2013-11-07 00:02:06
Φωτογραφία για Είναι εφικτή η υλοποίηση του δωρεάν National Wifi (Εθνικού ασύρματου δικτύου)
Η ιδέα δεν είναι μία ακόμα πολιτική μπαρούφα του κ Σαμαρά, αλλά έρχεται απο την Αμερική, από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών FCC που διαχειρίζεται και έχει τον έλεγχο όλων των φασμάτων επικοινωνίας και που για πρώτη φορά έκφρασε την επιθυμία για την υλοποίηση ενός σχεδίου για δημόσια δωρεάν πρόσβαση στο internet.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει η washingtonpost που πρώτη έκανε αναφορά στο εγχείρημα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλησε να δημιουργήσει ένα δωρεάν ισχυρό και ευρύ εθνικό δίκτυο με πρόσβαση στο internet απο τους πολίτες που θα μπορούσαν να πλοηγηθούν άνετα χωρίς κόστος και να μιλάνε δωρεάν χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο.

Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί πιέζοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς να πουλήσουν ένα μέρος του τηλεοπτικού τους φάσματος στην κυβέρνηση που θα το χρησιμοποιούσε για την παροχή της υπηρεσίας προς τους πολίτες σε όλη την επικράτεια. Ένα τέτοιο βέβαια εγχείρημα θα επηρέαζε αρνητικά τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών αλλάζοντας συλίβδιν το τηλεοπτικό και τηλεπικοινωνιακό σκηνικό
. Αντίθετα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδικτύου θα ανθούσαν περισσότερο μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους, μίας και ο αριθμός των χρηστών θα αύξανε κατακόρυφα. Πρόσβαση στο διαδίκτυο πλέον θα μπορούσαν να έχουν χρήστες ακόμα και στις φτωχές περιοχές της επικράτειας που η σύνδεση στο internet είναι οικονομικά ασύμφορη. Ελεύθερη πρόσβαση στο internet σημαίνει ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ των έξυπνων συσκευών, ένα αυτοκίνητο θα μπορεί να επικοινωνεί με ένα άλλο κατά την οδήγηση, η Τηλεματική θα αυξανόταν απεριόριστα προς όφελος του πολίτη, δηλ. θα μπορούσε ένας ασθενής να παρακολουθείτε απο τους γιατρούς ενός απομακρυσμένου νοσοκομείου.

Οι Δήμοι με την σειρά τους υποστηρίζουν την ιδέα, προσδοκώντας στην μείωση του κόστους υπηρεσιών internet για τα σχολεία και στην αύξηση του τουρισμού προσφέροντας δωρεάν πληροφορίες στους παραθεριστές.

Δωρεάν πρόσβαση στο internet σημαίνει περισσότερες συναλλαγές, πρόσφορο έδαφος για καινοτομίες, άνθηση νέων startup επιχειρήσεων, εφαρμογή νέων τεχνολογιών κοινωνικής δικτύωσης και πολλά περισσότερα.

Εταιρείες όπως η Microsoft και η Google βλέπουν σε αυτό το εγχείρημα περισσότερους πελάτες και καταναλωτές και αύξηση των κερδών τους με την Google να έχει ήδη προχωρήσει σε παροχή δωρεάν internet στο Mountainview, σε περιοχές της Νέας Υόρκης ,στην πολιτεία του Kansas και πρόσφατα στο Douglasville, GA.

Από την πλευρά των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών επικρατεί σκεπτικισμός προειδοποιώντας για τις παρεμβολές που θα δημιουργηθούν στις υπάρχουσες τηλεπικοινωνίες και τηλεοπτικά σήματα. Η Intel προειδοποιεί για την επικίνδυνη αύξηση τον ερτζιανών κυμάτων και προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα ραδιοκύματα όπως γίνεται με το 4G.

Η Cisco και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αναφέρουν στην FCC ότι πρέπει πρώτα τα ραδιοκύματα να εξεταστούν για τυχόν παρεμβολές.

Επικριτές όπως ο Jon Brodkin της Ars Technica προσθέτει ότι το εγχείρημα είναι από την φύση του ανόητο και σύντομα θα οδηγηθεί στο κενό.

Είναι πάντως αναμφίβολο το αν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και τα κανάλια που θίγονται τα συμφέροντά τους θα δεχτούν να συνεργαστούν, κάνοντας έτσι το τοπίο ποιο θολό για την υλοποίηση ενός δωρεάν Εθνικού Δικτύου Ασύρματης Πρόσβασης – Free Nationwide Wi-Fi.

Απο την άλλη μεριά, χώρες όπως το Ισραήλ, έχουν προχωρήσει στην κάλυψη μεγάλου μέρους των περιοχών τους με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση και κυρίως σε σημεία συνάθροισης κοινού. Σε αρκετά σημεία της χώρας μπορεί κάποιος να έχει δωρεάν πρόσβαση στον internet χωρίς χρέωση.
patratora.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ