2013-11-03 01:35:06
Φωτογραφία για «Αν χαθεί η αλληλεγγύη, χαθήκαμε»
Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Πολλοί, λανθασμένα θεωρούν, ότι στις πλατείες κατέβηκαν φοιτητές και άνθρωποι που... ίσως δεν είχαν τί να κάνουν ή μόνο άνεργοι και πολλά άλλα, τόσο που το κίνημα των αγανακτισμένων δυστυχώς παρεξηγήθηκε από μερικούς.

Στις πλατείες, όμως, για να διαμαρτυρηθούν κατέβηκαν απλά άνθρωποι που ήθελαν να δείξουν την αγανάκτησή τους για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα, ενεργοί πολίτες, έτοιμοι να δώσουν ένα «κομμάτι» από τη ζωής τους σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Κάπως έτσι, στο Ηράκλειο πριν από περίπου 1,5 χρόνο δημιουργήθηκε το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου», από έναν μικρό πυρήνα ανθρώπων που δεν ξεπερνούσαν τους δέκα.

Αυτές οι δυο χούφτες ανθρώπων, λοιπόν, αποφάσισαν να λειτουργήσουν το Κοινωνικό Ιατρείο - Οδοντιατρείο και Φαρμακείο Αλληλεγγύης.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε οι ίδιοι δεν πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν. Ήταν όμως στην αρχή δέκα, τώρα είναι περισσότεροι από τετρακόσιους, που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, από τις ευγενικές κυρίες που είναι στη γραμματεία του ιατρείου μέχρι και την πληθώρα των ιατρών, ιδιώτες και του δημοσίου, που πραγματοποιούν τακτικά ιατρεία για να εξυπηρετήσουν δεκάδες ανθρώπους.


Σκοπός τους εξαρχής, η δωρεάν παροχή στοιχειώδους Πρωτοβάθμιας Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε ανασφάλιστους - άπορους κατοίκους του Δήμου, Ηρακλείου.

Όλη αυτή η προσπάθεια στηρίζεται από εθελοντές, μέλη ή φίλους του Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου: γιατρούς, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, γραμματείς, φοιτητές, τεχνικούς, εργάτες και γενικών υποστηρικτικών καθηκόντων, στηριζόμενους μόνο στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, χωρίς καμία οικονομική, κομματική ή οποιαδήποτε άλλη δέσμευση , κατεύθυνση, εποπτεία ή υστεροβουλία.

Τα ΚΙΑ/ΚΦΑ στεγάζονται σε κτίρια παραχωρημένα βάσει χρησιδανείου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη λεωφόρο Κνωσού, στο κτίριο Μ, όπου λειτουργούν με ραντεβού: παθολογικό ιατρείο, παιδιατρικό ιατρείο, οδοντιατρείο παιδιών και ενηλίκων, ψυχιατρικό-ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οφθαλμιατρείο και γυναικολογικό ιατρείο, συνεπικουρούμενα από 15 και πλέον ειδικότητες συνεργαζόμενων κλινικών και εργαστηριακών εξωτερικών γιατρών.

Στους 17 μήνες λειτουργίας του, εξετάστηκαν 1168 ασθενείς, πραγματοποιήθηκαν 4300 κλινικές πράξεις, εμβολιάστηκαν 500 παιδιά και εκτελέστηκαν από το ΚΦΑ 1784 συνταγές.

Για αυτήν την προσπάθεια που τους ικανοποιεί επειδή πέτυχε και τους θυμώνει επειδή δημιουργήθηκε εξαιτίας της ανεπάρκειας του κράτους, μίλησε στο MadeinCreta, η κ. Μαρία Βραχνάκη, από τα ιδρυτικά μέλη της προσπάθειας .

«Το κοινωνικό ιατρείο στηρίζεται στην αυτοδιαχείριση. Δε στηρίζεται πουθενά. Οτιδήποτε συμβαίνει, στηρίζεται μόνο στη διάθεση των εθελοντών -μελών του δικτύου που προσφέρουν είτε εθελοντική εργασία είτε χρήματα. Όλα τα χρήματα που συγκεντρώνονται και χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των ιατρείων με την προμήθεια υλικών είναι από δωρεές και συνδρομές των μελών μας.

Κάθε ομάδα που δραστηριοποιείται μέσα στο κοινωνικό ιατρείο, αυτοδιοργανώνεται και ορίζει τίι ακριβώς θα κάνει.

Κάθε ομάδα έχει έναν ή δυο αντιπρόσωπους στη γενική συνέλευση που γίνεται μια φορά κάθε εβδομάδα, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για αυτά που χρειάζεται το κοινωνικό ιατρείο».

Το κοινωνικό ιατρείο δημιουργήθηκε για να ανακουφίσει, όσο μπορεί, τους ανασφάλιστους και τους άπορους. Και οι εκατοντάδες άνθρωποι που το έχουν επισκεφθεί είναι διάφορων εθνικοτήτων και όλων των ηλικιών.

Η πλειοψηφία όμως των επισκεπτών είναι από 40-50 ετών. Άνθρωποι που ανήκαν στη μεσαία τάξη και τώρα είναι στην κατηγορία του άνεργου.

«Όσοι έρχονται στο ιατρείο αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, είναι ταλαιπωρημένοι και πολλοί από αυτούς σιτίζονται από τα συσσίτια. Άλλοι μπορεί να μένουν σε ωραία σπίτια αλλά να μην έχουν καθόλου χρήματα αφού είναι χωρίς εργασία. Μπορεί από την εμφάνιση να μην καταλαβαίνεις ότι έχουν ανάγκη κι όμως έχουν».

Η κ. Βραχνάκη , οδοντίατρος στο επάγγελμα μίλησε και για όλα αυτά που την έχουν συγκλονίσει . Και δεν είναι μόνο οι ιστορίες των ανθρώπων, εξάλλου ήξερε τι θα αντιμετωπίσει. Είναι και η άλλη όψη.

«Αν κάτι με έχει συγκλονίσει είναι ο κόσμος που έρχεται και προσφέρει. Όταν ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το οδοντιατρείο, που είναι ιδιαίτερα δαπανηρό, δε σας κρύβω ότι αναρωτήθηκα πως θα τα καταφέρουμε. Κι όμως το καταφέραμε, επειδή βρέθηκαν οι άνθρωποι να προσφέρουν. Ως κοινωνία μπορούμε να κάνουμε πράγματα αρκεί να το επιδιώξουμε, διότι αν σε αυτούς τους καιρούς χαθεί η αλληλεγγύη, χαθήκαμε».

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ