2013-11-06 01:36:19
Φωτογραφία για Το...Αγροτικόν: Mια βραδιά του Γ.Καψή στην Αμφιλοχία
Ο Γιάννης Καψής ήταν υφυπουργός εξωτερικών 1982-89, στο παρακάτω απόσπασμα διηγείται ένα περιστατικό που... βίωσε κατα την διάρκεια επίσκεψης του στην Αμφιλοχία, καλεσμένος από την τότε νομαρχιακή επιτροπή το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση.

Το...Αγροτικόν(απόσπασμα από το βιβλίο του "Ζεϊμπέκικο και κόκα κόλα-Όταν η διαπλοκή έγινε ιδεολογία")

Το κομματικό μου καθήκον με είχε φέρει στην Αμφιλοχία. Τη θυμόμουν ακόμη με το δυσφημισμένο όνομα "Γκραβασαράς". Θα καταλάβαινα γρήγορα το λάθος μου, που δεν ήταν μόνο ένα.

Η ομιλία που είχε οργανώσει η Νομαρχιακή κράτησε μέχρι τις 8:30 περίπου. Πήγε καλά, πολύ καλά. Παλμός, ενθουσιασμός, φανατισμός. Ακόμη μεγαλύτερος ο... αυτοθαυμασμος μου! Έκανα το μεγάλο λάθος. Τους προκάλεσα. "όσες και οποίες ερωτήσεις θέλετε.." Τα μεσάνυχτα ομολόγησα την ήττα μου. Δεν άντεχα άλλο.

Είχα μετανιώσει πικρά
. Η πονηριά και η ευστροφιά των αμφιλοχιτών- που άλλοτε τους αποκαλούσαν μειώτικα " Γκραβασαρέους" - αποδειχθεί τουλάχιστον εφάμιλλη των δεξιοτεχνιών που κανάκευαν την αυτοπεποίθηση μου. Επί τρεις ώρες και πλέον με "σταύρωσαν" προσπαθώντας να μάθουν αν θα στηρίξουμε τον Κ. Καραμανλή για την προεδρία, τι πίστευε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ποια η θέση των υπουργών, των στελεχών του κόμματος. Αν και οι περισσότεροι τους ενδιέφερε να εκφράσουν τη δική τους απόλυτη, οργισμένη αντίδραση.

Εξουθενωμένος, άφησα τους συντρόφους της νομαρχιακής να με οδηγήσουν σε μια εξοχική ταβέρνα. Επιτέλους θα ανέπνεα!

- Τι θα πιεις, Υπουργέ;

- Ό,τι να είναι. Τι έχει;

-Τα πάντα.. Κρασί, μαύρο, άσπρο, μπίρα, ρετσίνα, ούζο.. Κι αγροτικό, φυσικά...

-Αγροτικό; Τι είναι αυτό;

Η άγνοια μου για το "αγροτικό" προκάλεσε γέλια, χάχανα, δεν ξέρεις το αγροτικό; Κι είσαι υπουργός; "

Τότε έμαθα ότι "αγροτικό" ήταν το ποτό που προτιμούσαν όλοι οι αγρότες, δηλαδή.. το ουίσκι!

Η ελληνική εκδοχή του εφαρμόσμενου σοσιαλισμού.

Και δεν ήταν μόνο το ουίσκι. Ήταν η εποχή που οι αγρότες αγόραζαν τρακτέρ με την ίδια καταναλωτική μανία που οι σημερινοί νεοαστοί αγοράζουν αυτοκίνητα. Αγόραζαν τρακτέρ πριν αγοράσουν κτήμα. Και οι "λεσχιάρχες" των Αθηνών είχαν μεταφέρει τις πράσινες τσόχες τους στην επαρχία μαζεύοντας.. το αυξημένο αγροτικό εισόδημα! Κι όχι μόνο με το κουμάρι. Οι αγρότισσες της ελληνικής υπαίθρου θα είχαν πολλές ιστορίες να διηγηθούν, για τα... στραβοπατήματα των συζύγων τους με " Αθηναίες","εισαγωγής" cityvoice.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ