2013-11-05 01:14:06
Φωτογραφία για Αγωνία στους διοικητικούς του Παν/μίου Πατρών για τη διαθεσιμότητα - Τις επόμενες μέρες η απόφαση του ΣτΕ
Αγωνία επικρατεί στις τάξεις των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων της χώρας λόγω του μέτρου της διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν ενταχθεί με απόφαση του υπουργείου παιδείας 1.349 υπάλληλοι. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών οι διοικητικοί υπάλληλοι πραγματοποιούν απεργία για μία ακόμα εβδομάδα.

Σήμερα, με την παρουσία οκτώ πρυτάνεων από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κεκλεισμένων των θυρών, οι αιτήσεις των Πανεπιστημίων και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τις οποίες ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Τόσο τα Πανεπιστήμια, όσο και ο Σύλλογος υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Κατά τη συζήτηση της αίτησης, που διήρκεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, 4 ώρες, επισημάνθηκε ότι η κατάργηση των 1.349 οργανικών θέσεων θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων, ενώ είναι αδύνατη η διαφύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων τους και των υπερουσίων τους (γραφεία, αίθουσες, κ.λπ.


Ακόμη, αναφέρθηκε ότι η έλλειψη προσωπικού θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, όπως είναι το Αττικό και το Αρεταίειο. Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος ανέλυσε διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας επισημάνθηκε ότι η απομάκρυνση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Η έκδοση της απόφασης αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνονται τα εξής: «Παραμένουμε στην απόφαση μας «κανείς εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα κανείς απολυμένος». Υπεύθυνος για την δυσλειτουργία του Πανεπιστημίου μας ήταν πάντα και παραμένει η κυβερνητική πολιτική ,της υποχρηματοδότησης, της ιδιωτικοποίησης μεγάλων τομέων δραστηριότητας των Πανεπιστημίων όπως η έρευνα, η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών.

Μην ξεχνάμε ότι 118 συνάδελφοι που βρίσκονται μπροστά στην ανεργία είναι αυτοί που στηρίζουν τις γραμματείες των 24 τμημάτων του Πανεπιστημίου και υποστηρίζουν τις υπηρεσίες του, είναι αυτοί που φυλάνε τα 2650 στρέμματα της Πανεπιστημιούπολης, είναι αυτοί που καθημερινά τρέχουν για την λειτουργία και τις βλάβες των εγκαταστάσεων, είναι αυτοί που διακινούν τους τόνους εγγράφων του εσωτερικού και εξωτερικού ταχυδρομείου των 750 μελών ΔΕΠ και των υπηρεσιακών εγγράφων. Θέλουμε για μια ακόμα φορά να υπενθυμίσουμε τους αριθμούς των υπαλλήλων όχι γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η αξιολόγηση του Υπουργείου έγινε με σκοπό την καλύτερη λειτουργία των Πανεπιστημίων αλλά για να κρούσουμε τον « κώδωνα» του κινδύνου σ’ αυτούς που «κόπτονται» για την σωστή λειτουργία τους και προσπαθούν να ρίξουν στις πλάτες μας την ευθύνη.

Περιμένουμε ακόμα την απάντηση του Υπουργού γιατί ενώ σαν απαραίτητο προσωπικό θεωρεί για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας 404 (χωρίς να συμπεριλαμβάνει την Εστία και το Εστιατόριο των φοιτητών) τελικά θέτει σε διαθεσιμότητα από τους 457 τους 118.

Μένουν 339 υπάλληλοι μαζί με το προσωπικό των τμημάτων στο Αγρίνιο και το Προσωπικό της Εστίας-Εστιατορίου. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.

Συνεχίζουμε με απεργιακές κινητοποιήσεις και την περιφρούρηση τους και την βδομάδα 4 -8 Νοεμβρίου (συμπεριλαμβάνονται και τα Σαββατοκύριακα για τις υπηρεσίες που έχουν τέτοιες δραστηριότητες).

Καλούμε γενική συνέλευση την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 10 το Πρωί στο Α κτίριο για την εκτίμηση των εξελίξεων. Παίρνουμε μαζικά μέρος στις Συγκεντρώσεις της Πανελλαδικής απεργίας στις 6 Νοεμβρίου».
newsplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ