά παρουσιάζονται σε δημοτικές υπηρεσίες μαζί με δύο μάρτυρες και τους φερόμενους ως γονείς και ζητούν να δηλωθούν ως τέκνα τους.

Στη «φάμπρικα» των παράνομων «αναγνωρίσεων» παιδιών παρατηρείται το φαινόμενο να δηλώνονται κυρίως κορίτσια καθώς τα αγόρια συνήθως αναζητούνται αργότερα για να υπηρετήσουν στον στρατό.

Η... ταυτοπροσωπία

Η πράξη «αναγνώρισης» της τετράχρονης Μαρίας έγινε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, με τη φυσική παρουσία της φερόμενης ως μητέρας και δύο υπεύθυνες δηλώσεις ατόμων που βεβαίωναν πως το συγκεκριμένο κορίτσι είχε γεννηθεί σε διαμέρισμα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», μάλιστα, η μία από τις δύο μάρτυρες ήταν η ίδια η 40χρονη Τσιγγάνα (!) η οποία ήταν κάτοχος δύο δελτίων ταυτότητας. Με τη μία ταυτότητα εμφανιζόταν ως μάνα του παιδιού και με την άλλη ως μάρτυρας που βεβαίωνε τη γέννησή του!

Τα χαρτιά

Λίγες μέρες μετά τη δήλωση του κοριτσιού, στις 2 Ιουλίου του 2013, το ζευγάρι των Ρομά επισκέφθηκε τον Δήμο Λαρισαίων ώστε να εγγράψει τη μικρή Μαρία στην οικογενειακή μερίδα (μία από τις τρεις) που διατηρούσε στον δήμο.

«Από τον περασμένο Μάρτιο, οι μεγάλοι δήμοι εφαρμόζουν ένα καινούργιο ενιαίο και ψηφιοποιημένο σύστημα καταχώρισης γεννήσεων. Ο Δήμος Αθηναίων μας έστειλε απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης με το παλιό καθεστώς, το λεγόμενο χειρόγραφο», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λαρισαίων, Κ. Τζανακούλης και προσέθεσε: «Κρατήσαμε το αίτημα, στείλαμε με e-mail ερώτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για το αν μπορούμε να το δεχτούμε, και έπειτα από δική τους θετική απάντηση, περάσαμε το παιδί στην οικογενειακή μερίδα».

Εκθετοι...

Τον γύρο του κόσμου κάνει η ιστορία της 4χρονης Μαρίας που βρέθηκε σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα. Στην ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι βρίσκονται στα ίχνη διεθνούς σπείρας εμπορίας βρεφών. Κι όλα αποκαλύφθηκαν από έναν τυχαίο έλεγχο. Επί τρία χρόνια ο «ξανθός άγγελος» ζούσε στον καταυλισμό. Οι φερόμενοι γονείς είχαν εκδώσει ΑΦΜ με τα στοιχεία του κοριτσιού, είχαν ανοίξει 4 οικογενειακές μερίδες και είχαν υφαρπάξει ληξιαρχική πράξη γεννήσεως. Είχε στηθεί κάτω από τη μύτη μας «παζάρι» αθώων ψυχών και ουδείς βρέθηκε να πει κάτι. Εκθετες και υπόλογες οι αρμόδιες Αρχές, αλλά εκτεθειμένοι κι εμείς ως κοινωνία ΠΗΓΗ: Εθνος Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
H Adele πήρε δίπλωμα οδήγησης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
H Adele πήρε δίπλωμα οδήγησης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ