2013-11-05 15:37:06
Φωτογραφία για «Όχι» από Μέρκελ για άσυλο στον Σνόουντεν
Φρένο στα σενάρια για χορήγηση ασύλου στον Εντουαρντ Σνόουντεν έβαλε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την έντονη φημολογία ότι το Βερολίνο είναι ανοιχτό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τα σχετικά αιτήματα που υπέβαλαν τις τελευταίες ημέρες πολιτικοί και διανοούμενοι.

Μάλιστα η Αριστερά εμφανίστηκε διατεθειμένη να φέρει το θέμα σε ψηφοφορία στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία.

Η Ανγκελα Μέρκελ, όμως, είπε ένα σαφέστατο «όχι» στη χορήγηση ασύλου στον Εντουαρντ Σνόουντεν, διαμηνύοντας στα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου ότι δεν προτίθεται να ρισκάρει τις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ.

«Καμία άλλη χώρα δεν έχει ωφεληθεί τόσο από τη φιλία με τις ΗΠΑ και αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη πριν από κάθε απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, που προειδοποίησε έμμεσα για τις επιπτώσεις που θα είχε για τη χώρα τυχόν χορήγηση ασύλου. Η οριστική απόφαση, βέβαια, θα ληφθεί από τη γερμανική Βουλή και τις αρμόδιες επιτροπές.


Πιέσεις

Η πιθανότητα, πάντως, να υποχωρήσει η Μέρκελ στις πιέσεις των βουλευτών είναι μάλλον μηδαμινή, καθώς η διάθεση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι άκρως αρνητική. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του «Μανιφέστου» του Σνόουντεν στη Γερμανία και τις δηλώσεις του ότι δεν είναιι ως εχθρός των ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου επέμειναν ότι δεν θα υπάρξει κανένα ελαφρυντικό και καμία αλλαγή στη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στον πρώην συνεργάτη της NSA.

Συμφωνία

Η Γερμανίδα καγκελάριος, άλλωστε, ενδιαφέρεται περισσότερο για τη σύναψη συμφωνίας μη κατασκοπείας με τις ΗΠΑ, που ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια για «αναβάθμιση» του Βερολίνου στον στενό κύκλο των «πέντε ματιών», ή έστω των «εννέα», όπως αποκαλούνται οι πιο στενοί συνεργάτες της Ουάσιγκτον στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Αυτήν τη στιγμή το Βερολίνο ανήκει στον διευρυμένο κύκλο των «14 ματιών», που μοιράζονται απόρρητες πληροφορίες σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ