2013-10-22 16:05:23
Φωτογραφία για ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ''ΜΑΧΑΙΡΙ'' ΣΕ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ (VIDEO)
Μαχαίρι στο εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις βάζει η κυβέρνηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση να προαναγγέλλει παράλληλα, εξορθολογισμό του ΟΑΕΕ, ώστε να μην υπάρχουν πλέον εξαιρέσεις.

Ενημερώνοντας τη Βουλή για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι θα διορθωθούν αδικίες όπου υπάρχουν, καθώς το ασφαλιστικό είναι ένα ψηφιδωτό γεμάτο από ειδικές περιπτώσεις και εξαιρέσεις, που δεν δομήθηκε στη βάση υγιών κανόνων, αλλά συντεχνιακών και πελατειακών πιέσεων.

Οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν θίγονται με την σύνταξή τους να καταβάλλεται απρόσκοπτα, οι νέοι ασφαλισμένοι διέπονται ήδη από ενιαίους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ενώ οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμούσαν ότι θα θιγούν περίπου 250.000 ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και πρώην ΤΕΒΕ άνω των 55 ετών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες θα υποστούν μειώσεις έως 40%, ενώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ θα ξεπεράσει το 10%.


«Υπάρχουν Έλληνες συνταξιούχοι που έλαβαν εφάπαξ που ήταν 60 ή και 70% παραπάνω από αυτό που έπρεπε και αυτό είναι εις βάρος των επόμενων γενιών», είπε ο Γ. Βρούτσης και πρόσθεσε πως το ασφαλιστικό χρήζει βελτίωσης και περαιτέρω επεξεργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα θιγούν συντάξεις. Σε δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες και σε ερώτηση για τα όσα είπε ο Γ. Στουρνάρας, είπε ότι «Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε συντάξεις, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Σε ότι αφορά στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς των ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ για τις περιοχές που έχουν κάτω από 2.000 κατοίκους. «Δεν είναι πρόθεσή μας η μεταφορά, αλλά εάν μεταφερθούν θα πληρώνουν τα ίδια ασφάλιστρα», είπε και πρόσθεσε πως θα εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος που αφορά στο εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις, γεγονός που μεταφράζεται σε περικοπές στο εφάπαξ από την 1/1/14 και στις επικουρικές από την 1/6/14.

Ο Γ. Βρούτσης μίλησε για μείωση κατά 2,1 δις ευρώ από το 2013-2014 της χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και της χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ κατά 1,8 δις ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Βουλή, το ποσό συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέρχεται σε 55,9% ενώ για το 2016 εκτιμάται ότι μειωθεί το 40,8%. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την αύξηση της εισφοροσυλλεκτικής ικανότητας του συστήματος θα κατατεθεί εντός των ημερών τροπολογία που θα θωρακίζει απόλυτα το σύστημα.

Αναφερόμενος νέο ηλεκτρονικό σύστημα με την επωνυμία «Άτλας» ο Γ. Βρούτσης είπε με αυτό η έκδοση σύνταξης θα είναι πλέον μια τυπική διαδικασία, ενώ δεν θα χρειαστεί να θεωρηθεί ξανά βιβλιάριο υγείας. Νωρίτερα ο ίδιος είχε καταστήσει σαφές ότι οι συντάξεις του 2013 είναι διασφαλισμένες.

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΜΑΛΔΟΝΑΔΟ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΜΑΛΔΟΝΑΔΟ...
Gravity
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Gravity
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ