2013-10-23 11:14:06
Φωτογραφία για Ανεργία 29,3% και μηδενική ανάπτυξη το 2014 αναμένει το ΚΕΠΕ
Μηδενική ανάπτυξη και ανεργία στο 29,3% αναμένει για το 2014 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Στην τετραμηνιαία έκδοσή του «Οικονομικές εξελίξεις», το ΚΕΠΕ προβλέπει φέτος ύφεση 3,55%, ηπιότερη από... τις προηγούμενες εκτιμήσεις του, καθώς, όπως υποστηρίζει υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την ύφεση. Τον Ιούνιο, προέβλεπε ύφεση περίπου 4,1% για το 2013 και ύφεση 0,55% για το 2014. «Η ευμενής αναθεώρηση των προβλέψεών μας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις αντίστοιχες του περασμένου Ιουνίου καταδεικνύει ότι επιταχύνεται η μετάβαση της οικονομίας στη νέα της ισορροπία», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ειδικότερα το ΚΕΠΕ αναφέρει ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία, ότι οι «δείκτες επερχόμενης ανάκαμψης της οικονομίας γίνονται ολοένα και πιο φανεροί». Η πρώτη φάση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που κρίνεται επιτυχής, η συγκράτηση των καταθέσεων, η πτωτική πορεία των επιτοκίων που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης, το πολύπλευρο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, η σημαντικά αυξημένη τουριστική κίνηση που καταγράφεται φέτος, η αύξηση των εξαγωγών και ένα βελτιωμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η σταθεροποίηση στο Χ.Α., μαζί με τα θεσμικά εργαλεία της ανάπτυξης -την καλή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και τον νέο αναπτυξιακό, επενδυτικό νόμο- αναμένεται εντός του 2013 να δημιουργήσουν μια σταθερή βάση για ένα 2014 με ανάπτυξη και εν δυνάμει αύξηση της απασχόλησης.

Η ελληνική οικονομία πέρασε το πιο δύσκολο σημείο της οικονομικής ύφεσης
. Όμως είναι εμφανή τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι περικοπές των κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών, η ανεργία που κορυφώθηκε, η ανατροπή οικογενειακών προϋπολογισμών και η αδυναμία πληρωμής νέων φόρων από μεγάλα ποσοστά ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τα οποία οδηγούν σε αυξημένη μετανάστευση αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, και σε νέου τύπου ακραίες κοινωνικές συμπεριφορές παραβατικότητας και εγκληματικότητας.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ