2013-10-24 01:31:05
Φωτογραφία για Δυο νέοι ταξιδεύουν ανά την Κρήτη
Μια κρητική μουστάκα, ένα σαρίκι, ο Δίσκος της Φαιστού και τα ιδεογράμματα των τεχνών σε παραπέμπουν σε κάτι αν όχι περίεργο σίγουρα διαφορετικό που έχει να κάνει με τέχνη, ιστορία και παράδοση. Αυτό ακριβώς δηλαδή που είναι το «Φεστιβαλάκι», ένα σύγχρονο φεστιβάλ με καταγωγή από την Κρήτη!

Σε αυτό το πλαίσιο, το λογότυπο χρησιμοποιεί τα δύο βασικά χαρακτηριστικά – Κρήτη και τέχνες - αποδίδοντας το ένα σε όρους του άλλου. Η Κρήτη λοιπόν καλλιτεχνικά, σύγχρονα και αφαιρετικά σχεδιασμένη με λιτές, πολύχρωμες γραμμές - κάθε μια από τις οποίες αντιπροσωπεύει μια τέχνη - οι οποίες τέμνονται μεταξύ τους όπως το δοξάρι τέμνει τις χορδές της λύρας.

Όλες οι τέχνες παρουσιάζονται αγκαλιασμένες σε κύκλο, όπως σε κρητικό χορό αφήνοντας ένα κενό-είσοδο για όποιον θέλει να συμμετέχει ή με άλλα λόγια να «μπει στον χορό».

Στην ίδια λογική, κάθε τέχνη αποδίδεται με ένα ανάλογα σχεδιασμένο, γραμμικό σύμβολο παραπέμποντας στο δίσκο της Φαιστού.


Πίσω από αυτή τη σημαντική προσπάθεια είναι δύο νέοι άνθρωποι, ο Κωστής Σταυρακάκης και ο Νικόλας Λουκάκης, που όχι μόνο αγαπάνε τον Festivalaki Φεστιβαλάκι Κρήτη παράδοση τέχνες πολιτισμός Κωστής Σταυρακάκης Νικόλας Λουκάκηςτόπο τους και την παράδοση του νησιού αλλά θέλουν να την ταξιδέψουν κιόλας μέσα από τους ανθρώπους της, όχι κατ’ ανάγκη τους γνωστούς. Άλλα όλους αυτούς που στηρίζουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις.

Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, πριν δυο χρόνια αποφάσισαν να δημιουργήσουν το “Φεστιβαλάκι", έναν ετήσιο, πολυσυλλεκτικό θεσμό με επίκεντρο τις τέχνες και τον πολιτισμό του νησιού που δημιουργείται από το ίδιο το κοινό και δίνει βήμα έκφρασης σε οποιονδήποτε ασχολείται με την τέχνη και σημείο αναφοράς πάντα την Κρήτη.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι για τον τόπο μας, κάτι που μας εκφράζει. Μεταξύ εμένα και του Νικόλα βρέθηκε μια κοινή συνισταμένη που πιστεύουμε ότι θα καλύψει το κενό που υπήρχε στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού.

Εμείς αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να ταξιδέψουμε την Κρήτη παντού. Πρόσφατα πήγαμε και στην Αθήνα και ήταν εξαιρετική εμπειρία για εμάς αλλά και μεγάλη η αποδοχή του κόσμου», είπε στο MadeinCreta o Κωστής Σταυρακάκης.

Μέχρι σήμερα το «Φεστιβαλάκι» έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 7.000 θεατές ενώ έχουν συμμετάσχει περίπου 500 Κρητικοί καλλιτέχνες που καλύπτουν όλα τα πεδία του πολιτισμού. Και τα παιδιά που έστησαν το «Φεστιβαλάκι» αυτό θέλουν: να συμμετάσχουν όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες. Οι πόρτες τους είναι ανοιχτές .

«Εμείς αυτό θέλουμε, να έρθουν να μας βρουν όσοι εκφράζονται με τα χαρακτηριστικά που έχει αυτό το νησί, για αυτό ξεκίνησε και η προσπάθεια μας».

Όπως ανέφερε στο MadeinCreta o Κωστής Σταυρακάκης το «Φεστιβαλάκι» δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ είναι μια κοινότητα ανθρώπων με κοινό πάθος για τον Κρητικό πολιτισμό, στοχεύει να προστατεύσει, να μεταδώσει και να αναπαράγει την Κρητική κουλτούρα, συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας - με σύγχρονο τρόπο και μέσα - τις πολιτιστικές παραδόσεις και τις σύγχρονες πολιτιστικές τάσεις του τόπου μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, δρώμενα, διάλογο και συμμετοχή, αποσκοπώντας να γεφυρώσει το χθες με το σήμερα, εμπνέοντας το αύριο.

Έρχεται να δώσει βήμα έκφρασης σε κοινό και καλλιτέχνες και να δημιουργήσει ένα δυναμικό πυρήνα προστασίας, ανάδειξης, μετάδοσης, έμπνευσης, αναπαραγωγής αλλά και παραγωγής κρητικού πολιτισμού.

Για ακόμα περισσότερη Κρήτη μπορείτε να επισκεφθείτε και τη σελίδα τους στο Facebook.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ