2013-10-22 01:52:03
Φωτογραφία για Μπλοκάρει τις δηλώσεις γονέων στο ληξιαρχείο ο Δήμος Ηρακλείου
της Κατερίνας Μηναδάκη

Εντυπωσιάζουν τα ανήκουστα και αναχρονιστικά που συμβαίνουν σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με τις δηλώσεις παιδιών στο ληξιαρχείο και από κει στο δημοτολόγιο μόνο με μία βεβαίωση γονέων. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος του 1976 δίνει τρεις εναλλακτικές προκειμένου να δηλωθεί ένα παιδί, κάποιοι επέλεγαν να αποδέχονται τον πιο απλό αλλά συνάμα και τον πιο επικίνδυνο τρόπο, αυτόν της δήλωσης από τον ίδιο το γονέα χωρίς κάποιο άλλο παραστατικό ή βεβαίωση.

Την ίδια στιγμή ωστόσο δήμοι, όπως ο δήμος Ηρακλείου φροντίζουν να περιφρουρούν τις υπηρεσίες τους και παράλληλα τον ίδιο τον πολίτη και την πολιτεία αφού δεν αποδέχονται αυτή τη μορφή της δήλωσης, ειδικά στις περιπτώσεις που η γυναίκα έχει γεννήσει εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος.

Πιο συγκεκριμένα και όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του στο Σκάι Κρήτης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Σισαμάκης, οι δηλώσεις των παιδιών γίνονται με τρεις τρόπους με βάση έναν νόμο του 1976
. Με βεβαίωση από γιατρό ή από μαία, με δικαστική απόφαση και με δήλωση του ίδιου του γονέα. Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό σύστημα που δίνει το δικαίωμα σε κάποιον που έχει στο μυαλό του να εξαπατήσει, να το πράξει... Το ληξιαρχείο στο Ηράκλειο δε δέχεται τη δήλωση του γονέα παρά το γεγονός ότι ο υπάλληλος κινδυνεύει αν του γίνει μήνυση. Από τη στιγμή που ο νόμος δίνει το δικαίωμα ο υπάλληλος μπορεί να δεχτεί το χαρτί που του φέρνει ο γονέας. Ωστόσο εμείς αποφασίσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό. Πρόκειται για μία ενιαία πολιτική από την πλευρά του Δήμου. Ο νόμος αυτός του 1976, έδινε τη δυνατότητα σε όποιον ήθελε να κάνει απάτη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου, ο δήμος έχει φροντίσει και έχει ενταχθεί στο εθνικό δημοτολόγιο που έχει αρχίσει να λειτουργεί αλλά δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί και δε συμμετέχει σε αυτό το σύνολο των δήμων της χώρας ακόμα.

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε δικαστική απόφαση που και αυτή δύναται να υποκρύπτει απάτη. Ωστόσο προσπαθούμε όσο μπορούμε να περιορίσουμε αυτή την πιθανότητα ... Οι δηλώσεις από το ληξιαρχείο μεταφέρονται στο δημοτολόγιο και από εκεί στις οικογενειακές μερίδες. Και το ΑΜΚΑ βοηθά τώρα σε αυτό, σε πανελλαδικό επίπεδο. Ωστόσο αυτό που επικρατούσε ήταν τόσο αναχρονιστικό και έπρεπε να φτάσουμε στο έσχατο σημείο για να λάβουμε μέτρα ως χώρα. Έπρεπε να εντοπιστούν καλοστημένες απάτες σε βάρος του κράτους, των πολιτών και των ανυποψίαστων παιδιών για να λάβει μέτρα η πολιτεία, επεσήμανε ο αντιδήμαρχος.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ