2013-11-03 18:16:09
Φωτογραφία για Η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας...!!!
Του Πάνου Τριγάζη*

Η Αθήνα τίμησε, τη βδομάδα που πέρασε, τα 185 χρόνια από την ανάδειξη του Ιωάννη Καποδίστρια ως τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, 

μετά την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους που υπήρξε καρπός της Επανάστασης του 1821. Η παρουσία του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ στο σχετικό συνέδριο αποτέλεσε σημαντικό πολιτικό γεγονός.

Με την ευκαιρία αυτή θυμηθήκαμε ότι ο Ι. Καποδίστριας ως ΥΠΕΞ της Ρωσίας υπήρξε εκ των πρωτεργατών της ιδέας μιας Ενωμένης Ευρώπης, ως ιδέας φιλειρηνικής και πανευρωπαϊκής.

 Από τους πρωτεργάτες και της Ιονίου Πολιτείας στα Επτάνησα, ο Καποδίστριας μιλούσε για «μια κοινή πατρίδα την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «μονάχα η έλλογη επικράτηση των φιλελεύθερων και δημοκρατικών ιδεών, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μικρών λαών και όχι η επιστροφή σε παλιούς και ξεπερασμένους θεσμούς της βίας, είναι εκείνα που πρέπει να αποφασίσουμε προκειμένου να επιτύχουμε την επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών της Ευρώπης».


Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο  μετά το 1991, με τον πόλεμο του Κόλπου και την κρίση της Γιουγκοσλαβίας τραυμάτισαν την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, ενίσχυσαν τους ευρωατλαντιστές και στην Ε.Ε. κυριάρχησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Σήμερα, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η βαθειά κρίση της Ε.Ε. είναι κρίση και του τρόπου ευρωπαϊκής ενοποίησης που ακολουθήθηκε ως τώρα, ιδιαίτερα μετά το Μάαστριχτ. Πριν απ΄όλα πρόκειται για κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης που επιδεινώνεται από τα ίδια τα οξύτατα προβλήματα με τα οποία οι ευρωπακές κοινωνίες είναι αντιμέτωπες.

Ζητείται, επομένως, ριζική αλλαγή πορείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κόσμος του 21ου αιώνα, είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον του 20ου  «Πάνω απ΄όλα δεν είναι πλέον ευρωκεντρικός», σύμφωνα με τον μεγάλο ιστορικό Ερικ Χομπσμπάουμ. Δεν θα είναι ούτε αμερικανικός, όπως πίστευαν οι νεοσυντηρητικοί εμπνευστές της καταστροφικής πολιτικής Μπους.

Σήμερα, μια Ενωμένη Ευρώπη των λαών και των πολιτών της είναι πιο αναγκαία προς όφελος όλης της ανθρωπότητας.

Προς τα πού και τί πρέπει να αλλάξει; Ας δούμε τι λέει στην ιδρυτική της διακήρυξη η Πρωτοβουλία «Καποδίστριας-Σπινέλλι-Ευρώπη»:

«Οι εναλλακτικές πολιτικές, οι βαθιές αλλαγές που απαιτούνται αφορούν όχι μόνο την Ε.Ε., αλλά και το σύνολο της ηπείρου μας. Απαιτείται η οικοδόμηση και της πανευρωπαϊκής συνεργασίας, στηριγμένης σε μια νέα σχέση της Ε.Ε. με τη Ρωσία, για την αποτροπή νέων διαιρέσεων στην ήπειρό μας που δημιουργεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

 * Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Πρωτοβουλίας «Καποδίστριας – Σπινέλι – Ευρώπη» και υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Forza Τριγλία!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Forza Τριγλία!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ