2013-11-04 11:15:11
Φωτογραφία για Μπιλιάρδο: το έξυπνο αντρικό χόμπυ
Το μπιλιάρδο στη χώρα μας, θεωρείτο -πριν δεκαετίες- άθλημα του περιθωρίου. 

Έλεγαν πως μ’ αυτό «σκότωναν» την ώρα τους οι αργόσχολοι και οι ...τεντιμπόϊδες. 

Τα δεδομένα άλλαξαν και αποτελεί πλέον ένα απ’ τα πιο λαοφιλή σπορ. Μέσα απ’ τον Αμερικανικό κινηματογράφο η φήμη του απογειώθηκε και οι οπαδοί του μετριούνται σε εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Βασικά στοιχεία ενός καλού παίκτη μπιλιάρδου είναι: Η αυτοσυγκέντρωση και τοκαλό σημάδι, χαρακτηριστικά κοινά μ’ αυτά ενός καλού κυνηγού.

Η ιστορία του κρατά κάπου 500 χρόνια. Λογιών λογιών άνθρωποι αποθέωσαν αυτό το σπορ, από βασιλιάδες μέχρι λαϊκοί άνθρωποι του μόχθου. Πληροφορίες για αυτά τα πρώτα χρόνια αντλούμε από διάφορες αναφορές συγγραφέων, όπως αυτή του Σαίξπηρ που αναφέρει το μπιλιάρδο στο έργο του Αντώνιος και Κλεοπάτρα.

Κατηγορίες παιχνιδιών

Η βασική διαίρεση των παιχνιδιών μπιλιάρδου είναι μεταξύ των παιχνιδιών καραμπόλας και των παιχνιδιών τσέπης.


Τα παιχνίδια καραμπόλας (ή Γαλλικό μπιλιάρδο) παίζονται σε τραπέζια χωρίς τρύπες και οι μπάλες δεν είναι περισσότερες από τρεις. Ο σκοπός ενός παιχνιδιού καραμπόλας είναι η επίτευξη της υψηλότερης βαθμολογίας σε καραμπόλες, όταν η λευκή μπάλα χτυπά τις δύο άλλες.

Τα παιχνίδια τσέπης, γνωστά και ως Αμερικάνικο μπιλιάρδο, παίζονται σε ένα τραπέζι με τρύπες, με τρεις σε κάθε πλευρά του τραπεζιού - τέσσερις γωνιακές και δύο πλευρικές. Ο σκοπός των περισσότερων παιχνιδιών του αμερικάνικου μπιλιάρδου είναι να μπουν οι μπάλες στις τρύπες. Τα πιο δημοφιλή παιχνίδια αμερικάνικου μπιλιάρδου είναι το οκτάμπαλο, το εννιάμπαλο και το σνούκερ.

Οκτάμπαλο

Υπάρχουν οι «μονές» όπου είναι αριθμημένες από το 1 μέχρι το 7 και οι «διπλές» (9-15). Χτυπώντας πάντα με τη στέκα την άσπρη πρέπει να βάλεις στις τρύπες όλες τις μπίλιες της ίδιας ομάδας και μετά τη μαύρη (8). Ο παίκτης που βάζει πρώτος τη μαύρη κερδίζει.

Τοποθετούμε τις μπίλιες εντός ενός τριγωνικού πλαισίου. Κατόπιν αφαιρούμε το πλαίσιο και το παιχνίδι ξεκινά! Παίρνουμε τη στέκα μας και «σπάμε» τις μπίλιες. Το σπάσιμο γίνεται με την άσπρη. Αν μπει κάποια μπίλια συνεχίζει ο ίδιος παίκτης διαφορετικά παίζει ο αντίπαλος. Ο παίκτης που θα βάλει σωστά μία μπίλια μετά το σπάσιμο διαλέγει και την ομάδα στην οποία ανήκει η μπίλια που έβαλε.

Όταν ο παίκτης κάνει φάουλ, έπεται πως συνεχίζει ο αντίπαλος ο οποίος τοποθετεί την άσπρη μπίλια όπου τον εξυπηρετεί. Φάουλ έχουμε στις εξής περιπτώσεις:

Αν η άσπρη δεν βρει καμία μπίλιαΑν η άσπρη δεν χτυπήσει πρώτα μία μπίλια της δικής μας ομάδας, αλλά χτυπήσει μπίλια του αντιπάλου ή τη μαύρη.Αν δεν μπει μπίλια, και δεν χτυπήσει καμία μπίλια στο τοίχωμα του μπιλιάρδου.Αν κουνηθεί οποιαδήποτε μπίλια με το χέρι, τη στέκα τη γέφυρα ή οποιοδήποτε άλλο μέσο.Αν κατά την ώρα που παίζει ο παίκτης δεν πατάει πλήρως το ένα του πόδι στο πάτωμα.

Εννιάμπαλο

Το παιχνίδι αυτό παίζεται με τις μπάλες από το νούμερο 1 μέχρι το νούμερο 9 οι οποίες τοποθετούνται στο τρίγωνο σε σχήμα ρόμβου και στήνονται στο τραπέζι στο ίδιο σημείο που βάζουμε το τρίγωνο και στο 8μπαλο. Σε αυτό το παιχνίδι, ο παίκτης ξεκινάει από την μπάλα νούμερο 1 και στόχος του είναι να φτάσει με την σειρά στην μπάλα νούμερο 9. Νικητής του παιχνιδιού είναι αυτός που θα βάλει την μπάλα νούμερο 9. Για παράδειγμα, αν ένας παίκτης βάλει όλες τις μπάλες μέχρι την μπάλα 8 και ο άλλος βάλει μόνο την 9 κερδίζει αυτός που έβαλε την 9. Αν ο παίκτης που σπάει βάλει στο σπάσιμο την 9 τότε είναι και ο νικητής του παιχνιδιού. Αν όμως μαζί με την 9 μπει και η άσπρη ή βγει έξω από το τραπέζι, τότε είναι φάουλ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο αντίπαλος βάζει πάλι στο τραπέζι την μπάλα 9 (στο σημείο που τοποθετείται το τρίγωνο) και συνεχίζει να παίζει εκείνος, βάζοντας την άσπρη σε όποιο σημείο θέλει. 

Σνούκερ 

Το σνούκερ, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές παιχνίδι μπιλιάρδου στον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Αγγλία. Το τραπέζι είναι μεγαλύτερο από το κανονικό τραπέζι μπιλιάρδου και οι τρύπες του είναι λίγο πιο στενές. Παίζεται με 22 μπάλες: 1 λευκή, 15 κόκκινες και 6 χρωματιστές μπάλες. Κάθε μπάλα έχει διαφορετική αξία: κόκκινη=1, κίτρινη=2, πράσινη=3, καφέ=4, μπλε=5, ροζ=6 και μαύρη=7. Το αντικείμενο του παιχνιδιού είναι να σκοράρει περισσότερους πόντους από τον αντίπαλο τοποθετώντας τις μπίλιες στις τρύπες σε προκαθορισμένη σειρά.  Αρχικά, σκοπός τους είναι να βάλουν σε μια τρύπα μία από τις κόκκινες μπάλες. Όταν μια κόκκινη μπάλα μπει, ο παίκτης επιτρέπεται έπειτα να βάλει μια χρωματιστή. Εάν επιτύχει, θα σημειώσει το σκορ του χρώματος. Συνεχίζει ο ίδιος παίκτης ώσπου να αποτύχει να τοποθετήσει μια μπίλια σε τρύπα. Το παιχνίδι συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο έως ότου όλες οι κόκκινες είναι στις τρύπες και μόνο οι 6 χρωματιστές έχουν απομείνει στο τραπέζι. Σε εκείνο το σημείο ο στόχος είναι να βάλει τις χρωματιστές. Όταν και η τελευταία μπίλια μπει στη τρύπα, κερδίζει ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους.
Πηγή
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ