2013-10-24 10:55:40
Φωτογραφία για Προπαρασκευαστική συνάντηση Μπραχίμι με ρώσους και αμερικανούς αξιωματούχους ενόψει της Γενεύης ΙΙ για τη Συρία
O Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν

Η πολυαναμενόμενη ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, γνωστή ως Γενεύη ΙΙ δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Αυτό δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν. Σύμφωνα με τον Τσούρκιν, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εγκρίθηκε τέλος Σεπτεμβρίου για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, υπό διεθνή επιτήρηση, ανοίγει το δρόμο για την σύγκληση διεθνούς διάσκεψης προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία που ταλανίζει την περιοχή.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερούμε άλλο. Οι συγκρούσεις στη Συρία λαμβάνουν διαστάσεις θρησκευτικού πολέμου» τόνισε ο Τσούρκιν. «Η κυβέρνηση Ασαντ  έχει πολλές φορές δηλώσει πως είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Απομένει η αποδοχή της πρόσκλησης και από την αντιπολίτευση»

Πιθανές ημερομηνίες για την Γενεύη ΙΙ είναι οι 23-24 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών Ναμπίλ αλ Αράμπι. Ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από τον ΟΗΕ. Όπως δήλωσε ο Μάρτιν Νεσίρκι, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Μπανκ Κι Μουν θα ανακοινώσει την οριστική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων όταν θα είναι έτοιμος.


Εν τω μεταξύ , ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών για τη  Συρία Λακχντάρ Μπραχίμι πρόκειται να συγκαλέσει τριμερή διάσκεψη με Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να προετοιμάσουν τη Γενεύη ΙΙ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Η προπαρασκευαστική αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 ή 6 Νοεμβρίου στη Γενεύη σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει σύνοδος στην οποία θα συμμετάσχουν τα τρία άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Γαλλία, Βρετανία και Κίνα), όπως διευκρίνισε ο Νεσίρκι.

Πηγή: Itar-Tass
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ