2013-11-08 11:46:06
Φωτογραφία για Στο στόχαστρο οι φόροι υπέρ τρίτων
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν 200 τουλάχιστον μη ανταποδοτικοί φόροι, εισφορές ή τέλη υπέρ τρίτων που εισπράττονται από υπουργεία...Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι εξ αυτών θα καταργηθούν, ενώ άλλοι θα μειωθούν αισθητά και τα έσοδα που προκύπτουν από την εφαρμογή τους πιθανότητα θα περάσουν στον προϋπολογισμό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, χθες ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με υπουργική απόφαση προχώρησε σε συγκρότηση Ομάδας Εργασίας «για τον εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων».

Από την καταγραφή που έχουν κάνει έως τώρα ομάδες εργασίας στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προκύπτει ότι δικαιούχοι των μη ανταποδοτικών χρεώσεων είναι κυρίως οι ΟΤΑ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως οι εισφορές υπέρ των Ταμείων αποτελούν κοινωνικούς πόρους και τυχόν κατάργησή τους θα τα οδηγούσε σε άμεσο οικονομικό «μαρασμό» και αδυναμία καταβολής παροχών και συντάξεων προς τους ασφαλισμένους. Τα Ταμεία μέσω των κοινωνικών πόρων εισπράττουν 2 δισ. ευρώ ετησίως. Μόνο από την εισφορά υπέρ ΟΓΑ το όφελος είναι 1 δισ. ευρώ.


Πλήγμα θα δεχθούν οργανισμοί όπως ο ΕΟΤ στον οποίο κατευθύνονται έσοδα από 30 φόρους υπέρ τρίτων, η ΕΠΟ που εισπράττει έσοδα από 16 πόρους αλλά και ο ΟΑΕΔ που έχει εισπράξεις από 21 εισφορές. Στους δήμους μεταξύ των άλλων καταβάλλονται τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα), το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και το τέλος παρεπιδημούντων.

Στα μη ανταποδοτικά τέλη εντάσσονται ο επίναυλος 3%, τα λιμενικά τέλη 5%, τα τέλη υπέρ ΝΑΤ 6,5% τα αχθοφορικά κ.ά., που φθάνουν στα 95 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Εξάλλου από το 1946 αποδίδονται 2 ευρώ για κάθε άδεια γάμου και διαζυγίου υπέρ της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης στις εισφορές υπέρ τρίτων συμπεριλαμβάνεται η διάθεση του 5% επί της τιμής των εισιτηρίων των αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, πόλο, και άλλων αθλημάτων καθώς και ποσοστό των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε επικουρικά ταμεία των σωμάτων ασφαλείας.

Τα μισά τέλη υπέρ τρίτων σχετίζονται με πόρους Ταμείων (κύριων αλλά και επικουρικών), ενώ το 20% του συνόλου των εισφορών επιβαρύνει την τουριστική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τη χθεσινή υπουργική απόφαση, έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η αξιολόγηση των στοιχείων για τα μη ανταποδοτικά τέλη - χρεώσεις υπέρ τρίτων που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορους φορείς και υπουργεία και η προετοιμασία σχετικής εισήγησης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον βαθμιαίο εξορθολογισμό τους με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό του 2014.

Το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας θα πρέπει να παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ουσιαστικά δηλαδή η επιτροπή έχει στη διάθεσή της 50 ημέρες για να ξεκαθαρίσει το μέχρι σήμερα «θολό» τοπίο των φόρων υπέρ τρίτων. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως «σειρά τέτοιων φόρων δεν έχουν λόγο ύπαρξης, καθώς επιβαρύνουν τους πολίτες χωρίς να εξυπηρετούν ούτε καν τον σκοπό για τον οποίο θεσμοθετήθηκαν».

Χρεώσεις 3 δισ. ευρώ ετησίως

Από τις αρχές του καλοκαιριού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιχειρούν να βρουν άκρη στην ατελείωτη λίστα με τους φόρους-εισφορές υπέρ τρίτων που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Η προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιούνιο, όταν με σχετική εγκύκλιο ο υπουργός ζητούσε από όλους τους φορείς του Δημοσίου μέχρι τις 15 Ιουλίου να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο για τέλη, εισφορές και φόρους χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα που εισπράττουν, αλλά και ποιες δαπάνες καλύπτονται από τα συγκεκριμένα έσοδα.

Βέβαια το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε και τα στοιχεία συλλέχθηκαν εντός του Σεπτεμβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κατάργηση ή η μείωση των φόρων υπέρ τρίτων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Μάλιστα η τρόικα έθεσε το θέμα στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης και έκανε παράπονα για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι ακόμη έτοιμη. Πλέον τέθηκε ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου 2013. Η τρόικα εκτιμά ότι η κατάργηση τελών υπέρ τρίτων θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ