2013-11-04 06:38:04
Φωτογραφία για Γ. Καμίνης: Έξω πάει καλά. Θερμά λόγια απο τους ευρωβουλευτές σε εκδήλωση για την ξενοφοβία
Η αύξηση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας, η άνοδος της υποστήριξης της ακροδεξιάς σε όλη την ΕΕ και... η επιστροφή στον εθνικισμό, βρεθήκαν στο επίκεντρο της ανοικτής συζήτησης με θέμα: “Ευρωπαίοι Πολίτες την εποχή της κρίσης: Από την Ευρώπη στην Ελλάδα. 

Τα φαινόμενα Ρατσισμού και Ξενοφοβίας”, που διοργάνωσε στο ΕΒΕΑ ο δήμος Αθηναίων. Στην συζήτηση συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές, Σπύρος Δανέλης, Μαριλένα Κοππά, Άννυ Ποδηματά, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Νίκος Χρυσόγελος και χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης. Συντόνισε η δημοσιογράφος, Αγγελική Σπανού. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, καταδίκασε την δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο, όπου υπήρξαν δυο νεκροί και υπογράμμισε: «Η βία γεννά βία και όταν αρχίζει αυτός ο φαύλος κύκλος ζημιωμένη βγαίνει η Δημοκρατία. Τους τελευταίους μήνες ζούμε στη χώρα μας γεγονότα που μας συνταράσσουν. Νέοι που δολοφονούνται σε έναν κύκλο βίας, μίσους και εξτρεμισμού, που μοιάζει να μας έχει κυκλώσει απειλητικά με επικίνδυνες τάσεις αποσταθεροποίησης. Μια δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να βλέπει τα παιδιά της να δολοφονούνται. Σε καθεστώτα δημοκρατικά, που σέβονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, η προσφυγή στην βία είναι απολύτως απαράδεκτη». 


Αναφερόμενος στην έξαρση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «η έξαρση του εξτρεμισμού και του ρατσισμού δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αντιθέτως εντείνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και επιβάλλεται η αντιμετώπιση του να είναι άμεση και αποτελεσματική. Το φάντασμα του ευρωσκεπτικισμού πλανάται βαριά πάνω από την Ευρώπη». Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι η κρίση, η αυξανομένη ανεργία, η φτώχεια, και η παράνομη μετανάστευση, ευνοούν φαινόμενα βίας ρατσισμού και ξενοφοβίας και έκανε ειδική αναφορά στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. «Το λίκνο της Χρυσής Αυγής είναι οι πρώην μεσοαστικές γειτονιές της Αθήνας, που αφέθηκαν από τις κυβερνήσεις και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, στην τύχη τους. Τα κενά που άφησε το κράτος ήρθαν να καλύψουν με συσσίτια μίσους και ενέργειες ξενοφοβίας και ρατσισμού οι οπαδοί της Χ.Α» είπε ο κ. Καμίνης. Πρόσθεσε ότι «από την αρχή ο δήμος Αθηναίων παρενέβη σθεναρά με ισχυρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, για την αντιμετώπιση προβλημάτων συνοχής, ενώ παράλληλα αντέδρασε δυναμικά στα συσσίτια μίσους». Αναφέρθηκε αναλυτικά στους θεσμούς, όπως το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, που θέσπισε ο δήμος και σημείωσε ότι «κάθε δράση και πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, καταγωγής, θρησκείας η χρώματος». 

Ο ευρωβουλευτής, Σπύρος Δανέλης αφού εξήρε τις πρωτοβουλίες του δήμου Αθηναίων σημείωσε ότι «είναι χρήσιμο το θάρρος απέναντι στα φασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα αλλά το κρίσιμο είναι οι θεσμοί και η λειτουργία τους». Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά την εξάπλωση ξενοφοβικών φαινομένων λέγοντας ότι είναι «ανησυχητική η διάχυση του ρατσιστικού λόγου σε όλα τα κόμματα». Η Μαριλένα Κοππά, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι «η βία δεν δικαιολογεί την βία», κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να αφήσουν την ανούσια συζήτηση για το ποίοι ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο και να ορθώσουν το κοινό τους ανάστημα στην βία και κατέληξε λέγοντας: "πρέπει να αποτρέψουμε γεγονότα σαν να χθεσινά να οδηγήσουν σε μια ρεβάνς που θα μας βάλει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση». 

Η ευρωβουλευτής, Άννυ Ποδηματά αναφέρθηκε λεπτομερώς στις πρωτοβουλίες του δήμου Αθηναίων και σημείωσε ότι «τέτοιου είδους δράσεις πρέπει να αναπαράγονται και από άλλους τοπικούς και εθνικούς θεσμούς», υπογραμμίζοντας ότι «η αρχή της λύσης βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο και πρέπει να διαχυθούν από τα κάτω προς τα πάνω πολιτικές αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων». Ο πρόεδρος της "ΔΡΑΣΗΣ" και ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου και απευθυνόμενος στον δήμαρχο Αθηναίων είπε ότι «διακρίνεται από επιμονή στο κράτος δικαίου, ευαισθησία για πραγματικά ανθρωπινά προβλήματα και αποτελεσματικότητα». Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος, ζήτησε συγκροτημένη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, ενώ επεσήμανε την έλλειψη νόμιμων οδών εισροής μεταναστών αναφερόμενος στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Ελλάδα και την Ιταλία με μετανάστες.
airetos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ