2013-11-07 01:08:27
Φωτογραφία για Ο ΥΦΥΠΕΞ συνόδευσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αλβανία
Από το Γραφείο Τύπου

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρζεται, από αυτούς που γνωρίζουν καλά τις... Ελληνοαλβανικές σχέσεις, η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλια στην Αλβανία. Ο κ. Παπούλιας συνοδευόταν από τον υπουργό Αμύνης κ.Δ.Αβραμόπουλο, τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη, τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Α/ Γεροντόπουλο.

Η Ελληνική αποστολή συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας στα Τίρανα, με στόχο να αποκτηθεί μια νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις εν όψει και της θέλησης της γειτονικής χώρας να ενισχύσει την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη διάθεση της Αλβανικής κυβέρνησης να αποδείξει το φιλοευρωπαϊκό της προφίλ έγινε παράλληλη προσπάθεια να επιλυθούν σοβαρά διμερή ζητήματα, όπως η ΑΟΖ, στήριξη της Ελληνικής μειονότητας, το απαράδεκτο θέμα της Τσαμουριάς,. Για ακόμη μία φορά τέθηκε και πάλι το ζήτημα ολοκλήρωσης της συλλογής των οστών των ηρώων του Αλβανικού Έπους.


Κατά τη διάρκεια της παραμονής στα Τίρανα, οιΈλληνες επίσημοι επισκέφθηκαν το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο στα Τίρανα. Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιος, η Υπουργός Παιδείας της Αλβανίας και ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής κ.Γ.Μπαμπινιώτης.

Στη συνέχεια η αποστολή βρέθηκε στο Αργυρόκαστρο όπου περιόδευσε σε περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα, αλλά και στους ιστορικούς τόπους μνήμης του έπους του 1940.

Αντιφωνώντας τον δήμαρχο Αργυροκάστρου κατά την τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη της πόλης, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στη στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή διαδρομή της Αλβανίας, τον ρόλο της Ελληνικής μειονότητας στην χώρα αλλά και στους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν πολεμώντας για την ειρήνη, κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

«Η Ελλάδα θα υποστηρίξει το οδοιπορικό της Αλβανίας στην Ευρώπη. Το έκανε στο παρελθόν, θα εξακολουθήσει να το κάνει και στο μέλλον, για το καλό του αλβανικού λαού, για το καλό όλων μας» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στους Έλληνες της Αλβανίας, τους συνεχάρη γιατί, όπως είπε, «πρωτοστάτησαν σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες της χώρας, μπόλιασαν πνευματικά την Αλβανία και συνεχίζουν να το κάνουν».

Ο κ. Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες του ’40, λέγοντας ότι συγκινήθηκε βλέποντας τους σταυρούς των νεκρών Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι, έπεσαν για να ξεπεραστεί το μίσος, ο πόλεμος, και να επικρατήσει η ειρήνη. «Εμείς είμαστε τυχεροί που επιζήσαμε και οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ειρήνη» είπε ο κ. Παπούλιας.

Ο δήμαρχος Αργυροκάστρου Φλαμούρ Ντίμε μίλησε με θερμά λόγια για τους Έλληνες, μάλιστα είχε αναρτήσει την ελληνική σημαία μαζί με την αλβανική στο περίφημο κάστρο της πόλης, κάτι που όπως έλεγαν ντόπιοι είχε να συμβεί από το 1940- χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα Πρόεδρο «ακριβό και δοκιμασμένο φίλο που διέλυσε τον πάγο της απομόνωσης για την Αλβανία και εξακολουθεί να συνδράμει στην σφυρηλάτηση της φιλίας μεταξύ των δυο λαών».

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς το Αργυρόκαστρο, η Ελληνική αποστολή κατέθεσε στεφάνι στο ένα από τα δυο νεκροταφεία των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στην Κλεισούρα -το άλλο είναι στους Βουλιαράτες- σε κλίμα συγκίνησης.

Προηγήθηκε τρισάγιο που τελέσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο και στο οποίο παρέστησαν εκτός των Ελλήνων Υπουργών, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα και πλήθος κόσμου.

Τέλος η Ελληνική αποστολή συναντήθηκε με Έλληνες μειονοτικούς στο χωριό Δερβιτσάνη, στον κάμπο της Δρόπολης.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ