2013-11-01 12:04:05
Φωτογραφία για 6 μνηστήρες για ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ROSCO
Εντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και πλούσιο παρασκήνιο έχει το «μενού» για τις δύο εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO (εταιρεία συντήρησης τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού) που αποκρατικοποιούνται, για τις οποίες... η ρωσική πλευρά, η γαλλική, η γερμανική, η ρουμανική αλλά και η ελληνική έχουν ήδη βγάλει τα... ξίφη τους.

Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έως το τέλος Ιουνίου 2014, όπως προβλέπει το πρόγραμμα

Χθες το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες αποφάσεων σε όλα τα «μέτωπα» των αποκρατικοποιήσεων, ενέκρινε τις εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στην τελευταία φάση διεκδίκησης για τις ROSCO και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία φάση διεκδίκησης για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ περνούν και οι τρεις εταιρείες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, δηλαδή η κρατική γαλλική SNCF, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι RZD και η ρουμανική Grup Feroviar Roman GFR. Τη ROSCO μπορούν να διεκδικήσουν με δεσμευτικές προσφορές η γαλλική Alstom μαζί με την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, η ρωσική RZD-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η γερμανική Siemens.


Οι προσφορές

Μέσα στον Δεκέμβριο θα καθοριστούν οι όροι που θα συνοδεύουν τις δεσμευτικές προσφορές, έτσι ώστε αρχές Ιανουαρίου 2014 να κατατεθούν από τους ενδιαφερόμενους και να καταστεί δυνατή η αξιολόγησή τους μέσα στον ίδιο μήνα. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή έως το τέλος Ιουνίου 2014, όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Το παρασκήνιο για την απόκτηση των δύο εταιρειών είναι πλούσιο και εντός αλλά και εκτός των τειχών του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία λαμβάνει το γεγονός ότι η συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ έγινε για να ληφθούν αποφάσεις και για τις δύο υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες, ενώ αρχικά οι διαγωνισμοί δεν ήταν παράλληλοι. Με αυτήν την κίνηση το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων «απαντά» στα αιτήματα των Ρώσων και των Γάλλων που επιθυμούν να διεκδικήσουν τις δύο εταιρείες του Δημοσίου, ROSCO και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ως «πακέτο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι (που λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό σε σύμπραξη με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι μόνο εφόσον προκριθούν και για τις δύο εταιρείες θα προχωρήσουν με τις εξαγορές, σε διαφορετική περίπτωση θα αποσυρθούν.

Θυμίζουμε τις δηλώσεις που έκανε στα μέσα Σεπτεμβρίου κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Σοβιέτ Φεντεράτσι) της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, η οποία τόνισε ότι «η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από μόνη της είναι ''αέρας'' και ότι η κρατική εταιρεία ενδιαφέρεται για μια εξαγορά ''πακέτο'' του τροχαίου υλικού, του διαχειριστή του αλλά και του λιμένα Θεσσαλονίκης». Υποστήριξε, επίσης, ότι θα κάνουν μεγάλες επενδύσεις.Και η γαλλική πλευρά επιθυμεί εξαγορά «πακέτο» των δύο εταιρειών.

Data Room για τους επενδυτές

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: 5 συμβάσεις με Δημόσιο και ΟΣΕ

Το ΤΑΙΠΕΔ στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός «εικονικού» Data Room, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία των συμβάσεων που έχουν συνάψει οι υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες ROSCO και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έτσι ώστε να τα συνεκτιμήσουν στο τίμημα που θα περιλαμβάνεται στη δεσμευτική τους προσφορά.

Διασφάλιση

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έχει προχωρήσει στη σύναψη 5 συμβάσεων με το Δημόσιο και τον ΟΣΕ, οι οποίες θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της εταιρείας τα επόμενα χρόνια και θα λειτουργήσουν υπέρ της αύξησης του τιμήματος που θα προσφερθεί από τους ενδιαφερόμενους.

Ειδικότερα:

5ετής σύμβαση Υποχρέωσης Παροχής Δημόσιων Υπηρεσιών με το Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών, έναντι ετήσιας αμοιβής που δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των «άγονων γραμμών».

Σύμβαση με τον ΟΣΕ (υπό την ιδιότητά του ως διαχειριστή της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής) για την πρόσβαση στο εγχώριο σιδηροδρομικό δίκτυο, που φθάνει τα 2.500 χλμ.

Μακροχρόνια σύμβαση με τον ΟΣΕ (υπό την τρέχουσα ιδιότητά του ως κυρίου του τροχαίου υλικού) για τη μίσθωση τροχαίου υλικού.

Μακροχρόνια σύμβαση υπηρεσιών συντήρησης με την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ/ROSCO) για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού.

Μακροχρόνια συμφωνητικά για τη μίσθωση επιλεγμένων ακινήτων σε τιμές αγοράς.
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ