2013-10-22 22:04:16
Φωτογραφία για Ανακατεύοντας την τράπουλα με τον Μίτσελ…
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ποιος είπε ότι ο Μίτσελ ήρθε στον Ολυμπιακό για να γίνει...

διάδοχος του Ερνέστο Βαλβέρδε; Αυτή η φράση μάλλον είναι ένα από τα πιο σύντομα ισπανικά ανέκδοτα! Ο Βάσκος νυν τεχνικός της Μπιλμπάο και ο Μαδριλένος κόουτς του Θρύλου είναι εντελώς διαφορετικοί σε όλα!

Απ’ όποια πλευρά κι αν τους τσεκάρει κανείς, θα διαπιστώσει ότι ελάχιστα είναι αυτά που τους ενώνουν και πολλά περισσότερα αυτά που τους χωρίζουν. Ακόμη και στο στιλ! Ο Ερνέστο είναι ένας ήσυχος άνθρωπος, ο οποίος λατρεύει το να περνά απαρατήρητος. Τα λόγια του, μαζεμένα και λιτά. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του, ελάχιστες και μόνο όταν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Οι τοποθετήσεις του σεμνές, λίγο-πολύ αναμενόμενες, με άλλα λόγια, θα πει αυστηρά όσα… πρέπει και μέχρι εκεί.

Ο Μίτσελ είναι στην άλλη πλευρά του λόφου. Ντυμένος στην πένα, κοτσονάτος, προσεγμένος και στην παραμικρή λεπτομέρεια
. Μέχρι και ως μοντέλο σε κάποια γνωστή εταιρεία ανδρικών ρούχων θα μπορούσε να εργαστεί κι ας έχει πατήσει τα 50. Δεν έχει κανένα κόλλημα με τις κάμερες και τα μικρόφωνα. Πάντα έχει κάποια ξεχωριστή ατάκα να πει, θα ντριμπλάρει επιτόπια αν χρειαστεί, θα δώσει τροφή για σκέψη, θα προκαλέσει και θα εξιτάρει τους παίκτες του, τον κόσμο, καμιά φορά και τη διοίκηση Τρομερά επικοινωνιακός, ιδιαίτερα εύστροφος, γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι των ΜΜΕ. Το υπηρέτησε, άλλωστε, και ως σχολιαστής επί σειρά ετών. Ακόμη μεγαλύτερες διαφορές, όμως, έχουν στον τρόπο δουλειάς τους.

Ο Βαλβέρδε είναι νοικοκύρης προπονητής και απεχθάνεται να βγαίνει από τη σειρά του. Θα επιλέξει μια ενδεκάδα κι άλλους τρεις-τέσσερις ως αλλαγές και με αυτούς θα επιχειρήσει να βγάλει όλη τη σεζόν. Δεν θα πάρει εξτρίμ αποφάσεις, δεν θα ρισκάρει, δεν θα εκτεθεί. Αν του βγει το ματς, του βγήκε. Αν όχι, χαμηλά το βλέμμα και πάμε παρακάτω…

Ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο, αυτό θα δουλέψει όλη τη βδομάδα στην προπόνηση, στη διάρκεια της οποίας θα σκεφτεί και θα προαποφασίσει ακόμη και τις αλλαγές. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι η σειρά που θα τις επιλέξει στο διάστημα του β’ ημιχρόνου.

Ο Μίτσελ αντίθετα είναι «φωτιά» και στην άκρη του πάγκου. «Fuego» που λένε και οι Ισπανοί. Θα μείνει ψύχραιμος και υπομονετικός για κάνα μισάωρο και αν δει ότι σε αυτό το διάστημα τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα λύσει τα… ζωνάρια και θα τα αλλάξει όλα! Είχατε δει ποτέ τον Βαλβέρδε να κάνει δύο αλλαγές στο ημίχρονο; Ποτέ!

Ο τωρινός προπονητής του Θρύλου, όμως, το έκανε με τον Ατρόμητο, το επανέλαβε με τον Πλατανιά κι αν χρειαστεί θα το επιχειρήσει ξανά ακόμη και με τη Μπενφίκα. Θα ανακατέψει την τράπουλα, θα ρισκάρει με τις επιλογές του, θα «λυσσάξει» για να γυρίσει το παιχνίδι και να το φέρει εκεί που θέλει, ακόμη κι αν χρειαστεί να μπει ο… ίδιος μέσα!

Αποκλείεται να παρακολουθεί ήρεμος και υπομονετικός, να γυρίσουν μόνοι τους οι παίκτες τον αγώνα. Θα επέμβει δυναμικά, αποφασιστικά, ίσως και εκτός ποδοσφαιρικής λογικής κάποιες φορές, θα πειραματιστεί, προκειμένου να φτάσει στη νίκη. Δεν υπάρχει… ισοπαλία για τον Μίτσελ. Θα κυνηγήσει το αποτέλεσμα στα όρια. Αν του κάτσει, θα γίνει μάγκας, αν δεν του κάτσει είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη και να υποστεί τις τυχόν συνέπειες.

Δεν έχει βιοποριστικά προβλήματα, άλλωστε, ούτε θα τον νοιάξει αν αύριο του πουν «δεν μας κάνεις, φύγε». Ο τραπεζικός του λογαριασμός έχει πολλά μηδενικά, τόσα που του επιτρέπουν ουσιαστικά να κάνει το κέφι του και να δουλεύει όπως γουστάρει, γράφοντας –σε τελική ανάλυση- στα παλιά του παπούτσια ακόμη και τους προέδρους. Αντάρτης!

Από τις προηγούμενες ομάδες του, εξάλλου, έφυγε ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Διαφώνησε με εκείνους που τον πλήρωναν για κάποιες επιλογές του, μέχρι και για τη χρησιμοποίησή του γιου του, Αντριάν, πλακώθηκε με τη διοίκηση της Χετάφε, αλλά δεν έκανε πίσω. Υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τις απόψεις του και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει μέχρι τη… συνταξιοδότηση.

Με τον Μίτσελ δεν υπάρχει περίπτωση να πλήξει κανείς. Δεν γουστάρει τη… ρουτίνα του Βαλβέρδε, κάθε του απόφαση θα είναι είδηση, λατρεύει τις εκπλήξεις και τις… πλάκες ακόμη και προς τους ρεπόρτερ που προσπαθούν να πετύχουν την ενδεκάδα. Πάντα θα έχει μία-δύο εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα για να μας τη… σπάσει.

Το έκανε και χθες με τον Εντινγκά, θα το κάνει και την Τετάρτη με κάποιον ή κάποιους άλλους. Κι αν κάτι δεν πάει καλά, θα είναι εκεί να το… αλλάξει με τη δική του τρέλα και το δικό του σκεπτικό. Θα πανηγυρίσει τα γκολ με υψωμένες τις γροθιές και μερικά… γαλλικά στα ισπανικά, θα ζήσει το ματς σα να παίζει και ο ίδιος κι όταν σφυρίξει ο διαιτητής, θα ισιώσει τη γραβάτα του, θα τοποθετηθεί στα ΜΜΕ όπως μόνος εκείνος ξέρει και θα φύγει για τα αποδυτήρια, ετοιμάζοντας την επόμενη… επίθεση.

Αυτό έμαθε τόσα χρόνια ως ποδοσφαιριστής και ως αρχηγός της Ρεάλ. Παίζουμε παντού και πάντα για τη νίκη. Δεν θα κρυφτεί, δεν θα προσπαθήσει να «κλέψει» έναν αγώνα, δεν θα κάνει… καθυστέρηση. Αν ήταν πυγμάχος δεν θα κέρδιζε ποτέ στα σημεία. Ή θα έβγαζε τους αντιπάλους του νοκ άουτ ή θα ξάπλωνε ο ίδιος στο ρινγκ.

Το «ζην επικινδύνως» είναι για τον Μίτσελ απλή καθημερινότητα. Είναι ο τρόπος που προσεγγίζει το ποδόσφαιρο απ’ όποια σκοπιά κι αν το έχει υπηρετήσει. Και ή θα νικήσει ή θα… χαθεί. Δεν υπάρχει γκρι για τον Μίτσελ. Μόνο άσπρο ή μαύρο κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Κάπως έτσι θα δουλέψει και τον αγώνα με τη Μπενφίκα. «Ή ταν ή επί τας». «Ελάτε να μας νικήσετε, αλλιώς θα σας… πατήσουμε» είναι το σκεπτικό του σε ελεύθερη μετάφραση, σε κάθε γήπεδο και με κάθε αντίπαλο. Όπως την πάτησε με την Παρί, έτσι έλιωσε την Άντερλεχτ και η ζωή συνεχίζεται. Η συνέχεια το βράδυ της Τετάρτης στο «Ντα Λουζ» ΠΗΓΗ: katimagiko.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ