2013-11-05 12:26:05
Φωτογραφία για Τι ψάχνει το ΣΔΟΕ στα τζιπ με πινακίδες Βουλγαρίας
Νέα έξαρση του φαινομένου της κυκλοφορίας πολυτελών ΙΧ με πινακίδες ξένων χωρών διαπιστώνουν στο ΣΔΟΕ. Οι ελεγκτές του Σώματος προχωρούν σε δεσμεύσεις των ΙΧ που εντοπίζονται... προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι οδηγοί τους πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να οδηγούν όχημα με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας.

Πρόσφατα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΣΔΟΕ, μέσα μόνο σε μια εβδομάδα, δηλαδή από τις 21 έως και τις 29 Οκτωβρίου δεσμεύτηκαν 92 ΙΧ που κυκλοφορούσαν στους ελληνικούς δρόμους με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας και οι οδηγοί τους ήταν Έλληνες υπήκοοι.

Τα οχήματα δεσμεύτηκαν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για το κατά πόσο έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν οχήματα με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας. Το αν δικαιούνται εξαρτάται από την πρόβλεψη της τελωνειακής νομοθεσίας περί συνήθους κατοικίας του οδηγού του οχήματος. Η συνήθης κατοικία, σύμφωνα με τις ελεγκτικές αρχές προκύπτει από πραγματικά δεδομένα αλλά και από δικαιολογητικά. Τα πραγματικά δεδομένα είναι ο αριθμός των ημερών που ο φορολογούμενος διαμένει στο εξωτερικό, το αν και η οικογένειά του διαμένει εκεί και το αν ο ίδιος έχει πραγματική εργασία ή επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα της οποίας τις πινακίδες φέρει το αυτοκίνητο.


Σε πολλές περιπτώσεις, όπως λένε στο ΣΔΟΕ, επιτήδειοι προχωρούν στη σύσταση μια επιχείρησης σφραγίδας, συνήθως στη Βουλγαρία, και προχωρούν άμεσα στην απόκτηση ενός πολυτελούς οχήματος. Στη συνέχεια επιστρέφουν στην Ελλάδα και με αυτά τα χαρτιά ανά χείρας κυκλοφορούν χωρίς να καταβάλλουν τα προβλεπόμενα τέλη κυκλοφορίας, και φόρο πολυτελούς διαβίωσης ενώ γλιτώνουν και από τα τσουχτερά τεκμήρια.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν ελεγκτές του ΣΔΟΕ είναι ότι τα χαρτιά αυτά δεν αποτελούν τεκμήριο συνήθους κατοικίας ενός Έλληνα στο εξωτερικό. Θα πρέπει, ενδεικτικά όπως λένε, να υπάρχουν στοιχεία μισθοδοσίας στην ξένη χώρα, πληρωμής φόρων, πληρωμής λογαριασμών κοινής ωφέλειας και γενικά αποδεικτικά δεδομένα της συνήθους κατοικίας του φορολογούμενου.

ʽΟταν διαπιστώνεται ότι ο φορολογούμενος έχει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα και κυκλοφορεί με όχημα που φέρει ξένες πινακίδες τότε βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βεβαίωση του συνόλου του τέλους ταξινόμησης, προστίμων και προσαυξήσεων. Επίσης, βρίσκεται αντιμέτωπος και με πρόστιμα και τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος καθώς θα πρέπει να του χρεωθούν και τα τεκμήρια που γλίτωσε λόγω της κυκλοφορίας με τις ξένες πινακίδες. Πολλές από τις υποθέσεις που ελέγχονται καταλήγουν σε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες καθώς οι φορολογούμενοι δεν αποδέχονται τα αποτελέσματα του ελέγχου και τα πρόστιμα και καταφεύγουν στην δικαιοσύνη.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι με τα τσουχτερά τεκμήρια και τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας το κίνητρο για κυκλοφορία με ξένες πινακίδες έχει αυξηθεί σημαντικά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναλαμβάνουν τον κίνδυνο των προστίμων και των πρόσθετων φόρων προκειμένου να γλιτώσουν από τις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις των ΙΧ υψηλού κυβισμού με τις ελληνικές πινακίδες.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ