2013-11-05 21:11:07
Φωτογραφία για Υπεγράφη το συμφωνητικό εταιρικής συνεργασίας για το FOODING
Με στόχο την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της καινοτομίας και της αξιοποίησης των παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων, υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, το συμφωνητικό εταιρικής συνεργασίας για το στρατηγικό έργο με τίτλο FOODING: «Αξιοποίηση των παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων για την ανταγωνιστικότητα και καινοτομία των Ιταλικών και Ελληνικών Μικρο - Μεσαίων Επιχειρήσεων» (Valorization of Traditional Food Products for Competiveness and Innovation of Italian and Greek SMEs).

Το έργο FOODING εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Στρατηγικών Έργων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013» (European Territorial Cooperation Programme Greece-Italy 2007-2013).

Σε αυτό συμμετέχουν δέκα εταίροι από τις δύο χώρες, Ελλάδα και Ιταλία, και το εταιρικό σχήμα αποτελούν: η Περιφέρεια της Απουλίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μπάρι, η Επαρχία Φότζια, η Επαρχία Τάραντο, το Επιμελητήριο του Μπάρι, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, το Επιμελητήριο Αχαΐας και η Περιφέρεια Ηπείρου.


Οι εταίροι χρηματοδοτούνται στο 75% του προϋπολογισμού τους από το ΕΤΠΑ - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) και το 25% καλύπτεται από Εθνικούς πόρους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 4.360.280 ευρώ και έχει διάρκεια 24 μήνες (1/2014-12/2015), ενώ ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι 500.000 ευρώ.

Γενικός στόχος του έργου FOODING είναι η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ διαμέσου της μεταφοράς καινοτομίας και αξιοποίηση των παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων στο πλαίσιο της Μεσογειακής διατροφής (φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, λάδι και όσπρια).

Η στρατηγική του έργου είναι η αξιοποίηση και προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσα από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αποδεικνύοντας ότι η αύξηση της ποσότητας ή της ποιότητας των διατροφικών προϊόντων διατηρεί τα υγιή χαρακτηριστικά είτε μέσα από την πρωτογενή παραγωγή ή τη μεταποίησή τους.

Το έργο θα καθορίσει τη μεταφορά καινοτομίας σε ένα καλάθι παραδοσιακών προϊόντων μεσογειακής διατροφής. Η επιλογή των προϊόντων θα συσχετισθεί με τις θρεπτικές και οργανοληπτικές ιδιότητες του κάθε προϊόντος.

Στο πλαίσιο του έργου, οι θερμοκοιτίδες τεχνολογικών επιχειρήσεων θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της δημιουργίας επιχειρήσεων από νέους επιχειρηματίες ή θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Τα καινοτομικά προϊόντα του καλαθιού θα αξιοποιήσουν εργαλεία όπως το εικονικό εμπορικό κέντρο, η δημιουργία τεσσάρων εκθετηρίων διατροφικής εμπειρίας και άλλα εργαλεία, όπως προβλέπονται στο Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της κάθε Περιφέρειας.

«Το στρατηγικό έργο FOODING θα προσδώσει ιδιαίτερη δυναμική στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα ενισχύσει πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει, όπως το Καλλιεργητικό Πλάνο, το Ηλεκτρονικό Καλάθι Προϊόντων και το Επιχειρησιακό Σχέδιο – Καλάθι Προϊόντων» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας καταλήγοντας: «Μια στρατηγική ατζέντα θα καθορίσει τις δράσεις εκείνες οι οποίες θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για τη συνεχή προώθηση των παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων κάθε Περιφέρειας και στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση με τη συνεργασία και των τριών Επιμελητηρίων, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας».

Τα βασικά αποτελέσματα/παραδοτέα του έργου είναι: Το Διασυνοριακό καλάθι παραδοσιακών προϊόντων, μεταφορά καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα και στην αξιοποίηση των παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων, διασυνοριακή Κοινή Βάση δεδομένων καινοτόμων τεχνολογιών και παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων, ανοικτές εκδηλώσεις με συμμετέχοντες παραγωγούς παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων και εκπροσώπους από το χώρο της καινοτομίας, του τουρισμού και της εστίασης, δημιουργία θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων αντίστοιχου τύπου και επιλογή τριάντα νέων καινοτόμων σχεδίων για προώθηση στον επιχειρηματικό κλάδο, εκθέσεις διατροφικής εμπειρίας και σύνδεσης της διατροφής με το τουρισμό, θεματικά workshops σε Ελλάδα και Ιταλία με βασικό θέμα την προώθηση των παραδοσιακών διατροφικών μας προϊόντων και εμπορικές συμφωνίες μεταξύ παραγωγών παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων και τουριστικών επιχειρήσεων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ