2013-11-07 22:18:05
Φωτογραφία για Μετάτρεψε τα λάθη του παιδιού σου σε εμπειρίες ζωής
Tα μικρά παιδιά πολύ συχνά συμπεριφέρονται με τρόπους, που οι γονείς θεωρούν λανθασμένους και πασχίζουν να τους βελτιώσουν. Τα λάθη και οι αστοχίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της... ανάπτυξης των παιδιών, καθώς μπορούν να γίνουν μαθήματα και εμπειρίες ζωής.

Στη ζωή όλοι, μικροί και μεγάλοι, κάνουμε λάθη. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις, που άλλες φορές αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και άλλες όχι. Ειδικότερα τα μικρά παιδιά πολύ συχνά συμπεριφέρονται με τρόπους που οι γονείς θεωρούν λανθασμένους και πασχίζουν να τους βελτιώσουν. Τα λάθη και οι αστοχίες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης των παιδιών, καθώς έχουν μια θετική πλευρά που πολλές φορές περνάει απαρατήρητη: μπορούν να γίνουν μαθήματα και εμπειρίες ζωής.

Όπως οι γονείς δεν είναι αλάνθαστοι, έτσι δεν πρέπει να περιμένουν και από τα παιδιά τους να είναι τέλεια. Τα μικρά παιδιά θα λερωθούν, θα γκρινιάξουν, θα απαιτήσουν, θα τσακωθούν, θα πεισμώσουν, θα πουν ψέματα και γενικά με τη συμπεριφορά τους θα σας φέρουν πολλές φορές σε δύσκολη θέση, αλλά και στα όρια της υπομονή σας. Το να περιμένετε κάτι διαφορετικό από αυτά είναι μάλλον ουτοπικό.


Αυτό όμως που μπορείτε να περιμένετε και που είστε υπεύθυνοι να τους διδάξετε, είναι κάθε φορά να συνειδητοποιούν το λάθος τους και τον αντίκτυπο που έχει στα ίδια και στους άλλους ανθρώπους και να προσπαθούν να μην το επαναλάβουν. Με άλλα λόγια, ο στόχος σας θα πρέπει να είναι μέρα με τη μέρα τα λάθη να μειώνονται και τα παιδιά να συμπεριφέρονται όλο και καλύτερα.

Με το να τους ασκείτε συνέχεια κριτική και να υπερτονίζετε τα λάθη τους χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «σου το είχα πει, αλλά δεν με άκουσες» ή «είδες που είχα δίκιο;», δεν καταφέρνετε τίποτα, παρά μόνο να ικανοποιήσετε τη δική σας ανάγκη δικαίωσης. Σκεφτείτε, θα σας άρεσε να σας χτυπάνε συνέχεια τα δικά σας λάθη; Θα σας βοηθούσε αυτό να γίνετε καλύτεροι;

Αντίθετα, αν αποδεχτείτε ότι τα παιδιά πολύ συχνά θα παραφέρονται και προσπαθήσετε να τους μάθετε κάτι χρησιμοποιώντας το λάθος σαν αφορμή, τότε είναι πολύ πιθανόν εκείνα να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν την συμπεριφορά τους και ίσως με τη βοήθεια σας προσπαθήσουν να βελτιωθούν.

govastileto.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ