2013-11-07 15:23:06
Φωτογραφία για Η ΕΚΤ αντιστέκεται στο στενό μαρκάρισμα - Οι προβλέψεις για τα επιτόκια
Αμετακίνητη, προς το παρόν τουλάχιστον, αναμένεται να μείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων. Από το Μάιο που έγινε η τελευταία μείωση επιτοκίων... (στο ιστορικά χαμηλό 0,5%), το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δέχεται ίσως το πιο στενό μαρκάρισμα, από αγορές αλλά και αξιωματούχους, ώστε να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Αφορμή ήταν η αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, στο 0,7% που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αποτελεί χαμηλό 4 ετίας. Έκτοτε, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, ενώ και αξιωματούχοι, όπως οΙταλός υπουργός Οικονομικών, τόνισαν πως το ισχυρό ευρώ αποτελεί απειλή.

Οι αναλυτές πάντως, εκτιμούν πως σε αυτή τη συνεδρίαση, η ΕΚΤ δεν θα υποκύψει στις πιέσεις. «Θα ήταν μάλλον σωστό για την ΕΚΤ να περιμένει τα στοιχεία πληθωρισμού για έναν ακόμη μήνα για να επιβεβαιώσει ότι είναι μία τάση που διαρκεί» δηλώνει ο Anders Svedsen, της Nordea. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα μείνει αμετάβλητο σε αυτή τη συνεδρίαση. Αρκετοί όμως, εκτιμούν ότι η μείωση θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.


Το Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ουσιαστικά εξετάζει τρεις επιλογές. «Ορισμένοι θέλουν να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου φτηνών δανείων προς τις τράπεζες (LTRO), άλλοι υποστηρίζουν μείωση επιτοκίων και άλλοι θέλουν να περιμένουν» αναφέρει το πρακτορείο.

Σε δημοσκόπηση του Reuters που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, η πλειοψηφία των αναλυτών δήλωσε πως βλέπει νέα ένεση ρευστότητας στην αγορά, πιθανότατα με νέο γύρο LTRO πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για να εκφράσει η ΕΚΤ τις εκτιμήσεις της για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, αλλά και για να διαπιστωθούν οι προθέσεις της ως προς τη νομισματική πολιτική.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ