2013-11-08 21:24:06
Φωτογραφία για Στην 25η Ολομέλεια του Κογκρέσου Τοπικών & Περιφερ. Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Αντιπ. Κεντρ. Τομέας Α. Παπαδημητρίου - Τσάτσου
Στις εργασίες της 25ης Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κ. Άννα Παπαδημητρίου –Τσάτσου.

Η Ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας είχε ως κεντρικό θέμα την οικονομική κρίση και πώς οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούν να συμβάλουν στη σταδιακή έξοδο από αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Παπαδημητρίου -Τσάτσου είναι μέλος της Ελληνικής Εθνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο, η οποία αποτελείται από 14 εκλεγμένα μέλη που εκπροσωπούν την Ελληνική Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Το Κογκρέσο, στο πλαίσιο των εργασιών του, προχώρησε σε σχετικό ψήφισμα, στο οποίο επισήμανε ότι η οικονομική κρίση είχε διπλό αντίκτυπο στις τοπικές και περιφερειακές αρχές, καθώς από τη μία είχαν να αντιμετωπίσουν σημαντικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς τους, ενώ από την άλλη είχαν την υποχρέωση να αυξήσουν την κοινωνική βοήθεια στους πολίτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.


«Στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο λόγω της εγγύτητάς της με τον πολίτη. Κάθε όμως πολιτική και μέτρο χρειάζεται συγκεκριμένες αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται με τους αντίστοιχους πόρους. Αντίθετα, κοινή διαπίστωση όλων των Ευρωπαίων αυτοδιοικητικών ήταν, ότι οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την κρίση ως δικαιολογία για τη συγκέντρωση των εξουσιών και τη μείωση των χρηματοδοτήσεων στην αυτοδιοίκηση. Ενώ, λοιπόν, η αποκέντρωση θεωρείται το κλειδί για καλύτερες οικονομικές επιδόσεις και ανάπτυξη, οι αυτοδιοικητικές αρχές δεν έχουν αρκετά μέσα και ευθύνες προκειμένου να ανταποκριθούν επαρκώς στην κρίση. Είναι ανάγκη λοιπόν να εξασφαλιστεί ένα σταθερό επίπεδο στις χρηματοδοτήσεις προς τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, ώστε να τους δοθεί επιτέλους η ευκαιρία να διαδραματίσουν το ρόλο που τους αναλογεί στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταδιακή έξοδο από την κρίση», τόνισε σχετικά η Αντιπεριφερειάρχης, κ. Άννα Παπαδημητρίου -Τσάτσου.

Λίγα λόγια για το Κογκρέσο:

Το Κογκρέσο αποτελεί σήμερα τη φωνή των πόλεων και Περιφερειών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο απαριθμεί 636 εκλεγμένα μέλη (Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι), τα οποία εκπροσωπούν πάνω από 200.000 αρχές σε 47 Ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσα από τις δράσεις του ενθαρρύνει τη διαβούλευση και τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα σε εθνικές κυβερνήσεις και αυτοδιοικητικές αρχές. Στη σύστασή του προς τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Κογκρέσο τονίζει ότι οι αυτοδιοικητικές αρχές πρέπει να αναγνωρίζονται ως ισότιμοι φορείς για την αντιμετώπιση της κρίσης, επομένως θεωρείται απαραίτητη η καθιέρωση τακτικών διαβουλεύσεων μεταξύ αυτών και των εθνικών κυβερνήσεων για την εξασφάλιση κοινών πολιτικών και μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, με έμφαση στην αναζωογόνηση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της απασχόλησης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ