2013-11-01 16:14:07
Φωτογραφία για Επιδείνωση της ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο
Ταχύτερη υποχώρηση τόσο των νέων παραγγελιών όσο και της απασχόλησης, μείωση της παραγωγής με σταθερό ρυθμό αμτεάβλητο από... το Σεπτέμβριο και ελαφρά μείωση των μέσων τιμών εισροών καταγράφει η έκθεση της Markit για τον Οκτώβριο.

Η ταχύτερη μείωση σε νέες παραγγελίες και εξαγωγές τον Οκτώβριο είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί οριακά ο βιομηχανικός δείκτης PMI στο 47,3 από 47,5 τον Σεπτέμβριο.

Με βάση τα στοιχεία της Markit, μετά το υψηλό 44 μηνών τον Αύγουστο, ο δείκτης PMI καταγράφει συνεχείς μηνιαίες υποχωρήσεις για πρώτη φορά από την αρχή του 2012, ενώ παράλληλα διατηρείται σε τιμές που παραπέμπουν σε ύφεση. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «ο δείκτης υποχώρησε μεν οριακά, όμως ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης των νέων παραγγελιών συνθέτει μια περισσότερο απαισιόδοξη εικόνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεταποίηση αντιστοιχεί στο ένα δέκατο περίπου της ελληνικής οικονομίας και συρρικνώνεται συνεχώς την τελευταία τετραετία ως αποτέλεσμα της εξαετούς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Μετά το υψηλό του Αυγούστου, ο δείκτης καταγράφει τις πρώτες συνεχείς μηνιαίες υποχωρήσεις από τις αρχές του 2012.


Σύμφωνα με τη Markit, η ταχύτερη υποχώρηση των νέων παραγγελιών, εν μέρει εξαιτίας της δριμύτερης μείωσης των εξαγωγών, παρέσυρε τον δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα κατά το ξεκίνημα του τετάρτου τριμήνου, σύμφωνα με την έρευνα Η έρευνα έδειξε επίσης συρρίκνωση της παραγωγής στα εργοστάσια για 49ο συνεχή μήνα.

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός περιορισμού των θέσεων εργασίας αυξήθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών, αφού είχε υποχωρήσει το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 44 μηνών. Το 18% περίπου των επιχειρήσεων απέλυσε προσωπικό τον Οκτώβριο.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ