2013-11-05 11:41:09
Φωτογραφία για Αποκλείουν νέα «τυφλά» μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις αναμένεται να εκπίπτει από τα έσοδά τους ως δαπάνη, κάτι που δεν ίσχυε με τους αντίστοιχους φόρους στο παρελθόν, τόνισε... ο αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου και σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών Νίκος Καραβίτης στο πλαίσιο του 5ου Thessaloniki Tax Forum που πραγματοποιήθηκε χθες.

Ωστόσο, ο κ. Καραβίτης απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπττομέρειες για τις αλλαγές που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο στον φόρο για την ακίνητη περιουσία, ο οποίος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, αρκούμενος να τονίσει ότι στόχος είναι να πληρώσουν περισσότεροι όσο γίνεται λιγότερο.

«Είναι ψευτοδίλημμα το ερώτημα "δημοσιονομική προσαρμογή ή ανάπτυξη". Πρέπει πρώτα να σιγουρέψουμε την πλάτη μας δημοσιονομικά πριν περάσουμε στην ανάπτυξη -και ένας τρόπος για να συμβεί αυτό είναι ένα φορολογικό σύστημα που θα συμβάλλει στη θωράκιση των επιχειρήσεων.


Το φορολογικό σύστημα πρέπει να μην είναι αντικίνητρο, όπως ήταν και είναι εν πολλοίς μέχρι σήμερα. Πρέπει να λείψει η αδιαφάνεια και να γίνει απλούστερο και αυτή ήταν η κατεύθυνση και στην περίπτωση του φόρου ακινήτων: να κατανέμει τα βάρη με δίκαιο τρόπο», πρόσθεσε.

Έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα «βγουν» στους δρόμους τα στελέχη της νέας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που θα ασκούν προληπτικούς ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας, ενώ το ΣΔΟΕ θα έχει ευρύτερες αρμοδιότητες σε σχέση με την καταστολή του οικονομικού εγκλήματος.

«Στήνουμε τη μεθοδολογία βάσει της οποίας θα λειτουργεί η νέα υπηρεσία, η οποία θα στελεχώνεται από τελωνειακούς και εφοριακούς υπαλλήλους, ώστε οι έλεγχοι να ξεκινήσουν στις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα μέτωπα που είναι ανοιχτά στις συζητήσεις με την τρόικα, επισήμανε ότι «πάντα υπάρχουν μέτωπα, αλλά κάθε φορά που τους συναντάμε είμαστε και πιο προετοιμασμένοι».

Φορολογία και ανάπτυξη

Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων διαμήνυσε από το βήμα του Thessaloniki Tax Forum ο Γενικός Διευθυντής της «Ναυτεμπορικής» Γιάννης Περλεπές, επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε ήδη να έχει τελειώσει.

«Οσο μακραίνει τόσο γίνεται επίπονη, δημιουργεί ανασφάλεια στις επιχειρήσεις και τους πολίτες, επιβαρύνει το κλίμα και απομακρύνει την ανάπτυξη. Η διεθνής και ελληνική εμπειρία έχει δείξει ότι διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή είναι εκείνη που βασίζεται στη μείωση των πρωτογενών δαπανών» είπε ο κ. Περλεπές και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το φορολογικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά πολύπλοκο, μεταβάλλεται συνεχώς, ικανοποιώντας την ανάγκη για περισσότερα έσοδα, κάτι που όμως οδηγεί σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για την επιχειρηματικότητα.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Περλεπές, πρέπει να δημιουργηθεί ένα απλό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι στρεβλώσεις και οι άλλες αρνητικές επιπτώσεις της φορολογίας στην οικονομική ανάπτυξη.

«Κύκλοι υπερφορολόγησης»

Κριτική στην ακολουθούμενη φοροεισπρακτική οικονομική πολιτική άσκησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας Αθανάσιος Σαββάκης.

«Είναι ανήκουστο κάθε φορά που τα δημόσια έσοδα δεν είναι εντός των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να καλούμαστε να πληρώσουμε το μάρμαρο. Δυστυχώς, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε πάψει να μιλάμε για υπερφορολόγηση, και μιλάμε πλέον για κύκλους υπερφορολόγησης» είπε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ και πρόσθεσε: «Αντί το κράτος να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, να μειώσει το δημόσιο τομέα, που βρίσκεται στο απυρόβλητο, καταφεύγει στη φορολόγηση ουσιαστικά των πάντων, θεωρώντας ότι έτσι θα περιοριστεί το έλλειμμα και θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα, που θα μειώνει τελικά το χρέος.

Αυτή η αντιαναπτυξιακή επιδρομή στα -όσα έχουν απομείνει- εισοδήματα επιχειρήσεων και πολιτών είναι ευθεία απειλή εναντίον της επιχειρηματικότητας και, κατά συνέπεια, της κοινωνικής συνοχής. Εμείς προτείνουμε μέτρα για την ανάπτυξη και όχι μέτρα που τελικά έχουν σαφή υφεσιακό χαρακτήρα, και είναι εναντίον της ανάταξης της οικονομίας της χώρας».

Μεταξύ των καίριων ζητημάτων που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ στο συνέδριο ήταν ο συμψηφισμός των οφειλών του Δημοσίου με αυτές των επιχειρήσεων, η επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, η φορολόγηση των αφορολόγητων αποθεματικών, το υψηλό κόστος φορολογίας στη μεταβίβαση μετοχών Α.Ε. μη εισηγμένων στο Χ.Α. σε συγγενείς α' βαθμού, η πληθώρα τελών και επιβαρύνσεων, καθώς και ο αποσπασματικός και κακά διατυπωμένος, όπως τον χαρακτήρισε, νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Οπως τόνισε, οι βασικές προϋποθέσεις ενός φορολογικού πλαισίου που θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας είναι η έμπρακτη αναπτυξιακή διάσταση, η διαφάνεια, η απλότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισοκατανομή των φορολογικών βαρών.

Επιστροφές ΦΠΑ 560 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, τον Οκτώβριο επιστράφηκε στις επιχειρήσεις ΦΠΑ 560 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια των 340 εκατ. τον Σεπτέμβριο

«Οι συνολικές οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις από πιστωτικό ΦΠΑ μειώθηκαν στα 800 εκατ. ευρώ, από 1,8 δισ. στις αρχές του 2013. Υπάρχει εντυπωσιακή βελτίωση στις επιστροφές ΦΠΑ, αλλά θέλουμε να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες, με απώτερο σκοπό να κατεβάσουμε το χρόνο στον ένα μήνα», υπογράμμισε.

«Όχι σε νέα τυφλά μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα»

«Η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τα τυφλά οριζόντιου χαρακτήρα φοροεισπρακτικά μέτρα και να στραφεί σε μία στοχευμένη, κοινωνικά φιλική και πιο σύγχρονη αντίληψη μέτρων φορολογικής πολιτικής» τόνισε, στο ίδιος μήκος κύματος, o πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Εμπορικού Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σταύρος Κώστας.

Συνοψίζοντας τη λογική στην οποία θα πρέπει να κινηθεί εφεξής η φορολογική πολιτική, ο κ. Κώστας τόνισε χαρακτηριστικά: «Παίρνουμε λιγότερα από περισσότερους. Σε πιο τεχνική απόδοση: Περισσότερα φορολογικά έσοδα "ναι", αλλά με δικαιότερη, κυκλική διεύρυνση της φορολογικής βάσης»

Παράλληλα, παρότι αναγνώρισε ότι ο φόρος επί της ακίνητης περιουσίας μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις, άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο επιβάλλεται από την κυβέρνηση, βάσει του σχεδίου νόμου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

«Ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα φαίνεται ότι δεν θεσμοθετείται με την έννοια του φόρου στη συνολική εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας, με ανάλογο απαλλασσόμενο, αλλά με τη μορφή αποζημίωσης για την κτήση και τη χρήση της ακίνητης περιουσίας» επισήμανε.

Στη συνέχεια, πρότεινε τα ακόλουθα πεδία στα οποία πρέπει και μπορούν να γίνουν στοχευμένες και κοστολογημένες παρεμβάσεις, που, όπως σημείωσε, είναι ικανές όχι μόνο να ικανοποιήσουν το αίσθημα δικαίου, αλλά να απαλείψουν ακόμη και το δημοσιονομικό έλλειμμα:

- Πάταξη Φοροδιαφυγής - Εισφοροδιαφυγής - Παραοικονομία - Παρεμπόριο.

- Κατάργηση 1.000 και πλέον φόρων υπέρ τρίτων, χωρίς ανταπόδοση.

- Αξιοποίηση κρατικής περιουσίας.

- Καινοτομικά, στοχευμένα μέτρα ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας.

- Αριστοποίηση βαθμού εισπραξιμότητας φορολογικών εσόδων και εισφορών.
dealnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ