2013-11-05 08:57:20
Φωτογραφία για ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Το «καυτό» ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της τρόικας με την κυβέρνηση, που αρχίζουν σήμερα, Τρίτη. Αν και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης διαβεβαιώνει ότι «η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει για τους φτωχούς και για αυτούς που δεν διαθέτουν άλλα περιουσιακά στοιχεία», η θέση των δανειστών είναι υπέρ της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα'' Έθνος'', το υπουργείο Ανάπτυξης έχει λάβει τα μηνύματα περί σκληρής στάσης που θα τηρήσει η τρόικα για το ζήτημα στη διάρκεια των διαβουλεύσεων. Πηγές αναφέρουν ότι χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θεωρούν ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να απελευθερωθούν προκειμένου δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα της πληρωμής των δανείων τους, αλλά και οι τράπεζες από την άλλη πλευρά να κινητοποιηθούν και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.

Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται είναι το επιχείρημα των στελεχών της τρόικας: «Από τη μία επιτρέπεται η κατάσχεση κατοικιών για χρέη προς το Δημόσιο και από την άλλη απαγορεύονται για οφειλές έναντι των τραπεζών...»


Πάντως, αυτή την ώρα τα θέματα που... χωρίζουν την κυβέρνηση από την τρόικα είναι, όπως αναφέρει το ''Εθνος'' τα εξής:

Δημοσιονομικό κενό 2014: Η Αθήνα ξεκινά τη συζήτηση με τη θέση ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και πως θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά, και τον Απρίλιο να μελετηθούν τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.Ασφαλιστικό: Ο κ. Γ. Βρούτσης έχει έτοιμο νομοσχέδιο, βάσει των ρυθμίσεων του οποίου θα εξοικονομηθούν αμέσως 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στην τρόικα τη συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης, έτσι ώστε να καλύψει τις ανησυχίες των δανειστών της χώρας για το δημοσιονομικό κενό.Ενιαίο μισθολόγιο: Η κυβέρνηση θα διαβεβαιώσει ότι θα γίνει αμέσως η πλήρης εφαρμογή του και πως θα ελεγχθούν όσοι εκ των διοικητών ΔΕΚΟ δεν τήρησαν τον σχετικό νόμο.Αμυντικές βιομηχανίες: Η κυβέρνηση φαίνεται να υπαναχωρεί από τις αρχικές θέσεις της και να προβάλλει ως τελευταία γραμμή άμυνας τη διατήρηση μόνο ενός εργοστασίου των Αμυντικών Συστημάτων, αυτό της παραγωγής φυσιγγίων.Απολύσεις: Ο κ. Αντ. Σαμαράς θα είναι εκείνος που θα επαναφέρει -μαζί με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη- την Ελληνική θέση να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό απολύσεων εκείνοι που θα φύγουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και όσοι χάσουν στη δικαστική διαμάχη που βρίσκονται με το Δημόσιο (συμβασιούχοι). Στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν πάντως και το «plan b», στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι της τρόικας επιμείνουν στην αρνητική θέση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι 1.200 που υπολείπονται προκειμένου ο συνολικός αριθμός να φτάσει τις 4.000 θα γίνουν από τις αναπτυξιακές εταιρείες που έχουν συστήσει οι δήμοι.Φορολογία ακινήτων: Η συμφωνία με την τρόικα για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση εξαιτίας των αντιδράσεων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Την Τετάρτη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, ενώ μία ημέρα μετά το ίδιο θα κάνουν και οι βουλευτές της Ν.Δ.

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ